Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου- Ωδείου Αθηνών
Η ανάδειξη του Ωδείου Αθηνών σε στρατηγικό εταίρο του δήμου Αθηναίων ...
Μνημόνιο συνεργασίας Αθήνας-Σαγκάης
Ο δήμαρχος Αθηναίων,  Γιώργος Καμίνης παρουσία του προέδρου του ...
Μνημόνιο συνεργασίας δήμου Αθηναίων-ΕΟΠΥΥ
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και ο πρόεδρος του Εθνικού ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μνημονίο Συνεργασίας για τη δημοτική αστυνομία

Μνημονίο Συνεργασίας για τη δημοτική αστυνομία

Mνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και του δήμου Αθηναίων υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη 29 Μαΐου, από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια και από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, μετά τη συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Η εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων σε θέματα δημοτικής αστυνόμευσης  είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και του Πολίτη με τον Δήμαρχο Αθηναίων στις  20 Ιανουαρίου 2014.  

Σχετικά με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Έχω σήμερα την χαρά και την τιμή, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου υπεύθυνο για θέματα Δημοσίας Τάξης, κ. Ανδρεουλάκο και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Στρατηγό, κ. Τσακνάκη, να υποδεχόμαστε τον Δήμαρχο Αθηναίων, επανεκλεγέντα, τον κ. Καμίνη.

Από καρδιάς, κατ’ αρχήν του ευχόμαστε καλή θητεία και τον συγχαίρουμε για την επιτυχία του. Με τον κύριο Καμίνη το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, και εγώ προσωπικά, είχαμε μία καλή συνεργασία, για μία σειρά δύο ετών και νομίζω ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας ήταν απολύτως και είναι απολύτως ορατά.

Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο ήταν η Αθήνα τον Ιούνιο του 2012, πριν αναλάβει η Κυβέρνηση συνεργασίας Αντώνη Σαμαρά. Με κανένα τρόπο δεν ισχυρίζομαι βεβαίως ότι όλα τα προβλήματα της Αθήνας έχουν λυθεί, άλλωστε η παρουσία του Δημάρχου σήμερα δίνει το στίγμα της προσπάθειας για την επίλυση και των υπολοίπων προβλημάτων.

Όμως δεν πρέπει να μηδενίζουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε. Αποτέλεσμα αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει είναι και η δραματική αύξηση της επισκεψιμότητας της Αθήνας. Είδα με πολύ χαρά χθες τους αριθμούς των αφίξεων να εκτινάσσονται. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το προφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Η Αθήνα -  θα μου επιτρέψει ο κύριος Δήμαρχος να ενδιαφέρομαι για την Αθήνα και εγώ -  είναι το κέντρο της Πατρίδας μας. Είναι η πρωτεύουσα του κράτους, δεν υπάρχει κράτος το οποίο να ακμάζει και να δίνει μία εικόνα, σύγχρονη και σοβαρή, όταν το κέντρο του κράτους είναι σε κακή κατάσταση, όταν ο οποιοσδήποτε μπορεί να καίει, να λεηλατεί, να δημιουργεί ζητήματα.

Έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε ακόμα, στο πλαίσιο αυτό θα συζητήσουμε με τον Δήμαρχο τις περαιτέρω ενέργειες για την λογική διαχείριση των διαδηλώσεων, ώστε να ελαττωθεί ακόμα περισσότερο το κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας, θα συζητήσουμε με τον Δήμαρχο ό,τι μπορεί να γίνει για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στο κέντρο της Αθήνας. Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην πρωτεύουσα, στήριξαν επιχειρήσεις, μπόρεσαν και κράτησαν μέσα σε αυτό το κλίμα,  είναι, θα μου επιτρέψετε να πω,  κατά την άποψή μου, ήρωες της καθημερινότητας, τους αξίζουν και συγχαρητήρια και κάθε ενίσχυση. Σε αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσουμε να κινούμαστε.

Στο πλαίσιο αυτό, το μνημόνιο συνεργασίας το οποίο υπογράφουμε σήμερα - σημειώνω το υπογράφουμε σήμερα και όχι προεκλογικά, για να μην γίνει αντικείμενο οποιασδήποτε εκμετάλλευσης, από οποιονδήποτε, ως κάτι το προεκλογικό - είναι μία σοβαρή προσπάθεια στενής συνεργασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τον δήμο της Αθήνας. Ούτως ή άλλως όμως, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η Ελληνική Αστυνομία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική, είναι εδώ για να στηρίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην τελική προσπάθεια που είναι προσπάθεια όλων. Να βελτιωθεί η καθημερινότητα του Έλληνα Πολίτη.

Κύριε Δήμαρχε σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας εδώ, ο λόγος σε σας».

 

Ο κ. Καμίνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ εσάς και την ηγεσία του Υπουργείου για την υποδοχή και για την προθυμία σας να υπογράψουμε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, που όπως είπατε και εσείς η υπογραφή του εκκρεμούσε εδώ και καιρό και δεν θέλαμε σε περίοδο προεκλογική να το βάλουμε μέσα στη δίνη της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Είναι γεγονός, πάντως, ότι στην Αθήνα έχουμε μία εικόνα σαφούς βελτίωσης σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα, τα τελευταία δύο χρόνια. Εγώ δεν έχω σταματήσει να το υποστηρίζω αυτό και εις επίρρωση φυσικά των ισχυρισμών αυτών έρχονται οι στατιστικές, τα στοιχεία που έχει το Υπουργείο, που για δεύτερη συνεχή χρονιά δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας.

Από την άλλη πλευρά όμως, στα θέματα ευταξίας της πόλης υπήρξε σαφής υποχώρηση τον τελευταίο χρόνο, καθίζηση θα έλεγα. Αναφέρομαι στη στάθμευση, αναφέρομαι στο παραεμπόριο, όλως ενδεικτικώς. Και τα δύο όμως τελικά συνδέονται, το ξέρουμε αυτό.

Δεν μπορεί να υπάρχει μία μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της εγκληματικότητας, όσο τα θέματα της ευταξίας παραμένουν σε εκκρεμότητα. Το έχουμε ζήσει σε άλλες κοινωνίες, δεν θα επεκταθώ τώρα στην Θεωρία του σπασμένου παραθύρου τουGiuliani, το πώς βελτιώθηκε η Νέα Υόρκη. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η υποβάθμιση του δημόσιου χώρου τελικώς ευνοεί την αύξηση της εγκληματικότητας.

Επομένως για να μπορεί μακροπρόθεσμα η μείωση της εγκληματικότητας να συνεχιστεί θα πρέπει παράλληλα να συνοδεύεται από την ανόρθωση της εικόνας της πόλης στα θέματα της ευταξίας, όχι εικόνας μόνο, λειτουργικότητας γενικότερα. Είπαμε ότι μας πήγε πίσω πάρα πολύ η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και αυτό είναι γεγονός.

Άρα ας το δούμε τουλάχιστον το πράγμα από την αισιόδοξη πλευρά του: μορφές οργανωμένης εγκληματικότητας περνάνε στην ΕΛ.ΑΣ. αυτή τη στιγμή κι έρχεται ο δήμος ως αρωγός σε θέματα διοικητικά με όλο το αρχείο που διαθέτει για τις παραβάσεις που έχουν γίνει, με όλη του την εμπειρία, να συνδράμει την ΕΛ.ΑΣ. στην καταπολέμηση και με την υποδομή που κακά τα ψέματα διαθέτει.

Είχαμε προμηθευτεί οχήματα και μοτοσικλέτες ένα τμήμα των οποίων διαθέτουμε στην ΕΛ.ΑΣ., τα ηχόμετρα που είχαμε προμηθευτεί για τα θέματα διατάραξης κοινής ησυχίας και ηχορύπανσης τίθεται επίσης στην διάθεση της Ελληνικής Αστυνομίας. Η θητεία τώρα η δημαρχιακή είναι πενταετής. Δεν μπορώ εγώ να φανταστώ τον εαυτό μου να παραμένω δήμαρχος της Αθήνας για αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα κι όταν θα έχει λήξει η θητεία μου να παραδώσω μία πόλη ουσιαστικά στην ίδια κατάσταση από την άποψη αυτών των παραβιάσεων. Δεν μπορώ να το ανεχτώ αυτό το ζήτημα και δεν πρόκειται φυσικά να το κάνω.

Σας ευχαριστώ κύριε υπουργέ για την φιλοξενία, εύχομαι το νέο σχήμα να αποδώσει και να διαψεύσει ακριβώς αυτή την προδιάθεση που έχουμε, όπου βλέπουμε συναρμοδιότητες να λέμε ότι "δεν πρόκειται να λειτουργήσει το σχήμα αυτό".

Σημειώνω επίσης ότι διαθέτουμε και συγκεκριμένα κτίρια του δήμου τα οποία θα στεγαστούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες αυτές, οι οποίες θα έχουν αρμοδιότητα ακριβώς στα θέματα της ευταξίας στην Αθήνα αποδεικνύοντας και με αυτό τον τρόπο τη διάθεσή μας για έμπρακτη συνεργασία. Κι επειδή λοιπόν τα παράπονα θα είναι πάντοτε στο δήμαρχο, να ξέρετε ότι έστω και για αυτό το λόγο θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία μας. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συνεργασία Δένδια-Καμίνη για τη δημοτική στάθμευση
Η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ ...
Καταγγελία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για ιδιωτικοποίηση στη συντήρηση των απορριμματοφόρων του δ. Αθηναίων
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. «καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή ...
Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για την ενοποίηση των Αρχαιολογικών χώρων
Στόχος η ανάδειξη της πόλης ως κέντρο τουριστικού προορισμούYπεγράφη ...
H δημ. αστυνομία γίνεται «Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Χώρου» και κάνει προσλήψεις
H διαθεσιμότητα «καταργεί» τη δημοτική αστυνομία και ο Δήμος Αθηναίων ...
Δυο δημοτικοί αστυνομικοί του δ. Αθηναίων με πλαστά δικαιολογητικά
Στην ανάκληση του διορισμού δύο υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων, οι ...
Δήμος Αθηναίων: Ανακαλείται ο διορισμός δημοτικού αστυνομικού
Στην ανάκληση του διορισμού υπαλλήλου του δήμου Αθηναίων, ο οποίος ...
Γ. Καμίνης: Καμία σύγχρονη μεγάλη πόλη χωρίς δημοτική αστυνομία
Την αντίθεσή του για ακόμη μια φορά για την κατάργηση της δημοτικής ...
Συνεργασίες  δήμου Αθηναίων για τη στήριξη των υπηρεσιών υγείας
H αναβάθμιση και στήριξη των υπηρεσιών υγείας και των δομών του δήμου ...
Ορθοπεταλιές από τη δημοτική αστυνομία των Αθηνών
Νέα σελίδα ανοίγει για τη Δημοτική Αστυνομία του δήμου Αθηναίων, καθώς ...