Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στο 20% το ποσοστό της παραβατικότητας των επιχειρήσεων
Ποσοστό παραβατικότητας 20% προέκυψε από τους ελέγχους του συνόλου του ...
ΥΠΟΙΚ: Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος 500 υποθέσεων από τη λίστα των 1.747
Τα ειδικά συνεργεία ελέγχου, τα Διπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και το ...
Σε Αθήνα και Κρήτη τα
Παραβάσεις σε 270 επιχειρήσεις εντόπισαν τα συνεργεία προληπτικών ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

ΥΠΟΙΚ: Επιτεύχθηκαν οι στόχοι είσπραξης από τους ελέγχους φορολογικών υποθέσεων

ΥΠΟΙΚ: Επιτεύχθηκαν οι στόχοι είσπραξης από τους ελέγχους φορολογικών υποθέσεων

«Έχουν επιτευχθεί οι στόχοι για το έτος 2014 και συγκεκριμένα για το πρώτο τρίμηνο 2014, αναφορικά με το ποσοστό είσπραξης των μερικών ελέγχων Μεγάλων Επιχειρήσεων και του συνόλου των ελέγχων των Φυσικών Προσώπων Μεγάλου Πλούτου» αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σημειώνοντας επίσης ότι «ο δε στόχος του πλήθους των ολοκληρωμένων ελέγχων Μεγάλου Πλούτου και Μεγάλων Επιχειρήσεων έχει ικανοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό».

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε με ημερομηνία 17 Ιουνίου 2014, ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλείται τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το τετράμηνο του 2014, «που σύντομα θα δημοσιευθούν» στα οποία, όπως αναφέρει, παρατηρείται αυξητική τάση στα ποσοστά επίτευξης των παραπάνω στόχων.

Ερώτηση για τους ελέγχους σημαντικών φορολογικών υποθέσεων, είχε καταθέσει, προς τον υπουργό Οικονομικών, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, επικαλούμενη πληροφορίες για «σημαντική καθυστέρηση στον έλεγχο μεγάλων κυρίως φορολογικών υποθέσεων». Η βουλευτής ανέφερε ενδεικτικά ότι οι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέρχονται σε 2.431, εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί 314, δηλαδή μόλις το 12,9%» και ότι οι έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014, ανέρχονται σε 250, και έχουν ολοκληρωθεί περί τους 95 ελέγχους. Όπως είχε επισημάνει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, η ίδια ανησυχητική εικόνα παρατηρείται και στις ευαίσθητες κατηγορίες ελέγχου δηλαδή σε άτομα μεγάλου πλούτου, off shore εταιρειών και φορολογουμένων με εμβάσματα εξωτερικού.

Στους 1600 οι εφοριακοί σε θέσεις προϊσταμένων από τον Αύγουστο του 2011

Ο υφυπουργός Οικονομικών με άλλο έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενίας Ουζουνίδου, Δημήτρη Γελαλή και Θανάση Πετράκου για τις διαδικασίες στις τοποθετήσεις διευθυντών στις Εφορίες, επικαλείται διατάξεις που έχουν ψηφιστεί και επιτρέπουν, οι τοποθετήσεις αυτές να γίνονται χωρίς τη διαδικασία που προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας, αλλά με μόνη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Ο κ. Μαυραγάνης τονίζει ωστόσο ότι οι προϊστάμενοι που τοποθετούνται πρέπει να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται για τη θέση που καταλαμβάνουν και να μην έχει επιβληθεί σε βάρος του οποιαδήποτε ποινή και να μην εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη. «Η παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων οργανικών μονάδων, δικαιολογείται από τις εξαιρετικές δημοσιονομικές περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται η χώρα» αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης και ενημερώνει τους βουλευτές ότι στο πλαίσιο αυτό από τον Αύγουστο του 2011 μέχρι και σήμερα έγιναν περίπου 1600 τοποθετήσεις εφοριακών υπαλλήλων σε θέσεις προϊσταμένων επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Τμήματος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταθέσει την ερώτηση στη Βουλή, είχαν χαρακτηρίσει την όλη διαδικασία αήθη και αδιαφανή πρακτική, επικαλούμενοι και τις απόψεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για την κατάργηση των σχετικών διατάξεων και την εφαρμογή αποκλειστικά μετρήσιμων, ενιαίων, διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων για τη διασφάλιση της αξιοκρατίας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΥΠΟΙΚ: Στο 18% η παραβατικότητα
Ποσοστό παραβατικότητας 18% διαπιστώθηκε από τους ελέγχους του ...
ΕΦΕΤ: Σε ποσοστό 2,8% η παραβατικότητα στα τρόφιμα το 2014
Σε ποσοστό 2,8% ανέρχεται η παραβατικότητα των επιχειρήσεων που ήλεγξε ...
Σαφάρι ελέγχων για την ενίσχυση των εσόδων το 2015
Μπαράζ φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ...
Καταθέτες μεγάλων χρηματικών ποσών της περιόδου 2000-2012, θα ελέγξει το ΣΔΟΕ
 Με 16 ελεγκτές, προερχόμενους από την Εφορία Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), ...
ΥΠΟΙΚ: Από εισόδημα που έχει φορολογηθεί τα εμβάσματα του κ. Κικίλια
Μετά και την ολοκλήρωση του ελέγχου από το Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου ...
ΥΠΟΙΚ: Εκκρεμούν 109.418 φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια
H εκδίκαση 109.418 φορολογικών υποθέσεων εκκρεμεί στα φορολογικά ...
ΥΠΟΙΚ: Προχωρούν οι έλεγχοι «πόθεν έσχες» σε υπαλλήλους του
Με αφορμή δημοσιεύματα περί ελαχίστων (μόλις 9) ελέγχων «πόθεν έσχες» ...
Εφορία: Κατά προτεραιότητα οι έλεγχοι μετά απο εισαγγελική παραγγελία
Προτεραιότητα θα δίνει η εφορία στις υποθέσεις που αφορούν ελέγχους, ...
Τι προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών
Τις διαδικασίες για την διασφάλιση της είσπραξης φόρων και τελών, ...