Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Μειώνεται το ενιαίο εισιτήριο αστικών συγκοινωνιών σε 1,20
Μείωση στην τιμολογιακή πολιτική των αστικών συγκοινωνιών,  έρχεται ...
Δυνατότητα από τον ΟΑΣΑ να διαγράψετε το πρόστιμο, αν σας έπιασε ο ελεγκτής
Μια νέα δυνατότητα ανακοινώνει ο ΟΑΣΑ, καθώς πλέον μπορούν να ...
Ελεγκτές στα ΜΜΜ από τις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ
Άνεργοι (περίπου 200) που βρίσκονται στις λίστες του ΟΑΕΔ, θα προσληφθούν ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ελεγκτές έκοβαν πλαστές κλήσεις και «τσέπωναν» τα πρόστιμα

Ελεγκτές έκοβαν πλαστές κλήσεις και «τσέπωναν» τα πρόστιμα

Μια καλοδουλεμένη επιχείρηση είχαν στήσει δυο ελεγκτές των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας και δύο ιδιώτες – τυπογράφοι, καθώς από τον Απρίλιο του 2013 εξέδιδαν πλαστά μπλοκ παραβάσεων και βεβαίωναν εικονικά πρόστιμα σε επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών, με κέρδη ύψους 90.000 ευρώ!

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, χθες (21.06.2014) το μεσημέρι, δυο υπάλληλοι - ελεγκτές κομίστρου της Ανώνυμης Εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ. Α.Ε.) και δύο ιδιώτες - τυπογράφοι, οι οποίοι εμπλέκονται σε υπόθεση κατάρτισης πλαστών βεβαιώσεων παράβασης και εικονικής επιβολής προστίμων σε επιβάτες με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, οι δυο υπάλληλοι - ελεγκτές της Ο.ΣΥ., ηλικίας 31 και 32 ετών, καθώς και ο ένας τυπογράφος, ηλικίας 44 ετών κατηγορούνται για πλαστογραφία, απάτη και απιστία σχετική με την Υπηρεσία, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, ενώ ο δεύτερος τυπογράφος, ηλικίας 52 ετών κατηγορείται για απλή συνέργεια στα παραπάνω αδικήματα.

Όσον αφορά το ιστορικό της υπόθεσης, στις 20.06.2014 το μεσημέρι, οι δυο ελεγκτές βεβαίωσαν πρόστιμο ύψους 72 ευρώ σε 25χρονη ημεδαπή, η οποία είχε επιβιβαστεί σε λεωφορείο των αστικών συγκοινωνιών χωρίς εισιτήριο. Η 25χρονη πλήρωσε άμεσα το πρόστιμο, προκειμένου όπως την ενημέρωσαν σχετικά, να μειωθεί η αξία του στο μισό, παρέλαβε ένα στέλεχος της πράξης βεβαίωσης παράβασης και επιβολής προστίμου και αποχώρησε, χωρίς όμως να παραλάβει την ταυτότητά της, την οποία είχε παραδώσει προηγουμένως στους ελεγκτές.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η 25χρονη αναζήτησε την ταυτότητά της και μετέβη στα Κεντρικά Γραφεία του Ο.ΣΥ. στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, όπου ενημερώθηκε ότι το απόκομμα πληρωμής που είχε λάβει ήταν πλαστό, καθώς το μητρώο του αναγραφόμενου ελεγκτή ήταν ανύπαρκτο. Ωστόσο, η 25χρονη αναγνώρισε στον χώρο τους δύο ελεγκτές, ως τα πρόσωπα που βεβαίωσαν την παράβαση.

Ακολούθησε διερεύνηση της υπόθεσης από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της οποίας οι δυο εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν (21.06.2014), ενώ εκτελούσαν υπηρεσία οδηγού σε λεωφορεία του προαναφερόμενου Οργανισμού.

Ειδικότερα, από την προανάκριση που διενεργήθηκε προέκυψε ότι, ο 31χρονος και ο 32χρονος, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013 είχαν προβεί σε κατάρτιση πλαστών μπλοκ βεβαίωσης παραβάσεων προκειμένου να αποκομίζουν παράνομα οικονομικά οφέλη. Τα μπλοκ προμηθεύονταν, έναντι οικονομικού αντιτίμου, από 44χρονο τυπογράφο στην περιοχή της Βάρης, από τον οποίο είχαν επίσης προμηθευτεί και μια σφραγίδα κόκκινου χρώματος, με την οποία θεωρούσαν την πράξη βεβαίωσης προστίμου κατά το ήμισυ.

Όπως επίσης προέκυψε, οι δυο υπάλληλοι, παράλληλα με τα καθήκοντα του οδηγού εκτελούσαν από κοινού εθελοντικά υπηρεσία ελεγκτή, και συγκεκριμένα τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα, προβαίνοντας με μεθοδολογία δράσης (modus operandi) παρόμοια με εκείνη που έδρασαν στην περίπτωση της 25χρονης, αποκομίζοντας την κάθε φορά παράνομο χρηματικό όφελος από διακόσια (200) ευρώ έως τριακόσια πενήντα (350) ευρώ έκαστος.

Επιπλέον, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από την Υπηρεσία τους, παράλληλα με την εικονική βεβαίωση προστίμων, λαμβάνοντας το αντίτιμο εξ ολοκλήρου οι ίδιοι, προέβαιναν και στην βεβαίωση νόμιμων παραβάσεων, συμπληρώνοντας αντίστοιχα τα μπλοκ που τους είχαν χορηγηθεί από την εταιρεία.

Επισημαίνεται ότι από τις συνολικές μηνιαίες εισπράξεις των προστίμων, ποσοστό της τάξης του 2% κατατίθεται στον ΟΑΣΑ. Συνεπώς ενδεχόμενη οικονομική ζημία της Ο.ΣΥ. από τις διαδικασίες που αφορούν είσπραξη προστίμων, είναι και οικονομική ζημία του Υπουργείου Μεταφορών και κατά προέκταση του Δημοσίου.

Αναφορικά με την περίπτωση της 25χρονης, προέκυψε ότι ο 31χρονος ελεγκτής, επειδή αντιλήφθηκε την πιθανότητα να έχει προβεί σε καταγγελία για το γεγονός της ψευδούς βεβαίωσης προστίμου, κατέστρεψε με καύση τα πλαστά μπλοκ που είχε στο σπίτι του και τα οποία είχε προμηθευθεί από τον 32χρονο, ενώ έκαψε και την ταυτότητα της 25χρονης, προκειμένου να καταστρέψει τα πειστήρια. Όπως προέκυψε, το στέλεχος προστίμου που είχε παραλάβει η 25χρονη μετά την καταβολή του προστίμου ήταν εξ’ υπαρχής πλαστό.

Από την ενδελεχή έρευνα, προέκυψε η εξακολουθητική δράση των εμπλεκομένων, ενώ συσχετίσθηκαν και άλλες παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις σε άλλες Αστυνομικές Υπηρεσίες, στα πλαίσια των οποίων ο 32χρονος ταυτοποιήθηκε σε τουλάχιστον τρεις (3) περιπτώσεις ως δράστης εξαπάτησης επιβατών, με την μέθοδο της είσπραξης εικονικού προστίμου.

Από τα συνολικά στοιχεία της προανάκρισης εκτιμάται ότι το κέρδος που αποκόμισαν οι συλληφθέντες ζημιώνοντας παράλληλα την Ο.ΣΥ., από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2014 κυμαίνεται από πενήντα χιλιάδες τετρακόσια ευρώ έως ενενήντα χιλιάδες επτακόσια είκοσι (50.400-90.720) ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική περίοδο, τη συχνότητα των ελέγχων και τα αποκομισθέντα ανά ημέρα οικονομικά οφέλη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί (22-06-2014) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε για κύρια ανάκριση.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Το Χ80 σας πάει από τον Πειραιά στο Σύνταγμα στο «πι και φι»
Στην ίδρυση λεωφορειακής γραφής εξπρές που θα συνδέει τα ...
11185: Ο νέος αριθμός εξυπηρέτησης των Αστικών Συγκοινωνιών
Άλλαξε ο αριθμός κλήσης του κέντρου εξυπηρέτησης επιβατών του ΟΑΣΑ και ...
Αν θέλετε να ταξιδέψετε την Τετάρτη, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε
Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν όσοι προγραμμάτισαν να ταξιδέψουν ...
Λιγότερα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ ελέω διακοπών
Πιο αραιά θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών ...
Δεσμευτικές προσφορές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Την κατάθεση  τριών (3) τελικών δεσμευτικών προσφορών για το έργο ΣΔΙΤ ...
Πίνω και μεθώ κι ελέγχω το προσωπικό!
Δυο φοιτητές στην Κοζάνη που τα έτσουξαν, πολύ παραπάνω απ’ ότι ...
Ημέρα ταλαιπωρίας στα αεροδρόμια
Ταλαιπωρία αναμένει σήμερα το επιβατικό κοινό σε όλα τα αεροδρόμια ...
Κατέσχεσαν 644 κιλά νωπής σαρδέλας
Οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της ...
Προκαταρκτική για τον οδηγό που κατέβασε από λεωφορείο αλλοδαπούς
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα του οδηγού του ...