Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Κύκλωμα διακινούσε ναρκωτικά και κινητά σε φυλακές στην Πάτρα
Κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση ...
Συνελήφθη η γνωστή παραγωγός Σίσσυ Μηναδάκη για εμπόριο ναρκωτικών
Δύο μέλη διεθνούς κυκλώματος εισαγωγής και διακίνησης μεγάλων ...
Χώρος διακίνησης ναρκωτικών το ΑΠΘ
Τη «δραματική αύξηση διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών» στους χώρους ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Κόμβος στην οδό της διακίνησης ναρκωτικών το λιμάνι

Κόμβος στην οδό της διακίνησης ναρκωτικών το λιμάνι

Το πολυδαίδαλο κύκλωμα διακίνησης των δύο τόνων ηρωίνης που κατέσχεσε το Λιμενικό ακολούθησε την πιο πολυσύχναστη οδό για την προώθηση ναρκωτικών από το Αφγανιστάν και το Ιράν προς την Ευρώπη. Κόμβο σ' αυτό το δρομολόγιο αποτελεί η Ελλάδα. Τα ναρκωτικά, η αξία των οποίων ξεπερνά τα τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ, θα έφευγαν από την Αττική τμηματικά: σε μικρότερες ποσότητες και με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Λιμενικού, πρώτος σταθμός θα ήταν το Βέλγιο.
Το ταξίδι των ναρκωτικών από την Ασία στην Ευρώπη είναι σχετικά εύκολη υπόθεση για τα καρτέλ του λευκού θανάτου. Απαιτούνται ένα πλοίο, ένα φορτίο για κάλυψη - στην προκειμένη περίπτωση ήταν καύσιμη ύλη πέλετ - και μια δικαιολογία για να προσεγγίσει ένα λιμάνι εκτός προγράμματος: το «Νουρ 1», το πλοίο που όπως διαπιστώθηκε μετέφερε τους 2,12 τόνους ηρωίνης στην Ελευσίνα, επικαλέσθηκε μηχανική βλάβη. Από εκεί και πέρα είναι θέμα τύχης ή αξιοποίησης πληροφοριών των συνεργαζόμενων διεθνών διωκτικών Αρχών να πιαστεί ένα φορτίο. Στην περίπτωση της συμμορίας με φερόμενο επικεφαλής τον 41χρονο εφοπλιστή, η αρχική πληροφορία ήρθε από τη DEA - την αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών.
Οι Αρχές, όμως, έφτασαν στον δεύτερο τόνο των ναρκωτικών - και σε δεκατέσσερις νέες συλλήψεις - πιέζοντας στη διάρκεια της ανάκρισης τους συλληφθέντες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από αυτούς μίλησε για τη συνολική ποσότητα και οι έρευνες στο Κορωπί που κατέληξαν στον εντοπισμό της ηρωίνης σε εγκαταλειμμένη πτηνοτροφική μονάδα είχαν αρχίσει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι
Εκπρόσωποι των διωκτικών Αρχών παραδέχονται ότι οι έλεγχοι που γίνονται στα ελληνικά σύνορα είναι δειγματοληπτικοί. Παραδέχονται επίσης ότι η Ελλάδα είναι μια από τις βασικές πύλες εισόδου αλλά και ταυτόχρονα διαμετακομιστικό κέντρο ναρκωτικών για την Ευρώπη. «Η Ελλάδα τοποθετείται στη νότια διακλάδωση του λεγόμενου βαλκανικού άξονα, που ενώνει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπιούχων στον κόσμο (Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία) με τις χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης, αυτές που καταναλώνουν κατά κύριο λόγο τις παραγόμενες ναρκωτικές ουσίες. Είναι ο κόμβος που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Τουρκίας, η γέφυρα της Ανατολής προς τη Δύση. Αυτό είναι εν προκειμένω και το μειονέκτημά της, όπως και η διαπερατότητα των συνόρων της, αφού ναρκωτικά μπορούν να μπουν όχι μόνο από ελληνικά βουνά - περάσματα αλλά και από τα πολυάριθμα νησιά της, προσβάσιμα στον καθένα από απέναντι, μια και είναι φύσει αδύνατον να φυλαχτούν. Θεωρητικώς, δηλαδή, ναρκωτικά μπορεί να περάσει κανείς στην Ελλάδα όπου και όπως θέλει…» λέει στα «ΝΕΑ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Οι διωκτικές Αρχές, παρά τις επιτυχίες, βρίσκονται κάθε φορά τουλάχιστον ένα βήμα πίσω από τα κυκλώματα διακίνησης των ναρκωτικών που καταφέρνουν να εφευρίσκουν νέους τρόπους απόκρυψης των παράνομων φορτίων τους. Στην εξαγωγή χασίς, για παράδειγμα, προς την υπόλοιπη Ευρώπη δραστηριοποιούνται σήμερα εγκληματικές ομάδες αποτελούμενες από Ελληνες, Αλβανούς, Βούλγαρους και Γεωργιανούς, όπως έχει διαπιστώσει η Αστυνομία. Τι κάνουν; Συστήνουν νομότυπες εξαγωγικές - μεταφορικές εταιρείες, κυρίως ελληνικών συμφερόντων, με έδρα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Βουλγαρία ή Κύπρο), ώστε να αποκρύπτουν σε φορτηγά δημοσίας χρήσεως μέσα σε νόμιμα φορτία τα προς εξαγωγή ναρκωτικά, κρυμμένα μέσα σε φορτία με φρούτα μέχρι και σε βαμβάκι, έπιπλα και άλλα.
Αλλοτε η διακίνηση γίνεται με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, με οδηγούς - επιβάτες που υποτίθεται ότι κάνουν διακοπές. Κι όμως, έως και κάτω από το δάπεδο (49 κιλά) ή και στην τουαλέτα (104 κιλά) των οχημάτων αυτών έχουν βρεθεί εντοιχισμένα τα ναρκωτικά. Και ΙΧ αυτοκίνητα, που έχουν μετασκευαστεί ώστε να διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, αναλαμβάνουν τη μεταφορά του χασίς (και σε πλάκες-«σοκολάτες»). Στο πίσω μέρος της οροφής τους, στις λαμαρίνες της πόρτας, στο ρεζερβουάρ, μέχρι και (2,8 κιλά) στη δεξαμενή υγραερίου(!) ή και στις καρότσες αγροτικών ανάμεσα σε μπάλες τριφυλλιού έχουν βρει οι αστυνομικοί σκύλοι δέματα και τσουβάλια με ναρκωτικά. Χασίς, πάλι, κουβαλούν στις αποσκευές τους ακόμη και επιβάτες λεωφορείων.
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πάτρα. Συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑΗλεία. Συνελήφθη ιερέας με... χασίς!Ιωάννινα. Νταλίκα ...
Στέκι διακίνησης γίνεται κάθε βράδυ το νεκροταφείο της Παναγίας ...
Πάτρα: Μετέτρεψαν το σπίτι σε κέντρο… διακίνησης ναρκωτικών
Συνελήφθησαν χθες (23-9-2013) το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς του ...
“Villas Miserias”: Σε εργαστήριο του σκληρού ναρκωτικού Sisha μετατρέπεται η Ελλάδα
Σε χώρα εξαγωγής σκληρών ναρκωτικών μετατρέπεται η Ελλάδα. Η σύλληψη ...
Στη φάκα της ΕΛ.ΑΣ κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στη Μύκονο..Έλληνας είχε για βαποράκια Ουκρανό και Μπαγκλαντεσιανό..
Κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά στη Μύκονο εξαρθρώθηκε από ...
Είχε μετατρέψει το σπίτι του σε αποθήκη ναρκωτικών
Σε κέντρο αποθήκευσης αλλά και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ...
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής έχει ...
Δέκα Τρικαλινοί συνελήφθησαν για ναρκωτικά στη χθεσινή μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ
Ολοκληρώθηκε χθες αργά η μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ για τη σύλληψη ...
Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών στην Πάτρα
Με μια άψογα στημένη διπλή επιχείρηση που εκτυλίχθηκε στην Πάτρα και ...