Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Βενιζέλος: Να μη χαθούν όσα με τόσο κόπο πετύχαμε
«Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική των ομαλών συνθηκών, με ενδιαφέρει ποιος ...
Ευθύνες σε όλη την αντιμνημονιακή αντιπολίτευση αποδίδει ο Βενιζέλος
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που ...
Βενιζέλος: Πολιτική αλητεία του κ. Τσίπρα
Με μια οργίλη ανακοίνωση ο… μαινόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Βενιζέλος: Συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ στη συλλογική ευθύνη

Βενιζέλος: Συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ στη συλλογική ευθύνη

Μια αντιπολίτευση που θα μετέχει στη συλλογική ευθύνη ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αναλύοντας πέντε σημεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή κλίματος στα ουσιώδη θέματα.Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γίνουν κινήσεις που ξαναενώνουν το έθνος, «ένα διχασμένο σε λανθασμένη και ξεπερασμένη βάση» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Θέτοντας το στόχο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚκάλεσε, ουσιαστικά, το ΣΥΡΙΖΑνα μετέχει στη συλλογική εθνική ευθύνη.

«Πρέπει να γίνει μια επιλογή, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε, υπό συνθήκες έντασης που αγγίζει τα όρια του συμβολικού εμφυλίου πολέμου, ή εάν θέλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες που οδηγούν σε συναίνεση και συνεννόηση» πρόσθεσε.

Σε ό, τι αφορά την κυβέρνηση διευκρίνισε ότι επιθυμία είναι να εκφράζει όλο το έθνος και όχι μόνο τα δυο κόμματα που μετέχουν σε αυτή.

Κατά τον κ. Βενιζέλο υπάρχουν περιθώρια αλλαγής κλίματος σε ουσιώδη θέματα τα οποία εντόπισε σε πέντε.

Το πρώτο είναι η συνεργασία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για την πολιτική απομόνωση και αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.

Το δεύτερο, η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού με στόχο τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλλει η «εντατική αξιοποίηση των κονδυλίων τουΕΣΠΑκαι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, αλλά και των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

Τα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, «στα οποία οι δήμοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο μέσα από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και αυτεπιστασίας, εντάσσονται σε αυτή την ενότητα» σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο.

Κατά τον ίδιο, το τρίτο σημείο είναι η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στο μακροχρόνιο δημοσιονομικό και μακροοικονομικό σχεδιασμό.

«Ισχύει, πάντα, η πρότασή μου για τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, για τη σχέση μας με τους εταίρους, έστω και τώρα. Έχουμε, άλλωστε, να επιβεβαιώσουμε τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος έθεσε το θέμα της διασφάλισης της συνέχειας του κράτους έναντι των τρίτων, έναντι των ξένων, είτε αυτοί είναι επενδυτές, είτε είναι γενικότερα συναλλασσόμενοι με εμάς ως «ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας». «Πρέπει να υπάρχει συνεπώς ασφάλεια δικαίου. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τις δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας» υπογράμμισε.

Το τέταρτο σημείο αφορά το θεσμικό πλαίσιο. «Έχουμε να συζητήσουμε πολλά που αφορούν τον εκλογικό νόμο, τις αναγκαίες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και πρέπει να υπάρξει μια καθαρή συνεννόηση και εξήγηση, ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, που εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει τώρα, για το εάν υπάρχει περιθώριο συνταγματικής συναίνεσης ή όχι».

Ωστόσο, όπως είπε «δεν μπορούμε να ανοίξουμε καμία θεσμική συζήτηση, εάν δεν διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις της αναγκαίας συνταγματικής συνένωσης».

«Άρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνουν προχειρότητες που αφορούν την κίνηση μιας τέτοιας διαδικασίας και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία» πρόσθεσε.

Τοποθετώντας χρονικά το σημείο που θα μπορούσε να γίνει διάλογος και να υπάρξει συνεννόηση, ο κ. Βενιζέλος έθεσε την αλλαγή του πολιτικού κλίματος αλλιώς «μπορεί η δευτέρα πλάνη να είναι χείρον της πρώτης».

Το πέμπτο σημείο αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Πρέπει να διασφαλιστεί η συνεργασία και η συλλογικότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών και των μελών της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλα τα εθνικά θέματα» ανέφερε.

Ο ίδιος ζήτησε κοινή γραμμή σε ζητήματα του Απόδημου Ελληνισμού, στα ζητήματα που αφορούν τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, μέσω και της ειδικής διακομματικής Επιτροπής καθώς και σε ζητήματα που αφορούν την αξιοποίηση του, υποθαλάσσιου, κυρίως, πλούτου, μέσω της οριοθέτησης των θαλασσίων Ζωνών.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βενιζέλος: Είμαστε λίγα βήματα πριν από το τέλος της κρίσης
Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, έγινε στη 1 το ...
E. Βενιζέλος: «Λέμε
«Δε θα ψηφίσουμε την πολιτική έφοδο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα», ...
Βενιζέλος: Η εξωστρέφεια κι η ανταγωνιστικότητα είναι έννοιες ταυτόσημες
«Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε ενωμένοι, με τη σωστή πολιτική ...
Το γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος είδε ο Ευ. Βενιζέλος
Την ανάγκη πολιτικής υποστήριξης και όχι πολιτικών χαρών, ζήτησε ο ...
Βενιζέλος: Εθνική ομάδα δράσης κατά της ανεργίας
Σε παρεμβάσεις που  όπως τόνισε έγιναν από το ΠΑΣΟΚ, στάθηκε ο πρόεδρος ...
Πυρά Βενιζέλου κατά της τρόικα
Ενοχλημένος από τη στάση της τρόικα εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της ...
ΣΥΡΙΖΑ: «Δίδυμο καταστροφής Σαμαράς-Βενιζέλος…»
«Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε την πολιτική ...
Απορρίπτει νέα οριζόντια μέτρα ο Ευ. Βενιζέλος
Συνέντευξη παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός ...
Πρώτη προτεραιότητα το Κυπριακό θέτει ο Ευ. Βενιζέλος
«Όσοι νομίζουν πως υπάρχει άλλη μεγαλύτερη προτεραιότητα στην εθνική ...