Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Δίας: Αναστέλλεται η εκδίκαση της πτώχευσης-Η κίνηση-ματ της Biomar
Αναστέλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα εκδίκαση της αίτησης ...
Ιχθυοκαλλιέργειες: Ώρα μηδέν!
Της Βούλας Μαλαίνου Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κλάδο της ...
Deal Σφακιανάκη με τράπεζες για αναδιάρθρωση του δανεισμού
Σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες προχώρησε η εισηγμένη εταιρεία ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Έντονο παρασκήνιο για τη Δίας-Φεύγει η Biomar, έρχεται η Agroinvest

Έντονο παρασκήνιο για τη Δίας-Φεύγει η Biomar, έρχεται η Agroinvest

Ραγδαίες οι εξελίξεις που «τρέχουν» στην εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες προμηνύουν πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι «καυτό» για τον κλάδο. Τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στη Δίας, στη μία εκ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών του χώρου, αποτελούν εν μέρει το «μπούσουλα» για τις κινήσεις, στις οποίες πρόκειται να προβούν οι υπόλοιποι «παίκτες»!

Η αγορά «ξεβράζει» έντονο παρασκήνιο, το οποίο ανατρέπει άρδην τα μέχρι πρότινος δεδομένα για τον καταλυτικό ρόλο της Biomar, του βασικού προμηθευτή ιχθυοτροφών της εισηγμένης.

Πληροφορίες, οι οποίες «βλέπουν» την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι εν τέλει ο επενδυτής-προμηθευτής, που σώζει στο παρά πέντε τη Δίας, είναι η Agroinvest και όχι η Biomar.

Η Agroinvest, συμφερόντων του επιχειρηματία Γ. Βογιατζή, αποτελεί έναν καθετοποιημένο όμιλο με δραστηριότητες στην παραγωγή και εμπορία αγροτικών ειδών, ζωοτροφών και βασικό προμηθευτή αρκετών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγμένη βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον όμιλο, ο οποίος θα αναλάβει το διπλό ρόλο του επενδυτή-προμηθευτή στη Δίας, προωθώντας σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, το οποίο προβλέπει κυρίως και πρωτίστως κεφαλαιοποίηση χρεών, κάτι που έχει ούτως ή άλλως ακουστεί και για τη Biomar, ενώ η κίνηση αυτή ήταν στα πλάνα και των τραπεζών, σε περίπτωση που οι εισηγμένες της συγκεκριμένης αγοράς περνούσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους.

Στην κεφαλαιοποίηση των απαιτήσεων, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν και οι βασικοί μέτοχοι της Δίας, οι Linnaeus Capital και Tethys Oceam, συμφερόντων του Γεωργιανού επιχειρηματία Kahka Bendukidze, ο οποίος στην εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιεργειών έχει ρίξει εντός μίας τριετίας το εντυπωσιακό ποσό των 70 εκατ. ευρώ, χωρίς, όμως, να έχει πάρει πίσω ούτε ένα ευρώ.

Το παρασκήνιο, το οποίο αρχικά παρουσίαζε τη Biomar, ως τη σανίδα σωτηρίας της Δίας, έχοντας καταθέσει σχέδιο αναδιάρθρωσης της εισηγμένης τόσο στη διοίκησή της και τον Kahka όσο και στις πιστώτριες τράπεζες, αποσκοπώντας στην εξυγίανση της εταιρείας, έτσι ώστε η ίδια να πουληθεί εν συνεχεία σε ιδιώτη επενδυτή, λέει τώρα ότι η Biomar προχώρησε σε κατάσχεση ιχθυοπληθυσμού και παρενέβη κατά του αιτήματος της Δίας για λήψη προληπτικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, λέγεται ότι έγινε κατάσχεση στον ιχθυοπληθυσμό της μονάδας που διατηρεί η Δίας στον Μαλλιακό και διενεργήθηκε πλειστηριασμός για απαίτηση 140.000 ευρώ, όταν η αξία του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Biomar τάχθηκε κατά της αίτησης της Δίας για λήψη προληπτικών μέτρων, ενώ οι πιστωτές της εισηγμένης τάχθηκαν υπέρ.

Όπως λένε οι πληροφορίες, το σχέδιο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε η Biomar στη Δίας δεν έγινε αποδεκτό από τις πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας, όπως αρχικά είχε ακουστεί, καθώς οι τελευταίες επέλεξαν άλλον προμηθευτή-επενδυτή για την εισηγμένη, δηλαδή, όπως προκύπτει από τις νεότερες εξελίξεις, την Agroinvest.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της Biomar προέβλεπε κεφαλαιοποίηση χρεών από τα πιστωτικά ιδρύματα και την ίδια, άμεση επανεκκίνηση της εκτροφής των ψαριών, ενδιάμεση χρηματοδότηση και επαρκές κεφάλαιο κίνησης, αλλά και τοποθέτηση στελέχους της biomar στο διοικητικό συμβούλιο της Δίας. Το στοίχημα δηλαδή είναι τα αρνητικά κεφάλαια που έχει η εισηγμένη να περάσουν σε θετικό πρόσημο, προκειμένου η ίδια να καταστεί πόλος έλξης επενδυτών, οι οποίοι δεν θα έχουν να σηκώσουν στην πλάτη τους μία… υπερχρεωμένη επιχείρηση.

Ο όμιλος Biomar αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη εταιρειών του κλάδου, με παρουσία σε 60 χώρες. Πέρυσι είχε έσοδα περίπου 1,2 εκατ. ευρώ και παρήγαγε περίπου 1 εκατ. τόνους ιχθυοτροφών στα 10 εργοστάσια που λειτουργεί σε οκτώ χώρες.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ιχθυοκαλλιέργειες: Οι τράπεζες «ξεβράζουν» το σχέδιο της τριπλής συγχώνευσης
Της Βούλας Μαλαίνου Κινητικότητα, ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό ...
Ραγδαίες εξελίξεις: θέλουν να τον
Ίντριγκες και έντονο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη με σκοπό την ...
«Έφαγαν» τον Γιάννη Λαμπρόπουλο τα συμφέροντα
Έντονο παρασκήνιο υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες για το πώς ο Αντώνης ...
Δεν συζητήθηκε η αίτηση ένταξης της ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες
Ματαιώθηκε η σημερινή προγραμματισμένη αίτηση ένταξης της ΔΙΑΣ ...
Παρέμβαση ΥΠΑΝ για τη βιωσιμότητα του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών
Μάχη με το χρόνο για να βρεθεί λύση στα πιεστικά προβλήματα ...
Προσεχώς στο ΥΠΑΝ: Λύνουν το
Της Βούλας Μαλαίνου «Πονοκέφαλος» αποτελεί για την κυβέρνηση το ...
Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση Μπούτου
Οι τηλεοπτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Οι τριγμοί στη συνεργασία των ...
Ψάρια: Η αγορά
Της Βούλας Μαλαίνου Παλιά σενάρια «ξεβράζει» η αγορά για τον κλάδο των ...
Με 42,79% το ΤΧΣ στην Δίας Ιχυοκαλλιέργειες
Σε 42,79% ανέρχεται το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής ...