Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Συμφωνίες για προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ...
Σαμαράς-Νετανιάχου: Οι συμφωνίες και τα πρωτόκολλα συνεργασίας
Τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ...
Yπεγράφησαν συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Κίνας
Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας και δύο διμερείς συμφωνίες στον τομέα της ναυτιλίας

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας και δύο διμερείς συμφωνίες στον τομέα της ναυτιλίας

Μνημόνιο συνεργασίας και δύο διμερείς συμφωνίες στον τομέα της ναυτιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα υπογράφτηκαν σήμερα από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και αξιωματούχους της Κίνας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού, Li Keqiang, στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, υπογράφτηκε Μνημόνιο Κατανόησης των δύο χωρών για τη Θαλάσσια Συνεργασία, από τον κ. Βαρβιτσιώτη και τον Διοικητή της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Κίνας, Liu Cigui.

To κείμενο του Μνημονίου αναφέρεται στη συνεργασία των δύο μερών στους εξής τομείς: (α) Θαλάσσια περιβαλλοντική προστασία, συμπεριλαμβανομένων των οικοσυστημάτων, (β) Αναζήτηση και αξιοποίηση θαλάσσιων πόρων, (γ) Θαλάσσια παρατήρηση, πρόβλεψη και προειδοποίηση ωκεάνιων καταστροφών, (δ) Βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και πειραματική ανάπτυξη και εκπαίδευση επί θαλάσσιων επιστημονικών ζητημάτων, (ε) Επιβολή του νόμου στη θάλασσα, (στ) Θαλάσσια πολιτική, καθώς και σε κάθε άλλο τομέα συνεργασίας που θα συμφωνείται μεταξύ των δυο χωρών. Η συνεργασία θα πραγματώνεται μέσω συνεργασίας επιστημονικών ιδρυμάτων, σεμιναρίων, ανταλλαγής πληροφοριών και επισκέψεων.

Συμφωνία που υπογράφτηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου και τον πρόεδρο της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Zheng Zhijie, ενισχύει την υφιστάμενη συνεργασία με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα και πρόκειται να αποφέρει σημαντική χρηματοοικονομική βοήθεια σε ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Η παροχή χρηματοδοτικών διευκολύνσεων προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες όχι μόνο μεγάλου, αλλά και μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, είχε αποτελέσει κυρίαρχη προτεραιότητα του κ. Βαρβιτσιώτη και πλέον με τη συμφωνία αυτή, καθίσταται εφικτή η περαιτέρω διευκόλυνση της ρευστότητας των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών. Στη συμφωνία με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα προβλέπεται, επίσης, οικονομική ενίσχυση σε επενδύσεις που συνδέονται με την εγχώρια λιμενική βιομηχανία και τις λιμενικές υποδομές.

Η άλλη συμφωνία, τέλος, υπογράφτηκε από τον κ. Βαρβιτσιώτη και τον πρόεδρο του Κινεζικού Νηογνώμονα, Dr. Sun Licheng, και με αυτήν εξουσιοδοτείται ο οργανισμός China Classification Society για παροχή υπηρεσιών σε πλοία τα οποία φέρουν την ελληνική σημαία, γεγονός που θα ενισχύσει το υφιστάμενο, σταθερό και πολύπλευρο θεσμικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, αλλά και την εξυπηρέτηση των ελληνικών πλοίων που κατασκευάζονται ή προσεγγίζουν στην Κίνα.

«Σήμερα υπογράψαμε τρεις συμφωνίες στον τομέα της ναυτιλίας και των θαλάσσιων υποθέσεων που διανοίγουν ένα νέο ορίζοντα στις σχέσεις των δύο χωρών. Δύο έθνη, δύο αρχαίοι πολιτισμοί, σήμερα ήλθαν πιο κοντά μέσα από τη θάλασσα, δημιουργώντας μία κοινή μοίρα για ένα λαμπρότερο μέλλον. Η θάλασσα ήταν, άλλωστε, το στοιχείο που διαχρονικά ένωνε τους δύο λαούς. Αυτό που πέτυχαν η Ελλάδα και η Κίνα στον Πειραιά αποτέλεσε επιτυχές παράδειγμα της αμοιβαίας συνεργασίας και η επιρροή της και η σπουδαιότητα της ξεπερνούν τον αμιγώς ναυτιλιακό τομέα. Αυτή είναι μία κοινή κατάκτηση που αποτελεί τη βάση για τη στενότερη συνεργασία δύο λαών στο μέλλον» σχολίασε ο κ. Βαρβιτσιώτης μετά την υπογραφή των συμφωνιών.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας-Φινλανδίας στον τουρισμό
 Για τις δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της ...
Στρατούλης: Δεν μας δεσμεύουν μνημονιακές συμφωνίες
«Έχουμε τοποθετηθεί και συλλογικά ως κόμμα και ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, ...
ΕΤΕπ: Συμφωνίες 815 εκατ. για αυτοκινητόδρομους, μετρό και ενέργεια
Συμφωνίες συνολικού ύψους 815 εκατ. ευρώ θα υπογράψει σήμερα το ...
Μνημόνιο συνεργασίας Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων και Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων ...
Έδωσαν τα χέρια για επενδύσεις Ελλάδα-Κίνα
Μνημόνιο για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μεταξύ των δύο ...
Προσαγωγές έξω από το γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη - Διαμαρτυρία για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι
Τις 45 έφτασαν οι προσαγωγές που έγιναν έξω από το κτίριο όπου ...
Έμμεση προτροπή προς τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη να ...
Αναβλήθηκε η επίσκεψη Βαρβιτσιώτη στο Ηράκλειο Κρήτης
Αναβλήθηκαν, η προγραμματισμένη, για σήμερα Παρασκευή,επίσκεψη και ...
Παράδειγμα προς μίμηση
Η πρωτοβουλία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής ...