Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Tζιχαντιστές σχεδίαζαν δημόσιο αποκεφαλισμό στην Αυστραλία
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, επανέλαβε σήμερα ότι οι μυστικές ...
Συνάντηση Ομπάμα- Σαμαρά στις 8 Αυγούστου
Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει στις 8 ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αναβαθμίζεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αυστραλία-Συνάντηση Ομπάμα-Άμποτ

Αναβαθμίζεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αυστραλία-Συνάντηση Ομπάμα-Άμποτ

Η στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αυστραλία θα αναβαθμιστεί, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν στο Λευκό Οίκο ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι 'Αμποτ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι, παράλληλα με την παρουσία Αμερικανών πεζοναυτών στο Ντάργουϊν, θα υπάρξει στρατιωτική συνεργασία και σε άλλους τομείς που θα ενισχύσει τη διμερή αμυντική συνεργασία των δυο χωρών αλλά «θα δώσει και έξτρα δυνατότητες στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ».

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο και νέας αμυντικής συμφωνίας καθώς «αυτή που ισχύει σήμερα έχει ξεπεραστεί» και δημιουργία αναβαθμισμένων βάσεων στη βόρεια Αυστραλία η ακόμα και στην Πέρθη. Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τον Αυστραλό πρωθυπουργό, που αύξησε τα κονδύλια για την άμυνα σε περίοδο οικονομικής κρίσης και περικοπών.

«Οι Αυστραλοί ξέρουν να πολεμούν και θέλω να τους έχω στο πλευρό μου» είπε ο κ. Ομπάμα, ενώ ο κ. 'Αμποτ τον διαβεβαίωσε πως «η Αυστραλία θα είναι συνεπής και στενή σύμμαχος της Αμερικής».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο «για την παρουσία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό» λέγοντας ότι «συμβάλλουν στην σταθερότητα» και πρόσθεσε ότι στόχος των δυο χωρών είναι η αναβάθμιση και των οικονομικών τους σχέσεων.

Σημειώνεται πως η Αυστραλία ενδέχεται να κληθεί να συμμετάσχει σε νέα στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ σύμφωνα με αναφορές των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης. Επισήμως, πάντως, η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί στο θέμα αυτό παρά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ότι η κυβέρνησή του εξετάζει «όλα τα ενδεχόμενα» για να βοηθήσει το Ιράκ να πολεμήσει τους ισλαμιστές μαχητές, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο μετά τη συνάντηση με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμες ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο Ιράκ. Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να εξασφαλίσουν ότι οι τζιχαντιστές δεν θα αποκτήσουν έρεισμα στο Ιράκ και τόνισε ότι είναι έτοιμες να αναλάβουν στρατιωτική δράση όταν απειλούνται τα εθνικά τους συμφέροντα.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) ή κάποια άλλη δράση για να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών, ο Ομπάμα είπε: «Δεν αποκλείω τίποτα». Ωστόσο, αργότερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν σκέφτεται να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε και αυτό ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα εκτός από το να πατήσουν αμερικανικές μπότες στο έδαφος του Ιράκ.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν, επίσης, πως το θέμα των κλιματικών αλλαγών θα πρέπει να συζητηθεί στη σύνοδο της G20 που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στο Μπρίσμπαν, αν και διαφώνησαν ως προς την προσέγγιση του ζητήματος αυτού.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι 'Αμποτ, καταβάλλει προσπάθειες δημιουργίας μιας παγκόσμιας κεντροδεξιάς συμμαχίας, η οποία θα αντιταχθεί στην καθιέρωση του φόρου ρύπανσης για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών.

Στόχος του Αυστραλού πρωθυπουργού είναι να τεθούν οι βάσεις ενός ευρύτερου συντηρητικού συνασπισμού που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, για την καθιέρωση φορολογίας των ρύπων, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των ηγετών των 20 οικονομικά πιο ανεπτυγμένων χωρών (G20).

Ο κ. Ομπάμα φέρεται να είπε στον κ. 'Αμποτ πως κατανοεί ότι η κυβέρνησή του έχει λαϊκή εντολή να καταργήσει τον φόρο των ρύπων αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία του πολίτη. Ο κ. 'Αμποτ φέρεται να απάντησε ότι η έξτρα φορολόγηση των καυσίμων στην Αυστραλία λειτουργεί και ως μέσο περιορισμού των ρύπων.Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έχει δεχθεί επικρίσεις τις τελευταίες μέρες για την άρνησή του να συμβάλει στη λήψη αυστηρών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο ίδιος υποστηρίζει πως νοιάζεται για το περιβάλλον και πρέπει όλοι να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να το προστατεύσουν. «Αλλά αυτό» όπως τονίζει «δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της οικονομικής ανάπτυξης».

Στη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο κ. Άμποτ έκανε γνωστό ότι δεν θα παραστεί στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, «λόγω υποχρεώσεών στο εσωτερικό της Αυστραλίας». Τέλος, ο κ. 'Αμποτ κάλεσε δημόσια τις ΗΠΑ να μην ενοχλούνται από την ανάπτυξη της Κίνας, προβλέποντας πως στη χώρα αυτή «θα υπάρξει περισσότερος εκδημοκρατισμός». Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα και άλλα διεθνή θέματα όπως της Συρίας, της Ουκρανίας και της Βόρειας Κίνας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΕΕ και ΗΠΑ συνιστούν στον Άμποτ να είναι προσεκτικός όταν μιλάει για τον Πούτιν
Να είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις του, όσον αφορά τον Ρώσο πρόεδρο ...
Αυστραλία, ΗΠΑ και άλλες χώρες συζητούν για «παρέμβαση» στο Ιράκ
 «Έπεσε» ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων η αποστολή στρατιωτικών ...
Τριμερής συνάντηση Κορυφής Γκέουν-Άμπε-Ομπάμα την ερχόμενη εβδομάδα
Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας θα έχουν ...
ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 11 Ουκρανούς και Ρώσους για τη στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις εναντίον επτά ...
Μαλαισία: Η Αυστραλία ηγείται της έρευνας στον Ινδικό Ωκεανό για το μοιραίο Boeing
Η Αυστραλία θα ηγηθεί της έρευνας στον απομακρυσμένο νότιο Ινδικό ...
Συνάντηση Σταμάτη με τον Αμερικανό πρεσβευτή
Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Ντέιβιντ ...
Άμποτ: Εντός Σαββατοκύριακου η νέα κυβέρνηση!
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ αναμένεται να ανακοινώσει το ...
Αυστραλία: Απειλεί με νέες εκλογές ο Άμποτ
Με την βεβαιότητα ότι θα κερδίσει τις εκλογές του Σαββάτου και μάλιστα ...
Αυστραλία: Απειλεί με νέες εκλογές ο Άμποτ
Με την βεβαιότητα ότι θα κερδίσει τις εκλογές του Σαββάτου και μάλιστα ...