Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Βγαίνει στις αγορές και η Motor Oil-Ζητεί 300 εκατ. μέσω 5ετούς ομολόγου
Στις αγορές βγαίνει και η Motor Oil. Η εισηγμένη ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα ...
Σήμερα η Ελλάδα στις αγορές μετά από 4 χρόνια(;)-Εκτιμήσεις για επιτόκιο στο 5%
Θέμα ωρών είναι η έκδοση πενταετούς ομολόγου, η πρώτη έξοδος της ...
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές συνεχίζεται, λέει το BBG μετά την έκδοση ομολόγου από την Πειραιώς
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές συνεχίζεται, αναφέρει δημοσίευμα ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Επέστρεψε στις αγορές η Κύπρος

Επέστρεψε στις αγορές η Κύπρος

Την επιστροφή της στις αγορές ανακοίνωσε η Κύπρος, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 4,75%.

Η έκδοση του ομολόγου σηματοδοτεί την επάνοδο της Κύπρου στις αγορές ύστερα από 3 χρόνια -αποκλείστηκε το Μάιο του 2011- και τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα από ότι αναμενόταν.

Το 5ετές ομόλογο, που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον αφού η ζήτηση έφτασε τα 2 δισεκατομμύρια περίπου ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι την αρχική πρόθεση για έκδοση 5ετούς ομολόγου 0,5 δισ. ευρώ κατά τέσσερις φορές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ανάδοχοι της έκδοσης, το βιβλίο προσφορών άνοιξε στις 10:15 ώρα Κύπρου με επιτόκιο αναφοράς 4,9%, ενώ η ζήτηση αυξανόταν σταθερά και έκλεισε στις 12:30 ώρα Κύπρου με προσφορές που έφτασαν τα 2 δισ. από πέραν των 150 επενδυτών, επιτρέποντας μια έκδοση 0,75 δισ. ευρώ αντί του 0,5 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

«Το χαμηλό κόστος με το οποίο η Κύπρος κατάφερε να αντλήσει τα κεφάλαια αυτά δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, καθώς το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε συνιστά μια σαφή ψήφο εμπιστοσύνης για το μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημαντική είναι επίσης η ευρεία γεωγραφική κατανομή των προσφορών. Ειδικότερα, η έκδοση καλύφθηκε κατά 54% από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 23% από την Ευρώπη (εκτός ΗΒ) κατά 14,5% από την Κύπρο και κατά 8,5% από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ανά κατηγορία επενδυτών, η ποιότητα της έκδοσης χαρακτηρίζεται πολύ υψηλή, αφού η έκδοση καλύφθηκε σε ποσοστό 51% από διαχειριστές ταμείων, κατά 27% από Hedge Funds και 22% από τράπεζες και ιδιωτικές τράπεζες.

Φανερά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε αργά το απόγευμα ότι το ομόλογο αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς τη συστηματική επιστροφή στις διεθνείς αγορές.

«Η έκδοση σημαίνει ότι μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε σημαντικό μέρος του παρόντος εσωτερικού χρέους και να επιτύχουμε χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης,» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ανέφερε ότι η Κύπρος είναι ξανά σε θέση, μετά από τρία και πλέον χρόνια, να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της δανειζόμενη από τις διεθνείς αγορές.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η σημερινή επιτυχία με κανένα τρόπο δεν σηματοδοτεί τη χαλάρωση της προσπάθειας για τη μεταρρύθμιση και την εξυγίανση της οικονομίας μας. Αντίθετα, είπε, με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια της διόρθωσης και αποκατάστασης της αναπτυξιακής μας προοπτικής.
Μιλώντας εκτός κειμένου, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «το πρώτιστο που ο κάθε συνετός νοικοκύρης θα έπραττε ήταν η αποκατάσταση της αξιοπιστίας τα του οίκου του».

«Και αυτό που σήμερα έχουμε επιτύχει είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα επιτρέψει και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Θα έπρεπε πρώτα να σταθεροποιηθεί η οικονομία αν είναι κάποιοι να σε εμπιστευτούν και να επενδύσουν» είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Η Κύπρος, συνέχισε, «παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις, με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και με ψηλό επίπεδο παρεχομένων επαγγελματικών υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα επίτευγμα που κτίστηκε με πολύ κόπο και το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Γεωργιάδης (Κύπρος): Στόχος μας να βγούμε στις αγορές δύο φορές μες στο 2015
Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει στις διεθνείς αγορές δύο φορές ...
Στις αγορές ο ΟΤΕ για 600-700 εκατ.-Εκδίδει ομόλογο
Στις αγορές βγαίνει ο ΟΤΕ για την άντληση 600-700 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης ...
ΕΛΠΕ: Με επιτόκιο 5,25% το ομόλογο- Αντλήθηκαν 325 εκατ. ευρώ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση πενταετούς ευρω-ομολόγου ύψους 325 ...
Alpha Bank: Στοχεύει στα 500 εκατ. με επιτόκιο 3,7%
Τουλάχιστον 500 εκατ. με επιτόκιο που θα διαμορφωθεί στο 3,7%, αναμένεται ...
Ανοίγει στις 11 το βιβλίο για το 5ετές-Μεγάλο στοίχημα επιτόκιο κάτω του 5%
Ανοίγει σήμερα, στις 11 το πρωί, το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ...
Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο στις αγορές-Στο 6,19% το 10ετές
Στο 6,19% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου την ...
Με επιτόκιο κοντά στο 6% η επιστροφή στις αγορές-Κόντρα κυβέρνησης-τρόικας
H Τρόικα και οι δανειστές προσπαθούν να «παγώσουν» τα σχέδια της ...
Σταϊκούρας: Σχεδιάζονται χρηματοοικονομικές τεχνικές για επιστροφή στις αγορές το 2014
Η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη τις χρηματοοικονομικές τεχνικές που θα ...
Μίχαλος: Η αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές είναι το ζητούμενο για έξοδο από την κρίση
«Η πλήρης αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας - και των ...