Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΣΥΡΙΖΑ:Τα μέλη της Επιτροπής Προγράμματος και του Πολιτικού Οργάνου Εκλογικής Ευθύνης
Την λειτουργία της Επιτροπής Προγράμματος και του Πολιτικού Οργάνου ...
Η Κομισιόν δεν ανησυχεί για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος
Δεν ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή του ελληνικού ...
Δεν σχολιάζει η Κομισιόν τα περί παράτασης του προγράμματος
Το μοναδικό σενάριο που εξετάζει αυτή τη στιγμή η Επιτροπή είναι η ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πώς λειτουργεί η Επιτροπή Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Γιάννη Δραγασάκη

Πώς λειτουργεί η Επιτροπή Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Γιάννη Δραγασάκη

Με την παράδοση των προγραμματικών κειμένων στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος και στο εξής ανοίγεται μια νέα περίοδος, ανακοίνωσε ο Γιάννης Δραγασάκης παρουσιάζοντας τον απολογισμό της Επιτροπής Προγράμματος στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο κ. Δραγασάκης, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της ομιλίας του, ανέφερε ότι για το έργο της Επιτροπής Προγράμματος εργάστηκαν πάνω από 2.000 στελέχη και μέλη του κόμματος, εκ των οποίων τα 700 σε συστηματική βάση.

Η επικαιροποίηση του προγράμματος, που είναι απόφαση της ΚΕ, απαιτεί έναν νέο σχεδιασμό, είπε ο κ. Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι από «την αρχικά εσωστρεφή δουλειά, πρέπει να περάσουμε σε μια πιο εξωστρεφή δράση, αξιοποιώντας για τον σκοπό αυτόν και το "σώμα" της προγραμματικής δουλειάς που έχει γίνει ως τώρα».

Στην κατεύθυνση ενός τέτοιου σχεδιασμού, η Επιτροπή Προγράμματος υπέβαλλε προς την Κεντρική Επιτροπή ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις:

[α] Η παραπέρα μορφοποίηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του προγραμματικού λόγου απαιτεί αποφάσεις πολιτικού χαρακτήρα, αναφορικά με το ποια προγραμματικά στοιχεία και προτεραιότητες θα διαμορφώσουν στο εξής τον δημόσιο λόγο και θα προσδιορίσουν το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, οι αποφάσεις αυτές πρέπει να ληφθούν από τα συλλογικά, πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία.

[β] Έπειτα από την τελική έγκριση του προγράμματος, χρειάζεται να οργανωθεί ένας πλατύς διάλογος με την κοινωνία για την παρουσίαση και τη συζήτησή του. Για τον σκοπό αυτόν θα πρέπει να επιδιωχθεί η δημιουργία μόνιμων «φόρουμ διαλόγου και κοινής δράσης» ή άλλων οργανωτικών μορφών, με ευρύτερες κοινωνικές, επιστημονικές και πολιτικές δυνάμεις, σε βασικές προγραμματικές ενότητες που συμφωνούν με τη βασική κατεύθυνση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως παρατήρησε ο Γιάννης Δραγασάκης, κοινό χαρακτηριστικό των συστημικών κομμάτων στην εποχή μας είναι η «κρατικοποίησή» τους. Και σημαντική διάσταση αυτής της «κρατικοποίησης» είναι, μεταξύ άλλων, και η απώλεια της προγραμματικής αυτονομίας τους. H προγραμματική συζήτηση στο εσωτερικό των κομμάτων έχει ατονήσει ή είναι ανύπαρκτη. Βασικό τους στήριγμα δεν είναι οι οργανώσεις και τα μέλη τους, αλλά θέσεις που κατέχουν στον κρατικό μηχανισμό. Ειδικά στη χώρα μας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κατ' εξοχήν κόμματα του κράτους, των μνημονίων και του «ΕΣΠΑ» είπε.

Η προοπτική της ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών κάνει την ανάγκη του προγραμματικού εξοπλισμού του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρετικά επείγουσα, είπε ο κ. Δραγασάκης.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Επιτροπή Προγράμματος έλαβε ιδιαίτερη μέριμνα, έτσι ώστε το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις που επιβάλει η διαφαινόμενη προοπτική ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το έργο που έχει παραχθεί, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ο όγκος και η ποιότητα του προγραμματικού υλικού που είναι έτοιμο για δημόσια διαβούλευση είναι τέτοια που εύλογα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το υλικό αυτό μπορεί να δημιουργήσει στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ την απαραίτητη αυτοπεποίθηση όσον αφορά την προγραμματική του επάρκεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παραπέρα βελτίωση, συμπλήρωση και εμβάθυνση.

Προγραμματικά κείμενα βάσης

Τα προγραμματικά κείμενα βάσης είναι αναλυτικά κείμενα και στόχο έχουν να αναδείξουν το πρόβλημα, να προτείνουν λύσεις και να αποτυπώσουν διαφορετικές απόψεις, αν υπάρχουν, ή θέματα προς περαιτέρω έρευνα. Τα κείμενα αυτά είναι η βάση για την εσωκομματική και τη δημόσια διαβούλευση.

Στην Επιτροπή Προγράμματος και σε Ομάδες Εργασίας που έχουν συσταθεί γίνεται μια ορισμένη προκαταρκτική εργασία για θέματα όπως:

- Ο χαρακτήρας της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων, και ειδικά η σχέση των μνημονίων με τη δανειακή σύμβαση.
- Οι περιορισμοί (και οι δυνατότητες αντίστοιχα) που θέτει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισής (αξιοποίησής) τους.
- Αξιολόγηση των διαφόρων προτάσεων που διατυπώνονται για τον διακανονισμό του χρέους και συγκεκριμενοποίηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
- Προεργασίες σχετικά με τους διαπραγματευτικούς στόχους που θα έθετε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Εκτιμήσεις εναλλακτικών μακροοικονομικών σεναρίων υπό διαφορετικές εκδοχές διακανονισμού του χρέους κλπ.
- Η νέα φάση των οικονομιών και κοινωνικών εξελίξεων, και ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την οργανωμένη επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη των τμημάτων του κόμματος, των ομάδων εργασίας και της επιτροπής προγράμματος. Με το νέο αυτό ηλεκτρονικό εργαλείο, η επεξεργασία του προγράμματος και η διαβούλευση γίνεται πιο αποτελεσματική, με μεγαλύτερη διαφάνεια και δημοκρατία.

Επίσης, θα είναι προσιτή η πρόσβαση σε επιλεγμένο υλικό σε κάθε Έλληνα πολίτη, ο όποιος θα μπορεί να παίρνει μέρος στη συζήτηση ή να λαμβάνει απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτει.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα σεμινάρια τεχνικής επιμόρφωσης των διαχειριστών της πλατφόρμας και η ίδια σύντομα θα είναι στον «αέρα».

Τα καθήκοντα της επόμενης περιόδου

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η προγραμματική εργασία, τόσο καλύπτοντας τα όποια κενά, όσο –κυρίως- διευρύνοντας την εργασία αυτή με τη μελέτη γενικότερων θεμάτων για την πολιτική στρατηγική και τακτική. Πρόκειται για θέματα με τα οποία η Επιτροπή δεν έχει ασχοληθεί συστηματικά, παρά την κεφαλαιώδη σπουδαιότητά τους, την επίμονη εμφάνισή τους στην ιστορία της αριστεράς και την ιδιαίτερη οξύτητα των αντιπαραθέσεων στις οποίες δίνουν λαβή τα θέματα αυτά. Δηλαδή θέματα όπως είναι πχ οι σχέσεις κράτους- κυβέρνησης, κόμματος-κινήματος ή οι σχέσεις ταξικού- εθνικού, εθνικού- διεθνικού κ.λπ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Το κομβικής σημασίας εύρημα στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος «Μνήμη του Κόσμου»
Η πρώτη ελληνική εγγραφή στο Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO ...
Συναλλαγές 819,9 εκατ. ευρώ έχουν εγκριθεί ως τώρα από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών
Σε 11 συνεδριάσεις της, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που ...
Στο Μαξίμου Δραγασάκης- Βαρουφάκης
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον ...
Σαμαράς: Αρχίζουν να ομολογούν τα ψέματά τους
Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Αντώνης Σαμαράς ...
Συνεδριάζει το μεσημέρι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Σε φουλ εκλογικούς ρυθμούς τρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα το μεσημέρι ...
Παραίτηση Κορκίδη από την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ λόγω Κυριακών
Την παραίτησή του από την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ...
Προεκλογική ομιλία Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Σε έντονα προεκλογικό τόνο, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην ...
Συνεδριάζει την Κυριακή η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού
Συνεδριάζει την Κυριακή 9/6, 11:00 πμ η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ...
Τρεις τροπολογίες κατέθεσε η «Αριστερή Πλατφόρμα» στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Τρείς τροπολογίες που συμπυκνώνουν την πολιτική και ιδεολογική οπτική ...