Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Σχέσεις επιστήμης και τεχνολογίας: Διάλεξη του Θεοδόση Τάσιου στο Hub Events
Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για τέταρτη ...
3η Γιορτή Circulo Cooperativa, στην παραλία Καραθώνα στο Ναύπλιο
Η Γιορτή που έγινε θεσμός με την συμμετοχή και στήριξη χιλιάδων ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Γιορτή επιστήμης, τεχνολογίας και περιβάλλοντος στην Πλατεία Νερού της Παραλίας Καλλιθέας

Γιορτή επιστήμης, τεχνολογίας και περιβάλλοντος στην Πλατεία Νερού της Παραλίας Καλλιθέας

Ο Δήμος Καλλιθέας, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Ίδρυμα Ευγενίδου και τον Δήμο Π. Φαλήρου, διοργανώνουν τη Γιορτή Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού της Παραλίας Καλλιθέας (Τζιτζιφιές).


Η δράση αυτή, που περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, αποτελεί επιστέγασμα της αγαστής συνεργασίας χρόνων των Βιβλιοθηκών όλων των παραπάνω φορέων και πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).


Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τετάρτη 4 Ιουνίου

Έκθεση έργων τεχνολογίας από τους μαθητές των Γυμνασίων του Δήμου Καλλιθέας.

Έκθεση μαθητικής δημιουργίας «Where I live», με θέμα την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Οι μαθητές των κέντρων ξένων γλωσσών «The Scholars group Kanakari», σε συνεργασία με τις δημοτικές βιβλιοθήκες του Παλαιού Φαλήρου, παρουσιάζουν στην αγγλική γλώσσα εργασίες που αναδεικνύουν την περιοχή και την ιστορία της. Μέσα από τα μάτια των παιδιών «περνά» η πόλη στο διάβα των χρόνων και αναδεικνύονται πτυχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που εκφράζουν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες τους.

18.30-20.00 Η ιστορία της γραφής. Στο εργαστήρι αυτό, τα παιδιά θα ανακαλύψουν την ιστορία της γραφής, ξεκινώντας από τις σπηλαιογραφίες, συνεχίζοντας με την ανακάλυψη της σφηνοειδούς γραφής, τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, τη γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου, την εφεύρεση της τυπογραφίας και φθάνοντας στα βιβλία χωρίς χαρτί ή μελάνι και τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (e-book readers).  Επίσης, θα πειραματιστούν με τα «υλικά της γραφής» όλων των εποχών. Διάρκεια: 90΄. Ηλικίες: 8-11 ετών. Υπεύθυνος εργαστηρίου: Δημήτρης Κουρουβακάλης, βιβλιοθηκονόμος. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (210 9469631-2).

18.30-19.30 Ένα σποράκι ταξιδεύει. Μέσα από την παρουσίαση του ομότιτλου παραμυθιού του Έρικ Καρλ, οι μικροί θεατές μαθαίνουν, με παιγνιώδη και δημιουργικό τρόπο, πώς πολλαπλασιάζονται τα δέντρα, ποια βήματα απαιτούνται για τη φροντίδα ενός φυτού και έρχονται έτσι κοντά στη φύση. Διάρκεια: 50΄. Ηλικίες: 3-6 ετών (με συμμετοχή γονιού). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (210 9469631-2).

19.00-20.00 Μουσικά μπουκάλια. Η Δέσποινα Αρθούνα, φλαουτίστα-μουσικοπαιδαγωγός, επιχειρεί μια εισαγωγή στην οικολογία ως νέα μορφή πολιτισμού, βασισμένη στο βιβλίο του Ντέιβιντ Σουζούκι «Μια ματιά στο περιβάλλον» (Εκδόσεις Anaco). Επίσης παρακινεί τα παιδιά στο πείραμα «μουσική από μπουκάλια» με ευφάνταστο τρόπο, ενώ τα εισάγει στα προβλήματα του περιβάλλοντος, μαθαίνοντάς τους πώς η φύση επηρεάζει τη ζωή τους. Διάρκεια: 60΄. Ηλικίες: 7+ ετών.

19.30-20.30 Βιοποικιλότητα: Σχέδια και μοτίβα στη φύση. Εργαστήρι με παρουσίαση φωτογραφιών της Γης από ψηλά. Εικόνες με μοτίβα (γραμμές, κύκλους, καμπύλες), που δημιουργεί η ίδια η φύση και γνωριμία με τη λέξη «βιοποικιλότητα». Διάρκεια: 60΄. Ηλικίες: 6-11 ετών.

20.00-20.40 Μουσικοί πειραματισμοί. Επίδειξη πειραμάτων από τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τι είναι ο ήχος; Πώς παράγεται και πώς διαδίδεται; Μπορούμε να «δούμε» τη μουσική; Ο διάσημος σωλήνας του Kundt και τα μυστηριώδη σχήματα του Chladni οπτικοποιούν τα στάσιμα κύματα, που είναι σημαντικά για την κατασκευή των μουσικών οργάνων. Ένα ταξίδι με «όχημα» τα μαθηματικά της μουσικής, τη μουσική των μαθηματικών, αλλά και τη μουσική του Σύμπαντος. Διάρκεια: 40΄. Ηλικίες: παιδιά 8+ ετών και ενήλικες. Συντελεστές: Γιάννης Αλεξόπουλος, Γιάννης Κοντογιάννης.

20.00-21.00 Το Δέλτα Χι συναντά τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας για παιδιά και νέους «Δέλτα Χι και ο Μηχανισμός» της ΄Ερικας-Αγγέλικας Γαρμπή (Εκδόσεις Ιπτάμενο Κάστρο). Η ιστορία αποκαλύπτει στα παιδιά τον αρχαιότερο αστρονομικό φορητό υπολογιστή, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Διάρκεια: 60΄. Ηλικίες: 8-12 ετών. Συντελεστές: Έρικα-Αγγέλικα Γαρμπή, συγγραφέας, Μαρίνα Βήλλου, σκηνοθέτης-ηθοποιός, Σεραφείμ Τσοτσώνης, μουσική.

20.30-21.30 Εργαστήριο κατασκευής ιαπωνικών φαναριών. Τα παιδιά θα μάθουν να κατασκευάζουν μικρά πλωτά φανάρια, τα οποία θα αρχίσουν το υδάτινο ταξίδι τους στην Πλατεία Νερού. Διάρκεια: 60΄. Ηλικίες: 6-12 ετών.

Συντελεστές: Ομάδα Airgame. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (210
9469631-2).

21.00-22.00 Συναυλία του μαθητικού συγκροτήματος Subtle Approach.

22.00  Συναυλία του μουσικού σχήματος No Money.

22.00 Παρατήρηση του έναστρου ουρανού με τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης.
 

Πέμπτη 5 Ιουνίου

Έκθεση έργων τεχνολογίας από τους μαθητές των Γυμνασίων του Δήμου Καλλιθέας.

Έκθεση μαθητικής δημιουργίας «Where I live», με θέμα την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

18.30-19.30 Ταξίδι στ’ αστέρια παρέα με τον Μικρό Πρίγκιπα. Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με τον Μικρό Πρίγκιπα να προσγειώνεται στην Παραλία της Καλλιθέας! Διάρκεια: 50΄. Ηλικίες: 4-11 ετών. Συντελεστές: Μαρία Τερζάκη, ηθοποιός-μουσικός, Ελένη Μολύβα, εικαστικός, Σταυρούλα Παυλίκου, μουσικός-μουσικοθεραπεύτρια. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (210 9469631-2).

18.30-19.30 Τ’ όνομά μου στο νερό. Συζητήσεις με τα παιδιά για τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη νερού σε πολλές χώρες, αλλά και για τους τρόπους εξοικονόμησής του. Τα παιδιά εκφράζονται εικαστικά και αποτυπώνουν τη δική τους ιστορία, με πρωταγωνιστές θαλάσσια ζώα. Διάρκεια: 50΄. Ηλικίες: 7-11 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (210 9469631-2).

19.00-20.00 ΟΙΚΟλογήματα. Παρέα με τoν συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο και την εκπαιδευτικό Βασιλική Νίκα, σε μια ΟΙΚΟσυνάντηση γεμάτη περιπέτεια, που θα παρακινήσει μικρούς και μεγάλους να αναλάβουν δράση, να αλλάξουν συνήθειες, να προστατεύσουν το μέλλον του πλανήτη. Ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, γνωριμία με τους ήρωες της σειράς ΟΙΚΟλογήματα (Εκδόσεις Πατάκη) και ΟΙΚΟτραγούδια σε μουσική Κώστα Θωμαΐδη. Διάρκεια: 60΄. Ηλικίες:
4-8 ετών.

19.30-20.30 Βιοποικιλότητα: Σχέδια και μοτίβα στη φύση. Διάρκεια: 60΄. Ηλικίες: 6-11 ετών.

19.30-20.30 Ένα ταξίδι στα αστέρια παρέα με τον Μικρό Πρίγκιπα. Διάρκεια: 50΄. Ηλικίες: 4-11ετών. Συντελεστές: Μαρία Τερζάκη, ηθοποιός-μουσικός, Ελένη Μολύβα, εικαστικός, Σταυρούλα Παυλίκου, μουσικός-μουσικοθεραπεύτρια. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (210 9469631-2).

20.00-21.00 Σεμινάριο μουσικής τεχνολογίας. Εισαγωγή στον κόσμο της μουσικής δημιουργίας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή σε απλή και κατανοητή γλώσσα. Θα παρουσιαστούν όλα τα στάδια της μουσικής δημιουργίας, από την εγγραφή ψηφιακής παρτιτούρας μέχρι το τελικό στάδιο της ηχητικής επεξεργασίας. Διάρκεια: 50΄. Ηλικίες: 12+ ετών. Διδάσκουν: Ορέστης Μπαζός, συνθέτης-μαέστρος, Αντώνης Τζώρτζης, κιθαρίστας-καθηγητής μουσικής τεχνολογίας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (210 9469631-2).

20.00-20.15 Χορευτικό δρώμενο από τον Σύλλογο «Καλλίχορο».

20.30-21.30 Αστροόνειρα: Ταξίδι στους δρόμους του ουρανού.  Η αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη θα μας ταξιδέψει στις μαγικές φωτεινές εικόνες που σχηματίζονται από τα άστρα στον νυχτερινό ουρανό. Ιστορίες από την ελληνική μυθολογία, ιστορίες που μιλούν για τα παλάτια του Ήλιου, για την αιώνια αγάπη που δένει τη Μικρή με τη Μεγάλη Άρκτο, για τα μυστικά που κρύβουν ο Ωρίων και η Πούλια. Το ταξίδι αυτό θα γίνει ακόμα πιο μαγικό με τις μουσικές του Γιάννη Ψειμάδα.
21.30 Συναυλία τζαζ από τους M.O.T.He.
 
 
Σημειώνεται ότι η Πλατεία Νερού της Παραλίας Καλλιθέας είναι προσβάσιμη σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr
 

Οι διοργανωτές φορείς επιθυμούν να ευχαριστήσουν την Ελληνική Αστρονομική Ένωση, τις Εκδόσεις Πατάκη, Ιπτάμενο Κάστρο και  Anaco, καθώς και το Scholars Group Kanakari για την συμβολή τους στην επιτυχία της παρούσας διοργάνωσης.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σταύρος Ιωάννου: Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας
Η έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας, απελευθέρωσε τους Έλληνες ...
Διαλέξεις Ωνάση 2015 στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης
Tον παγκοσμίου φήμης Βρετανό Νομπελίστα Sir John Gurdon, στον οποίο απενεμήθη ...
Είμαστε εδώ, με ποιήματα και μουσική 2015 στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Η μεγαλύτερη σε συμμετοχή κόσμου γιορτή ποίησης Είμαστε εδώ, με ...
Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2015: Ανοιχτό Κάλεσμα συμμετοχής Αθηναϊκού Δικτύου
Όπως κάθε χρόνο από το 1999, το ελληνικό δίκτυο συντονιστών και ...
Μια γιορτή για την Αθήνα στην έκθεση Strange Cities: Athens (Παράξενες Πόλεις: Αθήνα)
Η παράξενη πόλη μας μύρισε άνθη νεραντζιάς.    Μια γιορτή στήθηκε το ...
Η μεγάλη πλατεία - Νίκος Μπακόλας
Από τις εκδόσεις Κέδρος επανακυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Νίκου ...
Η έκθεση του διεθνούς Βραβείου Pictet στο ΝΟΗΣΙΣ
Μια σημαντική συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Eπιστημών & ...
Ένα μουσικό Χριστουγεννιάτικο πάρτι στη Πλατεία Συντάγματος!
Ο Δήμος Αθηναίων μας προσκαλεί όλους την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου στην ...
40 χρόνια, 1 Γιορτή: Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού γιορτάζει!
Με μια ιδιαίτερη, γιορταστική Συνέντευξη Τύπου, παρουσία πλήθους ...