Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Το απόγευμα η ανακοίνωση της ρύθμισης για τις 100 δόσεις
Το απόγευμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η νομοθετική ρύθμιση ...
Στο τραπέζι με την τρόικα η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο από 12 σε 48 δόσεις
Διεύρυνση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ...
Σταϊκούρας: Τομή για το Δημόσιο η ρύθμιση για την προκαταβαολή σύνταξης
Τομή για το δημόσιο χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει πρόταση για τη ρύθμιση των χρεών στο Δημόσιο-Το τρίπτυχο

ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει πρόταση για τη ρύθμιση των χρεών στο Δημόσιο-Το τρίπτυχο

Πρόταση για τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η φορολογική εξόντωση των πολιτών από τις μνημονιακές πολιτικές θα κορυφωθεί το επόμενο εξάμηνο από την είσπραξη πολλών φόρων (εισοδήματος, Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τελών κυκλοφορίας οχημάτων, εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ.).

Σε γενικές γραμμές συνίσταται στο τρίπτυχο:

1. Στην ύπαρξη κατώτατου εισοδήματος κάτω από το οποίο δεν θα υπάρχουν διαδικασίες δόσεων, κατασχέσεων, δεσμεύσεων κ.λπ.

2. Στη σύνδεση της μηνιαίας δόσης για χρέη με το μηνιαίο εισόδημα του πολίτη, με προκαθορισμένο ρεαλιστικό ποσοστό.

3. Στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, με την «κυκλοφορία» των χρεών από και προς το Δημόσιο, μέσα από τραπεζική διαδικασία.

Αναλυτικότερα προβλέπεται:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

1. Μέτρα άμεσης φορολογικής ανακούφισης (χαράτσι κ.λπ.) για την πρώτη κατοικία, τους ανέργους και όσους ζουν κάτω ή γύρω από το όριο της φτώχειας.

2. Προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από χρέη στην εφορία

Υπάρχουν ήδη πολλές περιπτώσεις πολιτών που έχουν μεγάλα χρέη στην εφορία, από διάφορες αιτίες (π.χ. φόρος εισοδήματος, χαράτσια, ΦΑΠ 2010-2013, τέλη επιτηδεύματος κ.λπ.), τα οποία μέσα στο 2014 έχουν προστεθεί ή θα προστεθούν:

• Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), δηλαδή η επανάληψη 2 φόρων (του χαρατσιού και του ΦΑΠ) στη συσκευασία του ενός.

• Τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος έτους 2014.

• Τέλη κυκλοφορίας.

Είναι αυτονόητο, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι όλοι αυτοί οι φόροι θα πνίξουν τους πολίτες και δεν θα μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα και για τα έσοδα του Δημοσίου, αφού η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εκμηδενιστεί. Όταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξάνονταν μέχρι σήμερα κατά 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα, μπορεί κανείς να καταλάβει τι θα συμβεί το επόμενο εξάμηνο.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ
- Ανέργους
- Μισθωτούς - Συνταξιούχους (με χαμηλά εισοδήματα)
- Μικρομεσαίους (με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος)
- Αυτοαπασχολούμενους (με συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος)
- Χρέη που είναι ληξιπρόθεσμα μέχρι ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο (εκτός ΦΠΑ ή ΦΜΥ)
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Ο καθορισμός ανώτατου ορίου για μηνιαία καταβολή χρεών στην εφορία. Το όριο αυτό θα είναι ποσοστό, στο ΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ που απομένει, αν αφαιρεθούν στεγαστικά δάνεια Α΄ κατοικίας (ή ποσό ενοικίου) και ιατρικά έξοδα για σοβαρές ασθένειες. Το ποσοστό υπολογίζεται με βάση κλίμακα η οποία (ενδεικτικά) είναι για κάθε φορολογούμενο.

χρέη στα οποία δεν αντιστοιχεί μηνιαία δόση καταβολής (λόγω του ύψους των εισοδημάτων), ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ αλλά παγώνουν (δεν προστίθενται προσαυξήσεις, ούτε λαμβάνει οποιοδήποτε μέτρο είσπραξης η εφορία) μέχρι οι υπόχρεοι να βρεθούν σε οικονομική κατάσταση, η οποία θα τους επιτρέπει τη σταδιακή έστω, εξόφλησή τους.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

Ι. Οικογένεια έχει οικογενειακό εισόδημα (μετά την αφαίρεση του ενοικίου της ή του στεγαστικού δανείου) 1.200 ευρώ. Δεν θα πληρώσει μηνιαία δόση στην εφορία (750 Χ 2 = 1.500 ευρώ).

ΙΙ. Οικογένεια έχει οικογενειακό εισόδημα (μετά την αφαίρεση του ενοικίου της ή του στεγαστικού δανείου ή ιατρικών εξόδων) 1.950 ευρώ. Θα πληρώνει μηνιαία δόση στην εφορία 195 ευρώ (1.950 : 2 = 975 ευρώ Χ 10% = 97,5 X 2 = 195 ευρώ).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Ηλεκτρονική αίτηση στη Γ.Γ.Π.Σ. (ΚΕΠΥΟ).
- Επεξεργασία από Γ.Γ.Π.Σ., έκδοση σχετικών καταλόγων.
- Ρύθμιση χρέους από τοπική εφορία (μέσα στο 2013), η οποία δεν θα προσθέτει προσαυξήσεις, θα ορίζει μηνιαίες δόσεις και θα κατοχυρώνει τον πολίτη από οποιοδήποτε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης (φορολογική ενημερότητα, κατάσχεση μισθού κ.λπ.).

Επανεξέταση της ρύθμισης μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (για έλεγχο αν συνεχίζουν να ισχύουν οι προϋποθέσεις).
Γ.2. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

1. Υπάρχουν πάρα πολλά χρέη του Δημοσίου προς επιχειρήσεις και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Η κατάσταση αυτή, είναι λογιστικά αντιμετωπίσιμη, αν υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα δώσει δυνατότητα για:

- Συμψηφισμό των χρεών (σε ένα βαθμό γίνεται και τώρα)
- «Κυκλοφορία» του χρέους του δημοσίου, προς τις επιχειρήσεις.
- Απεμπλοκή των επιχειρήσεων από δεσμεύσεις σε εφορία και τράπεζα.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

I. Κάθε επιχείρηση (μετά από αίτημά της) λαμβάνει ειδική (ηλεκτρονική) βεβαίωση, που περιγράφει το ποσό που της οφείλει το Δημόσιο ή γενικά φορέας του (Αυτοδιοίκηση κ.λπ.).

II. Η ηλεκτρονική βεβαίωση κοινοποιείται σε συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία ανοίγει σχετικό λογαριασμό, στο όνομα της επιχείρησης.

III. Η επιχείρηση μπορεί να αποπληρώσει (με ειδική τραπεζική εντολή) χρέη της προς άλλες επιχειρήσεις, ή στο Δημόσιο ή σε φορέα του (Δήμος, ΙΚΑ, ΔΕΗ κ.λπ.) ή φυσικά πρόσωπα, (εφόσον στην πληρωμή αυτή συμφωνεί ο αποδέκτης).

IV. Η επιχείρηση που λαμβάνει (από την άλλη) την τραπεζική εντολή, τη μεταβιβάζει σε άλλες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, για αποπληρωμή αποκλειστικά υποχρεώσεων (χρεών) προς το Δημόσιο, με συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος (π.χ. 10 ημέρες).

Οι προτάσεις Γ.1 §1 και Γ.1 §2 έχουν κατατεθεί από συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων και το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τις υιοθετεί.

2. Πρέπει να αποσυνδεθεί (για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) η υποβολή των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος (των Ο.Ε., Ε.Ε.) και των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, από την καταβολή οποιουδήποτε ποσού. Η διαδικασία αυτή θα δημιουργήσει αυτόματα, ένα σημαντικό αρχείο, χρήσιμο για ελεγκτικές ενέργειες και θα απελευθερώσει προσωπικό που σήμερα ασχολείται με άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

3. Πρέπει να αποσυνδεθεί (για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) η θεώρηση βιβλίων, από την ύπαρξη ασφαλιστικής ενημερότητας. Σε όσες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν προσκομίζουν σχετική βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, να ενημερώνεται άμεσα (με ηλεκτρονικό μήνυμα) ο ασφαλιστικός φορέας, ώστε να διενεργεί τους σχετικούς ελέγχους.

4. Εξέταση της δυνατότητας, η καταβολή του ΦΠΑ στις εισαγόμενες πρώτες ύλες για τις ελληνικές βιομηχανίες, να μη γίνεται κατά την έξοδό τους από το τελωνείο, αλλά τη στιγμή που θα παραχθεί και θα πουληθεί το προϊόν που τις χρησιμοποίησε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα τελωνεία κοντέινερ με πρώτες ύλες, που δεν μπορούν να εισαχθούν, λόγω αδυναμίας των επιχειρήσεων να καταβάλουν τον ΦΠΑ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ποιες οι τρεις φάσεις της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα στο Δημόσιο
Τρεις φάσεις θα περιλαμβάνει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών για ...
Περιμένουν τον νόμο για τα χρέη στον ΠΑΣ
Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο περιμένουν στον ...
Αύριο στη Βουλή η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο
Αύριο αναμένεται να καταθέσει  η κυβέρνηση στη Βουλή τη νέα νομοθετική ...
Πέρασαν οι ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ και
Πέρασαν από τη Βουλή η ρύθμιση που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο ...
Καθυστερεί η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα
 Αναβολή για την επόμενη εβδομάδα φαίνεται πως πήρε η κατάθεση στη ...
Προς κατάργηση η ποινές φυλάκισης για χρέη στο δημόσιο
Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη ρύθμιση που στέλνει φυλακή ...
Δημόσιο: Μόλις το 25% των υπαλλήλων θα παίρνει
Μόλις το 25% των δημοσίων υπαλλήλων θα βαθμολογείται σε «άριστα», όπως ...
Πως θα γίνει η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και η καταβολή του ΦΑΠ
Το αργότερο ως την 1 Ιουλίου προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση ...
Ρυθμίσεις χρεών μόνο για συνεπείς και … πλούσιους!
Με τη συμφωνία κυβέρνησης με την Τρόικα, για τα "κόκκινα" ενυπόθηκα ...