Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Ναι από ΔΗΜΑΡ σε μια κυβέρνηση ευρείας συνεννόησης
Το συνδυασμό αλλαγής πολιτικής πλεύσης της χώρας, με την εκλογή του ...
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό προτείνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Αναθεώρηση του συντάγματος και εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ...
Αβραμόπουλος: Αυτή η Βουλή μπορεί να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας
Στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Tράπεζα Nomura: Τι θα γίνει με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στην Ελλάδα Πηγή: Tράπεζα Nomura: Τι θα γίνει με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στην Ελλάδα -Ποια κόμματα θα τον ψηφίσουν | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/157252#ixz

Tράπεζα Nomura: Τι θα γίνει με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στην Ελλάδα  Πηγή: Tράπεζα Nomura: Τι θα γίνει με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στην Ελλάδα -Ποια κόμματα θα τον ψηφίσουν | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/157252#ixz

Ανυπέρβλητο εμπόδιο για την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να θεωρεί η παγκόσμια επενδυτική τράπεζα Nomura την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στο α΄τρίμηνο του 2015. Ωστόσο εκτιμά ότι στον απόηχο της εκλογικής συντριβής ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές, δεν αποκλείεται τα δύο αυτά κόμματα να στηρίξουν την κυβέρνηση, καθώς απεύχονται τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών.
Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά ως θετική εξέλιξη για την κυβέρνηση την επίδοση της Ελιάς στις ευρωεκλογές, καθώς οδηγεί σε αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης της συγκυβέρνησης.
Η Nomura, σχολιάζει αναλυτικά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, σε ανάλυσή της με ημερομηνία 27 Μαϊου 2014 και τίτλο «Ecb; European Elections; Belgium National Elections; Greece».

Μετά τη θετική επίδοση του ΠΑΣΟΚ/Ελιά στις ευρωεκλογές, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, επέστρεψε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον στενό του συνεργάτη, Χρήστο Αηδόνη.
Πλέον το ΠΑΣΟΚ έχει 29 έδρες στη Βουλή.
Επιπλέον, ο Α. Λοβέρδος αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την επιστροφή των Μίμη Ανδρουλάκη και Μάρκου Μπόλαρη, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για τις προθέσεις τους.
Παράλληλα, ο πρώην (και νυν ανεξάρτητος) βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Σταυρογιάννης, εκλέχθηκε δήμαρχος στη Λαμία, γεγονός που σημαίνει ότι θα παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα, την οποία θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών, αυξάνοντας την κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος στους 126 βουλευτές.
Συνολικά, η κοινοβουλευτική δύναμη της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα αυξηθεί στους 155 βουλευτές, από 152 προηγουμένως.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, η αδύναμη επίδοση της ΔΗΜΑΡ, αναμένεται να προκαλέσει εσωκομματικές εξελίξεις, όπως αλλαγή ηγεσίας και επαναπροσέγγιση του κυβερνητικού συνασπισμού, κυρίως μέσω του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς.
Σε κάθε περίπτωση οι προοπτικές για στήριξη της κυβέρνησης από τη ΔΗΜΑΡ, κατά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο α΄τρίμηνο του 2015, έχουν αυξηθεί, καθώς πλέον δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών μετά τη συντριβή της στις ευρωεκλογές.
Αντιμέτωποι με αντίστοιχες εξελίξεις βρίσκονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, στη δεξιά πτέρυγα του πολιτικού σκηνικού.
Η επίδοση του κόμματος στις ευρωεκλογές ήταν σημαντικά χαμηλότερη, έναντι των εκλογών του 2012, καθώς έλαβαν ποσοστό 3,5% από 7,5%. Μένει να αποδειχθεί αν το κόμμα του Π. Καμμένου θα ακολουθήσει μια στρατηγική προσέγισης της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως σχολιάζει η Nomura, δεδομένης της έντονης αντιμνημονιακής του στάσης μέχρι σήμερα, είναι δύσκολο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να στηρίξουν την κυβέρνηση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να υπάρξει τουλάχιστον αλλαγή ηγεσίας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι στόχος του είναι να αποτραπεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.
Παρά το γεγονός ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, η δήλωση αυτή υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για την ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές, σημειώνει η Nomura.
To χαμηλό ποσοστό της ΝΔ (23%) στις ευρωεκλογές, αποτελεί πηγή ανησυχίας, εκτιμά η Nomura, καθώς καταδεικνύει ότι το κόμμα παραμένει αδύναμο.
Ως εκ τούτου, η ικανότητά της να ανασυγκροτήσει τον ευρύ χώρο της κεντροαριστεράς, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των επόμενων εθνικών εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης ΝΔ –ΠΑΣΟΚ, αποτελεί μια θετική συνέπεια της καλής επίδοσης του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, η οποία ενισχύει την ικανότητα της κυβέρνησης να «περάσει» τα απαραίτητα νομοσχέδια στη Βουλή, στα οποία συμπερλαμβάνονται τα 12 προαπαιτούμενα για την καταβολή των υπό-δόσεων.
Παρά το γεγονός ότι μια σειρά από εξελίξεις εντός των μικρότερων κομμάτων θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο α΄τρίμηνο του 2015 από το σημερινό κοινοβούλιο, προς το παρόν η Nomura επιμένει στη θέση της ότι το εμπόδιο αυτό είναι ανυπέρβλητο για την κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, η βασική πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία είναι να ενώσει την κεντροδεξιά,  μετά την μάλλον απογοητευτική επίδοση στις ευρωεκλογές.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν
Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο με ...
Διαψεύδει πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας ο Φ. Κουβέλης (βίντεο)
Πρόταση για να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, δέχθηκε ο ...
Κωνσταντοπούλου: Ο πρόεδρος Δημοκρατίας θα εκλεγεί από την επόμενη Βουλή
Για μια ακόμα φορά, αυτή δια στόματος Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ...
«Πόρτα» του Μίκη Θεοδωράκη στην πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Αρνητικός είναι ο Μίκης Θεοδωράκης στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ...
Πρώτη επίσκεψη Έλληνα προέδρου Δημοκρατίας στη Ν. Κορέα
Επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Κορέας θα πραγματοποιήσει από 2-5 ...
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Πολυτεχνείο
Μήνυμα για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου, έδωσε στη δημοσιότητα ο ...
Στη Σλοβακία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τη ...
ΝΔ: «O κ. Τσίπρας ονειρεύεται πλατείες Ταχρίρ»
Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας την αποψινή ομιλία ...
Άννυ Ποδηματά: Ο ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ επιβεβαιώνει τον αργό θάνατο της δημοκρατίας
«Στην Ελλάδα ο ξαφνικός θάνατος της δημοσίας ραδιοτηλεόρασης έρχεται ...