Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Όθωνας Μεταξάς: «Η μουσική είναι η “ερωμένη” μου»
Ο Όθωνας Μεταξάς σε συνέντευξή του μίλησε για τις δύο του αγάπες, την ...
Όθωνας Μεταξάς: «Έχω βρει την γυναίκα της ζωής μου»
Ο Όθωνας Μεταξάς σε συνέντευξή του μίλησε για την προσωπική ζωή. ...
Όθωνας Μεταξάς: «Πέρασα δύσκολα οικονομικά»
O Όθωνας Μεταξάς ήταν αποστασιοποιημένος τα προηγούμενα χρόνια από την ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Μεταξάς: Όψιμη μετανοούσα Μαγδαληνή ο Κάντας

Μεταξάς: Όψιμη μετανοούσα Μαγδαληνή ο Κάντας

Ελεύθερος αφέθηκε μετά τις απολογίες που έδωσε στους ανακριτές Διαφθοράς για σκέλη της υπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο δικηγόρος με ειδίκευση στο Δίκαιο εταιρειών, Σπύρος Μεταξάς, μόνιμος κάτοικος Ελβετίας, στον οποίο καταλογίζονται συγκεκριμένες πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που έχουν συντάξει σε βάρος του οι ειδικοί ανακριτές Διαφθοράς, ο δικηγόρος εμπλέκεται σε απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών, προερχόμενα από παράνομες αμοιβές του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, μέσω της δημιουργίας και διοχέτευσής τους σε σύστημα εξωχώριων εταιρειών.

Ο κ. Μεταξάς απολογήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή για νομιμοποίηση 1,4 εκατ. ευρώ από τις μίζες των υποβρυχίων, Σπύρο Γεωργουλέα για αντίστοιχη κατηγορία που αφορά την αγορά 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων και Βασιλική Μπράτη για "ξέπλυμα" ποσού 1,7 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τις αγορές 16 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων και 4 αερομεταφερόμενων συστημάτων Ericsson Microwave System. Για την τελευταία υπόθεση στον δικηγόρο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Η συνδρομή του δικηγόρου στην "επιχείρηση ξεπλύματος" των παράνομων περιουσιακών στοιχείων, κατά την κατηγορία, αφορά τη σύσταση εταιριών-κατόχων τραπεζικών λογαριασμών, μέσω των οποίων ο κ. Κάντας, όπως ισχυρίζεται, απέκρυβε τα "μαύρα χρήματα" που δεχόταν για τις αγορές όπλων του υπουργείου Άμυνας.

Ο δικηγόρος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και όλα όσα του καταλογίζει ο συγκατηγορούμενός του στην υπόθεση Αντώνης Κάντας και υποστηρίζει πως ενήργησε στο πλαίσιο της νομιμότητας και όσων προβλέπονται για την σύσταση εταιρειών αλλά και κατ’ εφαρμογή της Ελβετικής Πράξης για το Ξέπλυμα Χρήματος (Anti-Money Laundering Act-ALMA).

Κατηγορεί επίσης των προσωρινά κρατούμενο, πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών ότι εφευρίσκει "εξιλαστήρια θύματα" για να "μετακυλήσει τις ευθύνες του". Χαρακτηριστικά ο κ. Μεταξάς αναφέρει σε απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στους ανακριτές:

«Ο κ. Κάντας, συμπεριφερόμενος οψίμως ως μετανοούσα Μαγδαληνή, έχει την ψευδαίσθηση ότι, εφευρίσκοντας εξιλαστήρια θύματα για να μετακυλήσει τις ευθύνες του, και δηλώνοντας ότι τάχα ήμουν κοινωνός των παράνομων ενεργειών του και αρωγός στον εγκληματικό σχεδιασμό του, θα τύχει μεγαλύτερης "συμπάθειας" από τις δικαστικές αρχές, θα αποχρωματίσει τη δική του τεράστια ποινική ευθύνη και θα μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη μελλοντική ποινική αντιμετώπιση. Το τέχνασμά του γνωστό και φθηνό…

Δυστυχώς όμως γι' αυτόν, είμαι σε θέση να αποδείξω ότι όλα όσα ανέφερε για το πρόσωπό μου, στις κατά καιρούς απολογίες του ενώπιον των ανακριτικών αρχών, είναι αισχρά και αναιδή ψεύδη, που, ως τέτοια, θα εξελιχθούν για τον ίδιο σε όπλο αυτεπίστροφο».

Με δήλωση τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Μεταξά, Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Νικόλαος Πατεράκης, σχολιάζοντας την ποινική μεταχείριση του εντολέα τους, μετά τις απολογίες που έδωσε, αναφέρουν:

«Οι δικαστικές αυτές κρίσεις στο παρόν δικονομικό στάδιο αποτελούν, πιστεύουμε, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον εντολέα μας, ο οποίος με τα υπομνήματά του και το πλήθος των στοιχείων που προσκόμισε, αντέκρουσε την κατηγορία και κατέδειξε τα ψεύδη του κ. Κάντα, εναντίον του οποίου θα υποβάλει έγκληση εντός των προσεχών ημερών».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Όθωνας Μεταξάς: «Δεν είχα σχέσεις με τον πατέρα μου»
Ο Όθωνας Μεταξάς είναι πολύ καλός σε αυτό που κάνει. Πώς αντέδρασαν οι ...
Όθωνας Μεταξάς: Τι αποκάλυψε για τα γυρίσματα της «Εκδρομής»;
Ο Όθωνας Μεταξάς για τις ανάγκες των γυρισμάτων της εκδρομής έμεινε ...
Όθωνας Μεταξάς: «Προστατεύω με νύχια και με δόντια την προσωπική μου ζωή»
Ο Όθωνας Μεταξάς δεν θέλει η προσωπική του ζωή να βγαίνει στα φώτα της ...
Όθωνας Μεταξάς: «Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμη ότι «έφυγε» η μαμά μου»
Πέρασε περιόδους μελαγχολίας ο Όθωνας Μεταξάς και πώς το αντιμετώπισε; ...
Όθωνας Μεταξάς: «Οι πιο δύσκολες στιγμές είναι όταν ανακαλύπτεις τις ρωγμές που έχεις ως άνθρωπος»
Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που βίωσε ο Όθωνας Μεταξάς και πώς την ...
Όθωνας Μεταξάς: «Αντιμετώπισα έντονη προκατάληψη»
Τα τελευταία δύο χρόνια ο Όθωνας Μεταξάς ανέδειξε μία ακόμα ιδιότητα ...
Όθωνας Μεταξάς: «Τα γυρίσματα ήταν... θρίλερ»
Ο Όθωνας Μεταξάς για χάρη της νέας σειράς στην οποία πρωταγωνιστεί ...
Όθωνας Μεταξάς: «Σε χαλεπούς καιρούς, το να συμμετέχω σε μια σειρά με κάνει πολύ υπερήφανο»
Ποιο ήταν το δυσκολότερο πράγμα που είχε να αντιμετωπίσει ο Όθωνας ...
Όθωνας Μεταξάς: «Μετά τον στρατό ξαναφόρεσα άρβυλα και παραλλαγή»
Ο Όθωνας Μεταξάς πρωταγωνιστεί στην «Εκδρομή». Η νέα σειρά ...