Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές και το 2014
  Στο υψηλότερο επίπεδο από την «έκρηξη» των συμφωνιών πριν από την ...
Παρότρυνση Προβόπουλου για συγχωνεύσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια
Tην ανάγκη να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις οι ελληνικές τράπεζες στα ...
Morgan Stanley: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα-Οι εκτιμήσεις για 2013, 2014
"Αγοράστε ελληνικά ομόλογα", συστήνει η Morgan Stanley στους επενδυτές. "Τα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

PWC: Συγχωνεύσεις και εξαγορές αξίας 3,3 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκαν το 2013

PWC: Συγχωνεύσεις και εξαγορές αξίας 3,3 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκαν το 2013

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για επενδύσεις στη χώρα έχει αναθερμανθεί και εκτιμάται ότι ο αριθμός των συμφωνιών που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 100- 150, ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρείας PwC, Κώστας Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι οι επενδυτικές κινήσεις θα είναι κυρίως ενδοομιλικές και τα αποτελέσματα θα φανούν μετά το 2015.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας της PwC, το γεγονός ότι μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συγκυρίες οι ελληνικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να προσελκύσουν σχεδόν 6,2 δισ. ευρώ επιβεβαιώνει ότι η ελληνική αγορά έχει τις προοπτικές και τη δυνατότητα να προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις. Δεκαπέντε συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων (Ε&Σ) αξίας 3,3 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα το 2013, σε περιβάλλον έντονης και συνεχούς ύφεσης, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της PwC.

Ο ρυθμός και η αξία των Ε&Σ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μειώνεται συνεχώς από το 2008 έως το 2012, ενώ το 2013 αρχίζει να ανακάμπτει. Η μέση αξία συναλλαγών το 2013 διαμορφώθηκε στα 257 εκατ. ευρώ, υψηλότερη σε σχέση με το 2012 οπότε και ανήλθε σε 99 εκατ. ευρώ.

Το 2013 η πλειοψηφία των συναλλαγών αφορά αναδιάρθρωση τραπεζών και ιδιωτικοποιήσεις. Αναλυτικότερα, δύο από τις συναλλαγές της Τράπεζας Πειραιώς αφορούν την εκτεταμένη αναδιάρθρωση που πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο αξίας 924 εκατ. ευρώ (εξαγορά της Millenium και κυπριακών τραπεζών), δύο από τις συναλλαγές αφορούν Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία αξίας 612 εκατ. ευρώ (Eurobank Properties και Εθνική Πανγαία), δύο από τις συναλλαγές αποτελούν ιδιωτικοποιήσεις αξίας 842 εκατ. ευρώ και αφορούν και οι δύο τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ, Ελληνικά λαχεία) και δύο συναλλαγές αφορούν τον κλάδο ενέργειας (York Capital-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Third Point-Ενεργειακή Αιγαίου).

Παράλληλα, λόγω των πιεστικών συνθηκών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μεγάλες ελληνικές εταιρείες αναζήτησαν χρηματοδότηση απευθείας από τις διεθνείς αγορές. Εκδόθηκαν έξι διεθνή ομόλογα, συγκεντρώνοντας περί τα 2,9 δισ. ευρώ, με επιτόκια κυμαινόμενα από 2,4% έως 9,8% και αποδόσεις εν γένει χαμηλότερες από εκείνες των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την PwC από το 2014 και μετά ο αριθμός και την αξία των Ε&Σ θα αυξηθούν με την σταδιακή αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, τις αναδιαρθρώσεις εταιρικών δανείων, την εισροή ιδίων κεφαλαίων στις εταιρείες, τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών, την ανάπτυξη της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και τις πωλήσεις μη βασικών περιουσιακών στοιχείων και μη εξυπηρετουμένων δανείων (NPLs) από τις συστημικές τράπεζες

Στην αγορά μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι ευκαιρίες αφορούν εταιρείες με υγιείς ταμειακές ροές και θετικές προοπτικές, αλλά και εταιρείες που χρήζουν αναδιάρθρωσης χρέους. Στον κλάδο του τουρισμού, περίπου 500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις χρειάζονται αναχρηματοδότηση, ενώ υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης νέων ξενοδοχειακών ακινήτων.

Στις υποδομές συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν στο χώρο της παραγωγής ενέργειας, των ενεργειακών διασυνδέσεων και των μεταφορών (αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητοδρόμους). Επίσης, στον τραπεζικό χώρο οι ευκαιρίες για Ε&Σ βρίσκονται στην πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων και μη εξυπηρετουμένων δανείων (NPLs).
Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 έχουν κλείσει επτά συμφωνίες συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ από τις οποίες τρεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ υπόκεινται σε έγκριση.

Ειδικότερα έχουν ολοκληρωθεί: Η εξαγορά της Praktiker από την Fairfax Financial Holdings, η συμφωνία της Oaktree Capital με την Σάνη ΑΕ για νέα αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων στην Ελλάδα, η εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ από την ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα ΑΕ, η απόκτηση του 100% της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ από την Lamda Development (υπόκειται σε έγκριση), η απόκτηση μέσω διαγωνισμού του 66% της ΔΕΣΦΑ ΑΕ από την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar (υπόκειται σε έγκριση), καθώς και η εξαγορά του 90% της Astir Palace ΑΕ στη Βουλιαγμένη από την Jermyn Street Real Estate Fund IV. Επίσης, η Eurobank Ergasias ΑΕ κατάφερε να συγκεντρώσει 1,4 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια από στρατηγικούς επενδυτές.
Εντός του 2014, αναμένεται να ολοκληρωθούν η παραχώρηση τοπικών αεροδρομίων, μαρινών και μικρών λιμανιών σε επενδυτικά σχήματα, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, του ΟΛΘ και του ΟΛΠ, καθώς και η πώληση στρατηγικού ποσοστού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Όσον αφορά στην έκδοση ομολόγων, η Τράπεζα Πειραιώς συγκέντρωσε 500 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 750 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι οι εταιρείες του FTSE-25 μπορεί να συγκεντρώσουν περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα
 Ευρεία σύσκεψη είναι αυτήν την ώρα σε εξέλιξη στο υπουργείο ...
ΕΤΑΑ: «Καλά στοιχήματα» ορισμένες ελληνικές εταιρείες-Από που ξεκινά η χορήγηση δανείων
Ως «καλά στοιχήματα» βλέπει ορισμένες ελληνικές εταιρείες η Ευρωπαϊκή ...
Ifo: Περιορίστε ρευστότητα και κινήσεις κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες
Τον περιορισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ...
Alpha Bank: Στα 162,1 δισ. ευρώ ανήλθαν οι καταθέσεις το Μάιο
Επιταχύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων των επιχειρήσεων και των ...
Ζημίες 21,1 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος Ελληνικά Καλώδια, το 2013
Ζημίες 21,1 εκατ. ευρώ ή 0,7125 ευρώ ανά μετοχή παρουσίασε ο όμιλος Ελληνικά ...
EKT: Μειώθηκαν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα το 2013
Στα 437 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ...
Fitch: Φως στο τούνελ για τις ελληνικές τράπεζες
Φως στο τούνελ για τις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» ο διεθνής οίκος ...
Παπούλιας: Οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν ελληνικές
Την ανάγκη να γίνουν προσπάθειες ώστε οι ελληνικές τράπεζες να ...
Θωμόπουλος: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ξανααποκτήσει στέρεες βάσεις
«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στηριζόμενο στα κεφάλαια που έχουν ...