Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κόσμος
Σχετικά Νέα
Καύσιμα με θαλασσινό νερό
Με γνώμονα την οικονομία και την οικολογική διαχείριση σχεδιάζεται ο ...
Διαρροή πετρελαίου και αερίου σε πλατφόρμα στη βόρεια θάλασσα
Διαρροή πετρελαίου και αερίου οδήγησε στο κλείσιμο και την εκκένωση ...
Έκρηξη τρένου που μετέφερε καύσιμα (video)
Περίπου 60 άνθρωποι αγνοούνται μετά τον εκτροχιασμό και την έκρηξη ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τελειώνουν τα καύσιμα...

Τελειώνουν τα καύσιμα...

Η κρίση στο Ιράκ έφερε για μία ακόμα φορά στην επιφάνεια το θέμα της αγοράς ενέργειας, η οποία βρίσκεται εμπρός σε κατακλυσμιαίες αλλαγές. Σύμφωνα με την πρόγνωση των αναλυτών της ΒΡ που διατυπώθηκαν στη Μόσχα κατά την  διάρκεια  των εργασιών του 21ου Παγκοσμίου συνεδρίου πετρελαίου, τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως φτάνουν μόνο για μερικές δεκαετίες. Το πετρέλαιο μπορεί να παραμένει το βασικό καύσιμο στον κόσμο, αλλά τα τελευταία 14 χρόνια το μερίδιό του μεταξύ των ενεργειακών πηγών μειώνεται, φτάνοντας πέρυσι σε ποσοστό μικρότερο του 33%.

Τα παγκόσμια αποθέματα του μαύρου χρυσού φτάνουν για 53 χρόνια, ενώ του φυσικού αερίου σχεδόν για 55, αν διατηρηθούν οι σημερινές ποσότητες εξόρυξης, σύμφωνα με την πρόβλεψη. Η Ρωσία πέρυσι παρήγαγε το 12,9% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο. Στο συγκεκριμένο συντελεστή, η χώρα βρέθηκε σε ποσοστό μόλις 0,2% πίσω από την πρώτη χώρα παγκοσμίως, τη Σαουδική Αραβία. Αλλαγές υπάρχουν και στον παγκόσμιο χάρτη της κατανάλωσης. Στην ευρωπαϊκή αγορά υπάρχει μείωση της χρήσης πετρελαιοειδών, την ώρα που στην Κίνα και στις άλλες χώρες της περιοχής Ασίας και Ειρηνικού συμβαίνει η αντίστροφη διαδικασία.

Η μεγάλη πρόκληση των επόμενων δεκαετιών έχει όνομα : σχιστολιστικό αέριο. Πρόκειται για την εξόρυξη του μαύρου χρυσού που πραγματοποιείται από σχιστολιθικά πετρώματα και από δύσκολους γεωλογικούς σχηματισμούς. Σύμφωνα με την BP, σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2035, η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 5.700.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Σε εκείνο το χρονικό σημείο το σχιστολιθικό πετρέλαιο θα αντιστοιχεί στο 7% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Πρόκειται για μία τεράστια αγορά που οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν, αλλά υπάρχουν και άλλοι παίκτες που προσπαθούν να πάρουν την καλύτερη θέση. Στην πρόσφατη έκθεση της, η  ΒΡ προβλέπει ότι στη Νότιο Αμερική ως το 2035 θα παράγονται από 700 χιλιάδες βαρέλια σχιστολιθικού πετρελαίου ημερησίως, ενώ στη Ρωσία ο αντίστοιχος αριθμός παραγωγής την ημέρα θα είναι 800 χιλ. βαρέλια.

Η BP πιστεύει ότι η εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται κατακόρυφα, τουλάχιστον για δύο δεκαετίες. Αυτή η πρόβλεψη έρχεται σε αντίθεση με εκείνη που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας τον περασμένο Νοέμβριο, όπου αναφερόταν ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα έχει περιορισμένο ρόλο στην αγορά και ότι θα πάρει την κατιούσα έως το 2035.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, δηλώνουν βέβαιοι ότι η «σχιστολιθική επανάσταση» στις ΗΠΑ δεν μπορεί να επαναληφθεί σε άλλες χώρες και ότι το σχιστολιθικό πετρέλαιο δεν θα έχει σημαντική επίδραση στην αγορά στο προσεχές μέλλον.

Υπενθυμίζουμε ότι η κατακόρυφη αύξηση των ποσοτήτων παραγωγής πετρελαίου από στρώματα σχιστόλιθου στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποχρέωσε τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα να αναζητήσουν άλλες αγορές για να πωλήσουν το πετρέλαιό τους και συγκεκριμένα τα κράτη της Ασίας.

Σήμερα, οι εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου καλούνται να φέρουν εις πέρας το στόχο της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών που θα αυξήσουν το συντελεστή αξιοποίησης των κοιτασμάτων και θα κάνουν πιο αποδοτική την εκμετάλλευση εκείνων των αποθεμάτων, των οποίων η εξόρυξη είναι δύσκολη.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αύξηση στην τιμή του πετρελαίου λόγω Ιράκ
Κοντά στα 114 δολάρια το βαρέλι έφτασε η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, ...
Μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου από τον OPEC τον Μάρτιο
Η παραγωγή πετρελαίου του OPEC διολίσθησε στα χαμηλότερα φετινά επίπεδα ...
Σημαντική συμφωνία Συρίας με Ρώσους για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου
Συμφωνία με τη ρωσική ιδιωτική εταιρεία Soyuzneftegaz για την αναζήτηση ...
Τελειώνει η περιπέτεια των ακτιβιστών της Greenpeace
Τελειώνουν τα «βάσανα» των 30 ακτιβιστών της Greenpeace που κατηγορήθηκαν ...
«Μαύρος χρυσός» ύψους 60 δισ. ευρώ στο «οικόπεδο 12»
Ικανοποίηση υπάρχει στην Κύπρο σχετικά με την εξόρυξη πετρελαίου. Οι ...
Σταθερό το πλαφόν παραγωγής πετρελαίου
Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε κατά τη διάρκεια της σημερινής (04/12) σύνοδό του στην ...
Υποχωρεί η τιμή του Πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα (25/11) το πρωί στην Ασία, ...
80 αγνοούμενοι από την έκρηξη τρένου με καύσιμα
Τουλάχιστον 80 άνθρωποι αγνοούνται στη μικρή πόλη του Κεμπέκ ...
Έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου του Ισημερινού
Έκρηξη σημειώθηκε τη Δευτέρα στον δεύτερο μεγαλύτερο αγωγό πετρελαίου ...