Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Βιομηχανία ενδυμάτων: Υποχώρησαν παραγωγή και πωλήσεις το 2013
Μειωμένη παραγωγή και πωλήσεις καταγράφει εφέτος η ελληνική ...
Ευρωζώνη: Πτωτικά η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο
Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο.Ειδικότερα, ο ...
Μείωση 11% στην παραγωγή ασφαλίστρων στο πρώτο 6μηνο
Mειώθηκε κατά 11% η παραγωγή ασφαλίστρων πρώτου εξαμήνου 2013, σύμφωνα με ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Βόρεια Ελλάδα: Είδος πολυτλείας φέτος τα κεράσια-Μειωμένη η παραγωγή

Βόρεια Ελλάδα: Είδος πολυτλείας φέτος τα κεράσια-Μειωμένη η παραγωγή

Σε είδος “πολυτελείας” μετατρέπονται φέτος τα κεράσια, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την ανάπτυξη των πρωίμων ποικιλιών ενώ εκτιμάται πως και οι όψιμες ποικιλίες θα είναι σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με άλλες χρονιές. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς, που “βλέπουν” τους καταναλωτές να αγοράζουν ακριβά όταν οι ίδιοι πουλούν σε χαμηλές τιμές (όχι πάνω από 2 ευρώ/κιλό).

Σημαντικά μειωμένη η φετινή παραγωγή κερασιών στην Πέλλα

Στο νομό Πέλλας στην Κεντρική Μακεδονία, και πιο συγκεκριμένα στα 14 ορεινά κερασοχώρια του νομού, καλλιεργούνται πάνω από 10.000 στρέμματα με κερασιές. Στην περιοχή αυτή και η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη ως και 50% έναντι της περσινής οπότε και διαμορφώθηκε σε 50.000 τόνους, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο παραγωγός Τρύφωνας Πεύκος.

“Έμποροι ψάχνουν κεράσια για να συμπληρώσουν τα φορτία τους και δεν βρίσκουν”, υπογράμμισε ο ίδιος και σχολίασε: “Χάσαμε την ευκαιρία μας με τις πρώιμες ποικιλίες ενώ βλέποντας τα τερτίπια του καιρού φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα και στις όψιμες, γεγονός που μας απογοητεύει πλήρως”.

Μιλώντας για την τιμή των κερασιών, επισήμανε ότι από τον παραγωγό "φεύγουν" στα επίπεδα των 1,5-2 ευρώ/κιλό και δεν έκρυψε την αγανάκτησή του γιατί, όπως είπε "ακούμε ότι οι καταναλωτές στις πόλεις αγοράζουν κεράσια σε τιμές από 5 έως και 7 ευρώ το κιλό και απορούμε, γιατί; ”.

Μειωμένη παραγωγή αναμένει και η Ημαθία

Ο μεγάλος "βραχνάς" των κερασοπαραγωγών στο νομό Ημαθίας είναι η ακαρπία, υπογράμμισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο παραγωγός Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας ωστόσο μια νότα αισιοδοξίας για τις όψιμες ποικιλίες. "Μπορεί οι πρώιμες να μην πήγαν καλά, αλλά οι όψιμες πιστεύω ότι θα αποδώσουν ικανοποιητικά, υπό την προϋπόθεση ότι ο καιρός θα σταθεροποιηθεί", είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις πρώιμες ποικιλίες ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών στον Αρχάγγελο Έδεσσας, Ξενοφών Τσέμπης, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η φετινή παραγωγή στην περιοχή είναι μειωμένη ως και 80% ενώ για τις όψιμες σημείωσε πως “και εδώ αναμένουμε πτώση, μικρότερη βέβαια, έναντι της περσινής χρονιάς”. Για δε την παραγωγή των όψιμων στην περιοχή εκτιμά ότι δεν θα ξεπεράσει τους 6.000 τόνους με την τιμή παραγωγού να κυμαίνεται από 0,50 λεπτά έως και 2 ευρώ το κιλό.

Συρρικνωμένη και η παραγωγή κερασιού στην Λάρισα

Στη Λάρισα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κερασο-παραγωγός Γιώργος Ζεϊκος, η μείωση της παραγωγής κερασιών στις πρώιμες ποικιλίες υπολογίζεται να φθάνει έω και 60%, λόγω των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, η παραγωγή των όψιμων ποικιλιών κρίνεται ικανοποιητική. “Εφόσον δεν μας τα χαλάσει ο καιρός, θα πάμε καλά”, όπως λέει χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά την τιμή, ο κ. Ζεϊκος λέει ότι όλα δείχνουν πως θα κυμανθεί από 1,5 έως 2 ευρώ το κιλό.

Σε Ημαθία και Πέλλας το 70% της συνολικής παραγωγής κερασιών

Η μέση ετήσια παραγωγή κερασιών στην Ελλάδα κυμαίνεται από 42.000 έως 62.000 τόνους, με το 80% αυτής να προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας (σ.σ. το 70% προέρχεται από τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας), σύμφωνα με το γεωπόνο τεχνολόγο Κωνσταντίνο Καζαντζή, ειδικό σε θέματα κερασιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κερασιές φυτεύονται σε όλη την Ελλάδα - ακόμα και στα νησιά - και, μάλιστα, όπως λέει, η τάση ένταξης νέων αγροτών στη συγκεκριμένη καλλιέργεια καταγράφεται ολοένα και πιο ανοδική.

Υπολογίζεται δε ότι η καλλιέργεια κερασιών σε όλη τη χώρα ξεπερνά τα 100.000 στρέμματα, με τη μέση απόδοση ανά στρέμμα να κυμαίνεται από 400 έως 650 κιλά. Η μέση ετήσια σταθμισμένη τιμή παραγωγού υπολογίζεται σε 1,5 ευρώ/κιλό, ενώ η μέση τιμή πώλησης των ελληνικών φθάνει στα 1,83 ευρώ/κιλό και των εισαγόμενων στα 2,49 ευρώ/κιλό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πτώση 5,1% για τη βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβριο
Νέα μεγάλη μείωση 5,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον ...
Ευρωζώνη: Άλμα για τη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο-Σε υψηλό 5μήνου
Άλμα που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη κατέγραψε η παραγωγή του βιομηχανικού ...
Τανιμανίδης-Μαυρίδης: «Δεν περιμένουμε να γίνουμε πλούσιοι από την παραγωγή»
Είναι πολύ ακριβή παραγωγή το World Party; «Η παραγωγή φαίνεται ...
Κατά 3,6% μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή το 2013
Μείωση 3,6% σημείωσε τελικά πέρυσι, σε μέσα επίπεδα, η βιομηχανική ...
Πτωτικά 2 στους 3 κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας το 2013
Μειωμένη παραγωγή εμφανίζουν το 2013 οι δύο στους τρεις κλάδους της ...
Ευρωζώνη: Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβριο
Πτώση της τάξεως του 0,5% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης ...
Μείωση 7,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο
Περαιτέρω μείωση κατά 7,2% καταγράφηκε τον Αύγουστο εφέτος στη ...
Ιταλία: Κατώτερη των εκτιμήσεων η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής
Κατώτερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση που σημείωσε η βιομηχανική ...
Πτώση 4,6% στη βιομηχανική παραγωγή Μαϊου
Μεγάλη πτώση 4,6% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Μάιο ...