Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Λαφαζάνης: Δεν μας αφορά βεβαίως η Κεντροαριστερά
Απέκλεισε κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τις δυνάμεις που συγκροτούν ...
Λαφαζάνης: Αυτό που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να παραμείνει ριζοσπαστική αριστερά
Επίθεση στην κυβέρνηση για το κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας της ...
Συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο και την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ζυμώσεις και κόντρες στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Ζυμώσεις και κόντρες στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

   «Μετά την ιστορική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ένα άνοιγμα στην Κεντροαριστερά οποιασδήποτε μορφής και παραλλαγής, αλλά μια δεύτερη ριζοσπαστικοποίηση, μια αριστερή αντεπίθεση και ένα νέο μεγάλο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τα προβλήματα της» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην ομιλία κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κεντροαριστερά, ως πολιτικό -ιδεολογικός χώρος, και σε όλες τις εκδοχές της δεν είναι, στην πραγματικότητα, τίποτα άλλο, παρά η άλλη όψη της μεταλλαγμένης νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας, είπε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Η Κεντροαριστερά δεν είναι ολίγον Αριστερά, αλλά υπήρξε το κύριο πολιτικό όχημα για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της χώρας μας και της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι η κατεξοχήν παράταξη που έφερε το μνημόνιο στην Ελλάδα και είναι ο κατεξοχήν χώρος σε όλες τις ποικίλες παραλλαγές του, που στηρίζει, εφαρμόζει, ανέχεται και συγκαλύπτει, συχνά με προοδευτικό προσωπείο, τις μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας».

Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ο κ. Λαφαζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να επιχειρήσει συνεργασίες συνολικά, ή επιλεκτικά, με κεντροαριστερές δυνάμεις, αλλά αντίθετα να ανοίξει ισχυρό μέτωπο απέναντί τους με στόχο τη συρρίκνωσή τους και τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης τους.

Ειδικότερα, είπε ο κ. Λαφαζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις, ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές, που κατέστρεψαν τη χώρα. Αντίθετα, σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει όχι μόνο να είναι ανοικτός, αλλά και να επιδιώκει διαφοροποιήσεις και συνεργασίες με ενδεχόμενες δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονται από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και ευρύτερα, οι οποίες δεν έχουν εμπλακεί με ευθύνες στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών και οι οποίες ριζοσπαστικοποιούνται, δοκιμάζονται σε πρωτοβουλίες, κοινούς αγώνες και θέσεις και μετατοπίζονται προς τα αριστερά πέραν από Κεντροαριστεροδεξιές αυταπάτες.

Στο πλαίσιο αυτό, η εναντίωση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά καθόλου δεν σημαίνει ότι περιορίζει τις προσπάθειες για πολιτικές συνεργασίες μόνο στον χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Εκτίμηση του κ. Λαφαζάνη είναι ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνει μια νέα ριζοσπαστική δυναμική, όσο στέκεται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη εργατικών- λαϊκών αγώνων, όσο συγκροτεί επαρκέστερα και πιο αξιόπιστα, με τόλμη και συνεκτικότητα και μέχρι τις τελευταίες συνέπειές του το ριζοσπαστικό εναλλακτικό πρόγραμμά του, όσο σηκώνει ψηλά τη σημαία του μετώπου της Αριστεράς και όσο ανοίγεται τολμηρά στην κοινωνία τόσο θα γίνεται πιο ικανός να προκαλεί πολιτικές μετατοπίσεις και ριζοσπαστικοποιήσεις, τόσο επίσης θα διευρύνει ένα συμμαχικό μπλοκ δυνάμεων σε έναν μεγάλο αστερισμό αριστερής κατεύθυνσης ικανό να ηγεμονεύσει στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Ανδρέας Καρίτζης

Εκλογή ολιγομελούς Πολιτικής Γραμματείας με τη συμμετοχή όλων των βασικών στελεχών που οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος και την μετατροπή της Γραμματείας σε ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, όπου θα χαράσσεται πολιτική, πρότεινε στην ομιλία του ο Ανδρέας Καρίτζης.

Διατυπώνοντας ένα πλήρες σχέδιο δράσης για την πολιτική και οργανωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καρίτζης σημείωσε ότι «δεν έχουμε να μοιράσουμε μεταξύ μας εξουσία, αλλά τεράστιες ευθύνες και κινδύνους, ο επιμερισμός των οποίων μέσω συλλογικής λειτουργίας τις καθιστά λιγότερο δυσβάστακτες».

Στο πλαίσιο αυτό, το πολιτικό κέντρο θα ενημερώνεται για τις επαφές με διεθνείς παράγοντες, οικονομικούς και πολιτικούς εγχώριους παράγοντες και θα διαμορφώνει ένα Πρωτόκολλο για τον χειρισμό θεμάτων. «Αν δεν αποτελέσουμε έναν συνεκτικό πόλο με στρατηγική και σχέδιο απέναντι σε διάφορα κέντρα τότε θα μετατραπούμε σε αρένα όπου αυτά τα κέντρα θα συγκρούονται στο εσωτερικό μας ακόμη και χωρίς να το θέλουμε» είπε ο κ. Καρίτζης.

Επιπλέον, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε πλήρη ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του κόμματος και συναπόφαση για την κατανομή των όποιων πόρων στη βάση του κοινού σχεδίου. Ο κ. Καρίτζης σημείωσε ότι πρέπει να αναχαιτιστούν «αποκλίνουσες τάσεις, κακές πρακτικές, προσωπικές ή ομαδικές στρατηγικές και άλλα φαινόμενα από τα οποία απειλείται το αξιόμαχο του ΣΥΡΙΖΑ».

Σόφη Παπαδόγιαννη

Η Σόφη Παπαδόγιαννη στην τοποθέτησή της έθεσε το ερώτημα αν, παρά την εκλογική του νίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει την πολιτική ανατροπή. «Η απάντηση, είναι, ότι δεν μπορούμε μόνο. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να πείσουμε όσους δεν έχουμε πείσει μέχρι τώρα, και με εφαλτήριο αυτό το ποσοστό να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο παρέμβασης για να κάνουμε ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία» απάντησε η ίδια.

Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά του έχουν πιάσει ταβάνι.

Θοδωρής Δρίτσας

Ο Θοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι «θα είναι λάθος να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Σαμαρά την πρωτοβουλία των κινήσεων στο θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας» αλλά τόνισε ότι προέχει η επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και η οργάνωση των δυνάμεών του προς αυτή την κατεύθυνση.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΝΔ: Συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα
Τη συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα αποφάσισε ο ...
Ερώτηση βουλευτών ΝΔ για τη στρατιωτική θητεία Κορωνάκη
    Πολιτικό και ηθικό θέμα για το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής ...
Λαφαζάνης: Δεν ψηφίζουμε, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διασπαστεί
«Δεν μπαίνει σε δοκιμασία η στήριξη της κυβέρνησης», είπε ο Παναγιώτης ...
Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΔΗΜΑΡ
Οι εξελίξεις στη Γάζα και την Ουκρανία, καθώς και οι πρωτοβουλίες της ...
ΔΗΜΑΡ:
«Δεν αποκλείουμε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια προγραμματική βάση ...
Γιατί αποχώρησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση επιτροπής δημόσιας διοίκησης και επιτροπής
Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την προγραμματισμένη δεύτερη ανάγνωση του ...
Σε εκλογική ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ-Η Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής
Την ενεργοποίηση του συνόλου των κομματικών δυνάμεων, με στόχο την ...
ΣΥΡΙΖΑ: Κεντρική Επιτροπή για την εκλογή Γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας
Το Σάββατο στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί, σε πολυχώρο στον ...
ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η διαδικασία για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής
Στην ψηφοφορία για την επιλογή των 200 μελών της νέας Κεντρικής ...