Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στο 1,8 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 2μήνου
Το Φεβρουάριο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε ...
ΤτΕ: Έλλειμμα 870 εκατ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Έλλειμμα 870 εκατ. ευρώ παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2014 το ισοζύγιο ...
Αυξημένο κατά 25,6% το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο
Κατά 25,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012, αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΤτΕ: Έλλειμμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο

ΤτΕ: Έλλειμμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο

Έλλειμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, λίγο μεγαλύτερο από εκείνο του Απριλίου 2013, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ.

Όπως αναφέρεται, καθώς η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και η μικρή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων αντιστάθμισαν μερικώς μόνο τις αυξήσεις του εμπορικού ελλείμματος και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Πάντως, οι συνολικές εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,4%, ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές αυξήθηκαν κατά 4%, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών να παρουσιάσει μικρή βελτίωση.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου επιβαρύνθηκε από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Αντίθετα, αν δεν ληφθούν υπόψη οι αγοραπωλησίες πλοίων, το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε βελτίωση, παρά τον περιορισμό των εξαγωγών, αφού οι εισαγωγές μειώθηκαν περισσότερο.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 32% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου μεταφορών, η οποία αντανακλά σχεδόν αποκλειστικά την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου θαλασσίων μεταφορών. Επί πλέον, το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου παρουσίασε βελτίωση, η οποία αντανακλά σημαντική άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών και των αντίστοιχων εισπράξεων (κατά 30,6% και 35,8% αντίστοιχα), που αντιστάθμισε την αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών των ελλήνων κατοίκων στο εξωτερικό. Επίσης, παρουσίασε μικρό πλεόνασμα και το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών, έναντι μικρού ελλείμματος τον Απρίλιο του 2013.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 2,2 δισεκ. ευρώ, κατά 1,2 δισεκ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών, εισοδημάτων και τρεχουσών μεταβιβάσεων που υπεραντιστάθμισε την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος.

Ειδικότερα, όσον αφορά το εμπορικό έλλειμμα, η αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 546 εκατ. ευρώ) αντιστάθμισε τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων και τη μείωση του ελλείμματος των λοιπών αγαθών. Η τελευταία οφείλεται στη μείωση της δαπάνης για εισαγωγές, δεδομένου ότι, οι εισπράξεις από εξαγωγές λοιπών αγαθών, εκτός καυσίμων και πλοίων, έμειναν σχεδόν στάσιμες. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 220 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 661 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και λιγότερο στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 27,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 21,1%, ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 26.9%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 249 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 2,1 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 485 εκατ. ευρώ από ό,τι την ίδια περίοδο του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Απρίλιο του 2014 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 14 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 41 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Η παραπάνω μείωση του πλεονάσματος οφείλεται στη σημαντική μείωση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2014 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων ανήλθε σε 1,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 1,1 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 3,5 δισεκ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2014, κατά 799 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε τον Απρίλιο του 2014 έλλειμμα 1,2 δισεκ. ευρώ, έναντι 1,1 δισεκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2014 το εν λόγω ισοζύγιο παρουσίασε έλλειμμα 768 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,3 δισεκ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2013.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Απρίλιο του 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εκροή (μείωση) ύψους 60 εκατ. ευρώ χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές, ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εκροή (αύξηση) 25 εκατ. ευρώ επίσης χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εισροή ύψους 5,3 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τις ''λοιπές'' επενδύσεις, παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 3,7 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην μείωση (εκροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την καθαρή αύξηση (εισροή) των δανειακών υποχρεώσεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους λόγω του νέου δανεισμού της γενικής κυβέρνησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας-EFSF.

Το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 229 εκατ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εκροή (αύξηση) ύψους 220 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή 5,6 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων τόσο σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων όσο και σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την καθαρή αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα αλλά και σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού.
Στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 4,3 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην μείωση (εκροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα, κίνηση που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την καθαρή αύξηση (εισροή) των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.

Στο τέλος Απριλίου 2014 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,2 δισεκ. ευρώ έναντι 5 δισεκ. ευρώ τον Απρίλιο του 2013.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στα 2,7 δισ. το έλλειμμα ισοζυγίου συναλλαγών στο 5μηνο
Το Μάιο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα ...
ΤτΕ: Στα 2,2 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγώντο στο πρώτο 3μηνο
Το Μάρτιο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα ...
Έλλειμμα 847 εκατ. στο ισοζύγιο συναλλαγών τον Ιανουάριο
Έλλειμμα ύψους 847 εκατ. ευρώ, κατά 511 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο ...
ΤτΕ: Ελλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 2,5 δισ. στο 5μηνο
Στα 2,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε συνολικά το έλλειμμα του ισοζυγίου ...
ΤτΕ: Μόλις 44 εκατ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Έλλειμμα μόλις 44 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών ...
Γαλλία: Στα 3,9 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο
Στα 3,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών ...
ΤτΕ: Υποχώρησε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 351 εκατ. ευρώ, ...
Στο μισό μειώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών!
Mείωση κατά 49,2% εμφάνισε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου Μαρτίου το έλλειμμα ...
Στα 716 εκατ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το Φεβρουάριο
Το Φεβρουάριο του 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε ...