Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Περιβάλλον
Σχετικά Νέα
Να σταματήσει η καταστροφή χημικών στη Μεσόγειο
Να μπει «φρένο» στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη ...
Άλλα 1,75 δισ. χρόνια ζωής απομένουν στη Γη
Για άλλα 1,75 δισεκατομμύρια χρόνια θα είναι εν ζωή η Γη, όπως αναφέρει το ...
«Μικρομπαταρίες» που παράγουν 1.000 φορές περισσότερη ενέργεια
Αλλάζουν τα δεδομένα στην ενεργειακή τροφοδοσία οι «μικρομπαταρίες» ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Με καφέ στο φλυτζάνι αλλά και στο... ρεζερβουάρ

Με καφέ στο φλυτζάνι αλλά και στο... ρεζερβουάρ

Αλήθεια πως θα σας φαινόταν όχι μόνο να πίνετε το καφεδάκι σας αλλά και με ότι μένει να το χρησιμοποιείτε και στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας; Θα πείτε καλό ακούγεται και ευλόγως θα ρωτήσετε πόσο κοντά την πραγματικότητα είναι κάτι τέτοιο. Αυτό όμως μπορεί να μας το απαντήσει μια νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία οι κόκκοι του καφέ μπορούν με την εφαρμογή μιας διαδικασίας να γίνουν κινητήριος δύναμη και για το αυτοκίνητό μας.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, ερευνητές του Κέντρου Βιώσιμων Χημικών Τεχνολογιών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπαθ, με επικεφαλής τον δόκτωρ Κρις Τσακ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ενέργειας και καυσίμων «Energy and Fuels» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, ερχόμενοι να αποδείξουν ότι ο καφές μπορεί πράγματι να αποτελέσει πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Οι ερευνητές  εξήγαγαν έλαιο από τα κατακάθια των αλεσμένων κόκκων του καφέ, αφού τα βούτηξαν σε έναν οργανικό διαλύτη. Στη συνέχεια, το έλαιο καφέ μετατράπηκε με την κατάλληλη χημική επεξεργασία (μετεστεροποίηση) σε βιοκαύσιμα.

Όπως δήλωσε ο δόκτωρ Τσακ, «περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι καφέ παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο και τα υπολείμματα του επεξεργασμένου καφέ περιέχουν έλαιο σε ποσοστό έως 20% ανά μονάδα βάρους. Αυτό το έλαιο έχει παρόμοιες ιδιότητες με τις ενεργειακές καλλιέργειες που σήμερα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων».

Το πλεονέκτημα βέβαια των υπολειμμάτων του καφέ είναι ότι μετατρέπονται σε πολύτιμη ενέργεια αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια, τη στιγμή που οι καλλιέργειες βιοκαυσίμων κατηγορούνται για καταστροφή βιοτόπων, μείωση της βιοποικιλότητας και αύξηση των τιμών των τροφίμων, καθώς οι καλλιέργειες αυτές εκτοπίζονται.

Σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, ενθαρρυντικό στοιχείο τόσο για τους παραγωγούς βιοκαυσίμων, όσο και για τους χρήστες τους, είναι ότι, ανεξάρτητα από το είδος του καφέ («Ρομπούστα», «Αράμπικα», ακόμα και ντεκαφεϊνέ κ.α.), σε γενικές γραμμές το παραγόμενο βιοκαύσιμο έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές για ένα αυτοκίνητο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον το βιοκαύσιμο από καφέ θα αποτελέσει (σχετικά μικρό) μέρος του συνολικού ενεργειακού μείγματος, ενώ θα μπορεί να παράγεται σε μικρή κλίμακα από καφεκοπτεία, που έχουν άφθονη την πρώτη ύλη, ώστε να παράγουν μόνα τους καύσιμα για τα αυτοκίνητά τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένα συνοικιακό καφεκοπτείο μπορεί να παράγει περίπου δέκα κιλά υπολειμμάτων καφέ ημερησίως, από τα οποία είναι δυνατό να παραχθούν γύρω στα δύο λίτρα βιοκαυσίμων.

Επίσης, μπορεί να στηθεί ένα δίκτυο συλλογής υπολειμμάτων καφέ από τα κατά τόπους καφεκοπτεία και η μεταφορά τους σε μια κεντρική μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων. Εξάλλου, μια όχι αμελητέα ποσότητα υπολειμμάτων καφέ δημιουργείται από τις βιομηχανίες του κλάδου, οι οποίες επίσης πετούν ως ακατάλληλους για επεξεργασία ουκ ολίγους κόκκους καφέ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Αβάπτιστο» στοιχείο στον Περιοδικό Πίνακα Χημικών Στοιχείων
Υπό τον αριθμό 117 αναφέρονται οι επιστήμονες στο χημικό στοιχείο, που ...
Σύννεφα για τον καφέ λόγω κλιματικής αλλαγής
Μεταξύ των «καμπάνων» που μοίρασε με την έκθεσή της η Διεθνής ...
Το πρώτο ελληνικό υβριδικό αυτοκίνητο υδρογόνου
Ένα υβριδικό αυτοκίνητο πόλης που θα χρησιμοποιεί ως αποκλειστικό ...
Οι κλιματικές αλλαγές «γεννούν» βία
Σύμφωνα με 60 μελέτες και ιστορικά δεδομένα εκατοντάδων ετών, ερευνητές ...
Στα 60 τρισ. ευρώ από την τήξη των πάγων της Αρκτικής
Σύμφωνα με ερευνητές του Κέμπριτζ και του Εράσμειου πανεπιστήμιου της ...
2.100.000 θάνατοι ετησίως λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Σύμφωνα με μελέτη, που διεξήγαγαν ερευνητές από διάφορα αμερικανικά ...
Μύκητας απειλεί τις καλλιέργειες καφέ
«Θύμα» της κλιματικής αλλαγής και ό,τι αυτή συνεπάγεται είναι ο καφές, ...
«Καζάνι» που βράζει ο πλανήτης μας
Ιδιαιτέρως εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα των επιστημόνων για τη Γη, ...
Θα φάμε ξύλο... κυριολεκτικά!
Μπορεί να ακούγεται σαν αστείο, αλλά στο μέλλον πιθανότατα ανάμεσα στα ...