Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στο 57,3% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. τον Αύγουστο
 Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ...
Στο 58,4% μειώθηκε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Χ.Α τον Ιούνιο
 Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού ...
Στο 58,6% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. τον Απρίλιο
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Απόβαση» ξένων επενδυτών στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου

«Απόβαση» ξένων επενδυτών στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Την Ελλάδα στον επενδυτικό τους χάρτη επαναφέρουν οι ξένοι. Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η αξία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων ανήλθε στα 3,4 δις. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι ολοένα και περισσότερα διεθνή κεφάλαια «βλέπουν» σημαντικές ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά. Αμερικανοί, Κινέζοι και Αζέροι δηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τουρισμό, ενέργεια, real estate, τράπεζες, μεταφορές, αεροδρόμια και logistics, ενώ ελκυστικός εμφανίζεται και ο πρωτογενής τομέας, καθώς η εκμετάλλευση της ελληνικής γης έχει να δώσει πολλά!

Πρώτο και καλύτερο το Πεκίνο, δεδομένης της εκτενούς συνεργασίας με τους Έλληνες εφοπλιστές και της ισχυρής του παρουσίας στο λιμάνι του Πειραιά μέσω της γιγαντιαίας Cosco, υπέγραψε με την Ελλάδα την περασμένη Πέμπτη μπαράζ επιχειρηματικών συμφωνιών και διακρατικών μνημονίων συνεργασίας ύψους κοντά στα 7 δις. ευρώ., κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Αθήνα.

Τα deals αφορούν κυρίως σε logistics, κατασκευές, ακίνητα, μάρμαρα και ναυτιλία. Η Κίνα, ωστόσο, δίνει έμφαση στις σιδηροδρομικές μεταφορές, στα αεροδρόμια και στην ενέργεια. Σε αυτούς τους κλάδους προσβλέπει το Πεκίνο να αφήσει το στίγμα του, έχοντας ως… «ατού» την τριπλή συμμαχία Cosco-HP-ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία ύστερα από 20 μήνες από την ανακοίνωσή της, «τροχοδρομεί» αυτές τις εβδομάδες, καθώς ξεκινούν οι πρώτες πιλοτικές μεταφορές προϊόντων από τον Πειραιά προς την Τσεχία.

Το ενδιαφέρον της Κίνας για τον Πειραιά είναι γνωστό! Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε ότι προσδοκεί το λιμάνι του Πειραιά να γίνει το καλύτερο στο είδος του σε όλη τη Μεσόγειο. Ωστόσο, ο Λι Κετσιάνγκ και το επιτελείο του αναχωρούν το Σάββατο από τα ελληνικά εδάφη, χωρίς να έχει υπογραφεί ο φιλικός διακανονισμός μεταξύ της Cosco και του ΟΛΠ, μέσω του οποίου θα άνοιγε ο δρόμος για επενδύσεις περί τα 250 εκατ. ευρώ στον προβλήτα ΙΙΙ του λιμανιού. Η απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να αφαιρέσει από την ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης του ΟΛΠ την έγκριση του φιλικού διακανονισμού, έχει επιφέρει κυβερνητικές «γκρίνιες».

Οι βασικές υπογραφές

Στις βασικές συμφωνίες Ελλάδας-Πεκίνου συμπεριλαμβάνονται το μνημόνιο συνεργασίας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον κινεζικό κατασκευαστικό κολοσσό Sinohydro, την 6η μεγαλύτερη τεχνική εταιρεία της Κίνας, με παρουσία σε 55 χώρες και κεντρικά ευρωπαϊκά γραφεία στο Βελιγράδι. Επίσης, η συμφωνία συμμετοχής της κινεζικής Fosun στον όμιλο, που έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος για την εκμετάλλευση του Ελληνικού.

Ακόμη ξεχωρίζουν επιχειρηματικές συμφωνίες, όπως η υπογραφή συμμαχίας της China Development Bank με την Costamare του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, της Diana Shipping συμφερόντων του ομίλου Παλιού με την ICBC, της Libra Group του ομίλου Γ. Μ. Λογοθέτη με την ICBC, της Thenamaris του ομίλου Μαρτίνου με κινεζική τράπεζα, της Ocean Bulk του Π. Παππά με την ExIm Bank και της Veritas Ship Management επίσης με κινεζική τράπεζα.

Υπογραφές έπεσαν και με οινοποιητικές εταιρείες, όπως τις Μπουτάρη, Creta Olympias, Medittera Winery και Alpha Estate. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμφωνία του ομίλου Παυλίδη για την εξαγωγή μαρμάρων στην Κίνα. 

Άλλες συμφωνίες

Τρεις συμφωνίες συνεργασίας, που αφορούν α)τη χρηματοοικονομική βοήθεια της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, β)την προστασία της θάλασσας και γ)την παροχή υπηρεσιών από τον κινεζικού νηογνώμονα «China Classification Society» σε πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία, υπογράφτηκαν από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και μέλη της κινεζικής αποστολής του Λι Κετσιάνγκ.

Το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Θαλάσσια Συνεργασία μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Κίνας (SOA) και της Ελληνικής Κυβέρνησης, που θα πραγματώνεται μέσω συνεργασίας επιστημονικών ιδρυμάτων, σεμιναρίων, ανταλλαγής πληροφοριών και επισκέψεων, αναφέρεται στη συνεργασία των δύο μερών στους τομείς της θαλάσσιας περιβαλλοντικής προστασίας, της αξιοποίησης των θαλασσίων πόρων, της θαλάσσιας παρατήρησης πρόβλεψης και προειδοποίησης καταστροφών, στην έρευνα ανάπτυξη και εκπαίδευση επί θαλάσσιων επιστημονικών ζητημάτων.

Επίσης, η συμφωνία εξουσιοδότησης του Οργανισμού China Classification Society για παροχή υπηρεσιών σε πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία, θα ενισχύσει περισσότερο το υφιστάμενο, σταθερό και πολύπλευρο θεσμικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, αλλά και την εξυπηρέτηση των ελληνικών πλοίων που κατασκευάζονται ή προσεγγίζουν στην Κίνα.

Έρχονται Αμερικανοί…

Αμερικανικά κεφάλαια θα εισέλθουν στην ελληνική αγορά προς το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμο Αναστασόπουλο και τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη, επικαλούμενοι τα συμπεράσματα από το τρίτο διεθνές roadshow της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι κλάδοι του τουρισμού, του real estate, της ενέργειας, των τραπεζών και των logistics βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αμερικανικών funds.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, οι Αμερικανοί επενδυτές αναζητούν πλέον μικρότερες εταιρείες για να επενδύσουν μέσω του Χρηματιστηρίου.

Ενδεικτικό είναι το ενδιαφέρον του private equity fund York Capital Management, το οποίο μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς, στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ, επένδυσε 100 εκατ. ευρώ στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ είχε περάσει και στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για το 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), σχέδιο, το οποίο και εγκατέλειψε.

«Γκάζια» τον Ιούλιο για αποκρατικοποιήσεις

Στο μεταξύ, «καυτός» αναμένεται να είναι ο Ιούλιος για τις αποκρατικοποιήσεις, ο πήχης για τις οποίες έχει ανέβει στο 1,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από τα ακίνητα, είτε μέσω της τιτλοποίησης που θα τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο είτε μέσω της ίδρυσης επενδυτικής εταιρείας που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Μέσα στον επόμενο μήνα στο επίκεντρο των ιδιωτικοποιήσεων θα βρεθούν αεροδρόμια και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για τα οποία αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει και τους διαγωνισμούς για τη μαρίνα Λαυρίου και την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για τα αεροδρόμια έχουν περάσει οι κοινοπραξίες Zurich Airport (Ελβετία) - J&P ΑΒΑΞ, Athens International Airport (διαχειρίζεται το Ελευθέριος Βενιζέλος), Fraport (Γερμανία) - όμιλος Κοπελούζου, Aeroports De La Cote d’Azur (Γαλλία), Corporacion America (Αργεντινή) - ΜΕΤΚΑ, Vinci (Γαλλία) - Ελλάκτωρ και η επενδυτική εταιρεία Αdvent.

Συγκεκριμένα, στο μέτωπο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται με ενδιαφέρον πόσοι από τους τρεις υποψηφίους που έχουν περάσει στην τελική φάση -οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (RZD), οι Ρουμάνοι της Grup Feroviar Roma (GFR) και οι Γάλλοι της Societe Nationale des Chemins de fer Francais (SNCF)- θα καταθέσουν προσφορές.

Στις μαρίνες εκκρεμεί η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τις μαρίνες Χίου και Πύλου, για τη μαρίνα Αλίμου, ενώ θέμα εβδομάδων θεωρείται ότι είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μαρίνα Λαυρίου που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα φιλοξενεί mega yachts.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μειώθηκε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. τον Σεπτέμβριο
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού ...
Στο 59% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο ΧΑ τον Μάρτιο
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού ...
Χ.Α.: Στο 61,1% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού ...
Στο 61,5% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο του 2014
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ...
Με 50 εκατ. η ΕΤΕπ στο Επενδυτικό Ταμείο-Έρχονται τα πρώτα μέχρι τέλη του 2014
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν διατεθεί σε ελληνικές μικρομεσαίες ...
Μειώθηκε η συμμετοχή των ξένων στο ΧΑ τον Αύγουστο
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού ...
Στο 34,7% η συμμετοχή των ξένων τον Ιούνιο στο Χ.Α.
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού ...
ΧΑ: Μειώθηκε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών τον Απρίλιο
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού ...
Χ.Α.: Στο 53,2% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών τον Μάρτιο
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού ...