Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σταϊκούρας: Άρχισε να αποδίδει η δημοσιονομική προσπάθεια
«Η παράθεση θετικών ενδείξεων που αυξάνονται σταθερά και οι θετικές ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ψηφίστηκε το ν/σ για τη Δημοσιονομική διαχείριση και οι τροπολογίες για ανασφάλιστους και ΕΑΒ

Ψηφίστηκε το ν/σ για τη Δημοσιονομική διαχείριση και οι τροπολογίες για ανασφάλιστους και ΕΑΒ

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων και με την στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έγινε από το Α΄ θερινό Τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις αρχές της Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας.

Στο επίκεντρο της έντονης κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε η διάταξη για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και κυρίως ο τρόπος επιλογής των μελών του.

Ο κ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της νέας ρύθμισης τονίζοντας ότι στόχος είναι η παρακολούθηση και επίβλεψη των δημοσιονομικών κανόνων από Ανεξάρτητες Αρχές όπως ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκανε λόγο για «ληξιαρχική πράξη θανάτου της λειτουργίας της Βουλής και της Δημοκρατίας», καυτηριάζοντας και τον τρόπο που θα επιλέγονται τα μέλη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και τον τρόπο που θα λειτουργεί.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Σταϊκούρας αντέτεινε ότι οι θεσμοί δημιουργούνται πάνω από πρόσωπα και πολιτικές σκοπιμότητες.

«Δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Είναι μια Ανεξάρτητη πενταμελής Αρχή, τα μέλη της επιλέγονται μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού από το υπουργικό συμβούλιο και εγκρίνονται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά..

Έμφαση έδωσε ο κ. Σταϊκούρας, στην πρόβλεψη να απαγορεύεται να διοριστούν μέλη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, πρόσωπα που έχουν διατελέσει, βουλευτές, ευρωβουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης, αν δεν έχει παρέλθει τετραετία από τότε που απώλεσαν την ιδιότητά τους αυτή.

Αντιπαράθεση ωστόσο, είχε ο κ. Σταϊκούρας και με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο κ. Σαχινίδης, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή για το «δημοσιονομικό εκτροχιασμό», όπως ανέφερε, τονίζοντας ότι» η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, κλήθηκε να κάνει μέσα σε τρεις μήνες ό,τι δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση τα προηγούμενα τρία χρόνια».

«Αν υπήρχε το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν θα είχε δημιουργηθεί η κρίση ούτε θα είχαμε φαινόμενα παραμονών εκλογών να εμφανίζεται το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 8% και να καταλήγει στο 15%», υποστήριξε ο κ. Σαχινίδης.
«Οι ρίζες της παθογένειας στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική, εδράζονται στην δεκαετία του 1980», απάντησε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε:

«Είναι απορριπτέος ο δημοσιονομικός ισχυρισμός για την περίοδο του 2009. Τα ελλείμματα γιγαντώθηκαν την δεκαετία του 1980.

Από 22,5% του ΑΕΠ το 1980, το δημόσιο χρέος έφθασε στο 100% στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και απαντώ σε όσους επικαλούνται την περίοδο 2007-2009. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε την περίοδο εκείνη μόλις κατά το 1/5. Αντίστοιχη αύξηση παρατηρήθηκε κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη και μάλιστα στην Ελλάδα αυτή ήταν η 7η χαμηλότερη, μεταξύ όλων των κρατών μελών».

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε ακόμα για ευθύνες που υπάρχουν στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου για τη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο υλοποιήθηκε η προεκλογική διακήρυξη του «λεφτά υπάρχουν».
«Είναι γνωστή η άρνηση ανταπόκρισης από την τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση (σσ ΠΑΣΟΚ), στην προτροπή της τότε κυβέρνησης για χαμήλωμα των αντιδράσεων, προκειμένου να περάσουν μέτρα. Το πάγωμα μισθών και συντάξεων πότε έγινε; Ποια ήταν η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε; Είμαι στην διάθεση όσων θέλουν, έχω τα στοιχεία, για να τα συζητήσουμε», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου γίνεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα εισήλθε σε φάση ανάκαμψης και πλέον, όπως είπε, «η δημοσία διοίκηση εξοπλίζεται με τα απαιτούμενα εργαλεία που θα εξασφαλίσουν ότι οι θυσίες των πολιτών θα έχουν βιώσιμο αντίκρισμα».
Στόχος του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση, η ενδυνάμωση και η θωράκιση της δημοσιονομικής διαχείρισης για να μην ξαναβρεθούμε σε αντίστοιχες καταστάσεις με αυτές του παρελθόντος που οδήγησαν την χώρα στην κατάσταση αυτή», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί επίσης ότι στο νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκε η τροπολογία που προβλέπει «το ακατάσχετο και το μη συμψηφισμό έως ποσοστού 80% των απαιτήσεων της ΕΑΒ Α.Ε. σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α.».

Στην ίδια τροπολογία απαλείφεται από τα προσόντα του υποψηφίου για την κάλυψη θέσης προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, η τριετής τουλάχιστον ελεγκτική εμπειρία.
Δεκτή έγινε και η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να παρέχει φαρμακευτική περίθαλψη και σε ανασφάλιστους.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βουλή: Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες για τη Διαύγεια και τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων
  Ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια οι συνολικά 14 τροπολογίες που ...
ΣΥΡΙΖΑ: Απέσυρε τις τροπολογίες για τον ΕΦΚ και το δωρεάν ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες
  Αποσύρθηκαν οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από τον πρόεδρο του ...
Δυο τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και για δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες
 Κοινωνικό πρόσημο χαρακτηρίζει τις δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν ...
Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου
Σε κρίσιμη ψηφοφορία τίθεται απόψε στο Β' Θερινό Τμήμα, στα άρθρα και ...
Χαρδούβελης: Το πολύ
 «Όσο βαίνουμε προς το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής ...
Σταϊκούρας: Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι πλήρως καλυμμένες
 «Η επίτευξη του εφετινού δημοσιονομικού στόχου και η ένταξη, ακόμη ...
Τα βρήκαν για το δημοσιονομικό κενό Αθήνα- τρόικα
Σχεδόν λυμένο φαίνεται να είναι το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού ...
Έρχεται το ασφαλιστικό για να «ισοφαρίσουν» με τα 500 εκατ. του δημοσιονομικού κενού
Επ’ ‘ώμου προσπαθεί να πάρει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, το ...
SOS από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για δημοσιονομικό κενό και χρέος
Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού από ...