Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αβραμόπουλος: Ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ στη Δικαιοσύνη
Για την «ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη» των σχέσεων ΕΕ - ΗΠΑ στον ...
Σταϊκούρας: Αναζητούμε βιώσιμη λύση για τον ΟΑΣΘ
Τη δρομολόγηση βιώσιμης λύσης σχετικά με τον εξορθολογισμό της ...
Σταϊκούρας: Οι οκτώ άξονες που θα βασιστεί η Ελλάδα της ανάκαμψης
H χώρα μας βρίσκεται πλέον μπροστά σε νέα μεγάλη πρόκληση, να ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σταϊκούρας: Οι βασικοί άξονες για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα

Σταϊκούρας: Οι βασικοί άξονες για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα

«Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας υποχρεώνει τους εταίρους και δανειστές μας να αναλάβουν, σύντομα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Ρεαλιστικές λύσεις, εφικτές τεχνικές, ισοδύναμοι τρόποι υπάρχουν» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε Φόρουμ της KPMG.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέπτυξε αναλυτικά τη στρατηγική στην οποία θα «βασιστεί η Ελλάδα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, από το 2014, πέρα και πάνω από μνημόνια».

Οι βασικοί άξονες αυτής της στρατηγικής, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, πρέπει να είναι:

- Η ένταξη του «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της, επιτυγχάνοντας τη φορολόγησή του. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλο τμήμα του συνολικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας που δεν φορολογείται. Παρά τη βελτίωση, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, που καταγράφεται σε αυτό το πεδίο τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως, επίσης, αλήθεια ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οφείλουμε, συνεπώς, να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια, εστιάζοντας στο χτύπημα της παραοικονομίας, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής. Όσο περισσότερο προσεγγίζουμε αυτούς τους στόχους, τόσο διευρύνεται η ευχέρεια για ελάφρυνση των συνεπών φορολογουμένων, οι οποίοι όχι μόνο έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια αλλά έχουν υποστεί και μείωση του εισοδήματός τους» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

- Η διασφάλιση της εφαρμογής των κανόνων και πρακτικών χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και πειθαρχίας. «Σ' αυτό το πλαίσιο, συζητούμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία αναμορφώνονται οι κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας, εκσυγχρονίζεται, εναρμονίζεται και συντονίζεται το υφιστάμενο εθνικό δημοσιονομικό πλαίσιο με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές, επικαιροποιούνται οι ισχύουσες διατάξεις του δημόσιου λογιστικό και εξοπλίζεται η ελληνική δημόσια διοίκηση με τα εργαλεία που θα ενισχύσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».

- Η δημιουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους, με την επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης. «Ήδη, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί πλέον των 200.000 την τελευταία τετραετία, ενώ η ετήσια μισθολογική δαπάνη έχει περιοριστεί κατά περισσότερο από 8 δισ. ευρώ. Τώρα, βρισκόμαστε, πλέον, στη φάση όπου περνάμε σταδιακά από την επίτευξη ποσοτικών στόχων στην εκπλήρωση των κρίσιμων ποιοτικών μεταρρυθμίσεων, με προτεραιότητα στην πάταξη της γραφειοκρατίας» επισήμανε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

- Η καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και απάτης. «Δρομολογείται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς στο πεδίο της καταπολέμησης της απάτης» στον τομέα αυτόν, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

- Η βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών.

- Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, ώστε να περιορισθεί το επίπεδο της φτώχειας και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

- Η αύξηση των επενδύσεων -ειδικότερα των άμεσων ξένων επενδύσεων- και η ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς και η διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα, έχοντας, όμως, σημαντικά μικρότερο συντελεστή βαρύτητας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.

- Η περαιτέρω ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

«Το ζητούμενο πλέον είναι, και το επαναλαμβάνω, να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο, καθώς, όπως η κρίση ξεκίνησε από τους αριθμούς και μεταφέρθηκε στην κοινωνία, έτσι και η βελτίωση θα ξεκινήσει από τα δημοσιονομικά μεγέθη και στη συνέχεια θα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία. Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα σημαντικά βήματα αυτής της μετάβασης. Με σκληρή δουλειά και δημιουργική συναίνεση θα τα καταφέρουμε» είπε ο κ. Σταϊκούρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Προορίζεται για ψήφιση η κατάργηση του ειδικού φόρου για την ενίσχυση και ανάπτυξη της Κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το νέο ...
Κομισιόν: Νέο ξεκίνημα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα
 Δύο ημέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για τη ...
Οι βασικοί άξονες της πρότασης της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος
 Θεσμικές αλλαγές που θα έχουν στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού ...
Σταϊκούρας: Ανάγκη σύζευξης της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης
 Την πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, η οποία ...
Σταϊκούρας: Δεν εξετάζεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων του Δημοσίου
«Δεν εξετάζεται καμία παρέμβαση προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ...
Προβλέπει η Κομισιόν: Ανάπτυξη 0,6% και ανεργία στο 26% για φέτος
Στο 0,6% αναμένεται να φτάσει η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2014, η οποία θα ...
Δασκαλόπουλος (ΣΕΒ): Αν δεν υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη, η Ελλάδα θα περιθωριοποιηθεί
Αν δεν υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη η Ελλάδα θα περιθωριοποιηθεί, ...
Μειώνει και άλλο το χρόνο απονομής συντάξεων του Δημοσίου το ΥΠΟΙΚ
Την περαιτέρω μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων του Δημοσίου στους ...
Σταϊκούρας: Ανοιχτό παραμένει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους
Ανοικτό παραμένει σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, ...