Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 19C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το ν/σ για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση
Με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε στην ...
Κατατέθηκε ως κατεπείγον το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση
Με τη διαδικασία του κατ΄ επείγοντος προωθήθηκε στη Βουλή το ...
Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το ν/σ για τα δάνεια
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται σήμερα στην αρμόδια ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ένταση στην επιτροπή για την κατεπείγουσα συζήτηση και ψήφιση του ν/σ για τη Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση

Ένταση στην επιτροπή για την κατεπείγουσα συζήτηση και ψήφιση του ν/σ για τη Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισήχθη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση- Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Με την έναρξη της συζήτησης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποσύρει τα δύο τελευταία κεφάλαια του νομοσχεδίου, καθώς οι διατάξεις που περιλαμβάνονται σε αυτά δεν αποτελούν προαπαιτούμενα. Όμως, επέμεινε στην ανάγκη συζήτησης του υπολοίπου νομοσχεδίου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, διότι οι ρυθμίσεις του αποτελούν υποχρεώσεις που θα έπρεπε, ήδη, να έχουν εκπληρωθεί, αν και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι και ο ίδιος δεν αισθάνεται καθόλου ευτυχής για το κατεπείγον, επειδή η κυβέρνηση θα ήθελε με άνεση χρόνου να αναδείξει τη σημαντική νομοθετική παρέμβαση που επιχειρεί.

Τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την προοπτική να επανακατατεθούν άμεσα έως τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, είναι το Γ', που ρυθμίζει θέματα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης, οικοδομικών συνεταιρισμών και εγκαταλελειμμένων οικισμών και το Δ', που επιχειρεί «βελτιώσεις πλαισίου χωροταξικών και πολεοδομικών κανόνων». Μετά την απόσυρση αυτών των δύο κεφαλαίων, το νομοσχέδιο προχωρά με τα πρώτα 33 άρθρα από 64, όπως ήταν στην αρχική μορφή του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα» και κάλεσε τους βουλευτές να εξεγερθούν και να μην αποδεχθούν τέτοια διαδικασία, διότι τότε επιτρέπουν στην κυβέρνηση να τους εξευτελίζει. «Είναι αίσχη και αθλιότητες αυτά που κάνετε! Σας εξευτελίζουν ως βουλευτές! Καταργείτε τη Βουλή και κάθε ίχνος δημοκρατίας. Είστε μία επιτροπή διαχείρισης επιχειρηματικών συμφερόντων. Εξεγερθείτε συνάδελφοι απέναντι σε αυτήν τη διαδικασία» είπε ο κ. Λαφαζάνης και προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τέτοια τετελεσμένα, για τα οποία «η διαπλοκή χαίρεται» και δεν θεωρεί ότι παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διαδικασία του κατεπείγοντος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. «Με το νομοσχέδιο καταργείτε- και καταργείται- οποιαδήποτε μορφή άμυνας σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στη ζωή του λαού» σημείωσε ο κ. Χαλβατζής και κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ότι «στο όνομα των επιδιώξεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων θέλει να άρει κάθε τι που δεν διευκολύνει την κερδοφορία τους».

Ο κ. Παναγιώτης Ρήγας, από το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «κανέναν δεν βρίσκει σύμφωνο η συζήτηση ενός νομοσχεδίου σημαντικού με έναν τέτοιο τρόπο» όμως εκτίμησε ότι ακόμη και εάν ήταν ανοιχτή η Ολομέλεια και δινόταν άνεση χρόνου, τα ίδια θα έλεγαν όσοι επιδεικνύουν, σταθερά, άρνηση και αναπτύσσουν συνωμοσιολογία. Πάντως, ο βουλευτής επισήμανε ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει αναπτυχθεί δημόσιος διάλογος γύρω από τις διατάξεις του νομοσχεδίου και μάλιστα έχουν υπάρξουν και σημαντικές αλλαγές.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, υπογράμμισε ότι τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν ήταν τα πιο αθώα αυτού του νομοσχεδίου, καθώς μέχρι το 10ο άρθρο επέρχονται σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης. Ο κ. Κακλαμάνης επικαλέστηκε ενημέρωση που είχε από τις Βρυξέλλες, από την οποία δεν προκύπτει ότι υπήρχαν δεσμευτικές προθεσμίες για να μην χάσει η Ελλάδα χρήματα.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε ότι γίνεται μία σημαντική προσπάθεια ώστε η χώρα να ξεπεράσει την κρίση που δημιούργησε ο λαϊκισμός και σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν ημερομηνίες και υποχρεώσεις για την Ελλάδα.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στη Βουλή το μεσημέρι η συζήτηση για το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο
Συζητείται σήμερα, Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, η συζήτηση του μίνι ...
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση σε α’ ανάγνωση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου
Ολοκληρώθηκε σε α' ανάγνωση, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ...
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το ν/σ για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση
Με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε στην ...
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το ν/σ για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση
Με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε στην ...
Σε εξέλιξη η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια
Με τις σοβαρότατες ενστάσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης ξεκίνησε ...
Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή η συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου
Με ένταση ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του ...
Με τη διαδικασία του επείγοντος η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο
Άρχισε με τη διαδικασία του επείγοντος, στην Επιτροπή της Βουλής, η ...
Στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντως το ν/σ για τα κρατικά λαχεία
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται στην επιτροπή ...
Πολυνομοσχέδιο: Αντιδράσεις για την διαδικασία του κατεπείγοντος
Με αντιπαράθεση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης για τη ...