Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κουρουμπλής: Πρόσληψη 1.000 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων εντός 3μήνου
Στην πρόσληψη 1.000 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων προχωρεί το υπουργείο ...
«Παγώνει» κάθε μεταβολή στην ΕΡΤ
Aπαγορεύεται κάθε μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της ...
Χαμηλότερες του στόχου οι δαπάνες των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης το πρώτο εξάμηνο
Χαμηλότερες του στόχου του προϋπολογισμού κατά 1,7 δις ευρώ ή 7% περίπου ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Κάτω του στόχου οι πρωτογενείς δαπάνες α΄3μήνου-Ο λογαριασμός για κάθε υπουργείο

Κάτω του στόχου οι πρωτογενείς δαπάνες α΄3μήνου-Ο λογαριασμός για κάθε υπουργείο

Κάτω του στόχου κατά 644,3 εκατ. ευρώ ή κατά 5,6% ήταν οι πραγματοποιηθείσες πρωτογενείς δαπάνες του πρώτου τριμήνου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα αποτελέσματα για το βαθμό επίτευξης των στόχων του πρώτου τριμήνου για τους φορείς που παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις αναλύονται παρακάτω:

Υπουργείο Εξωτερικών

Η υστέρηση των πληρωμών του α' τριμήνου 2014 του Υπουργείου Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη και τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων ανέρχεται σε 77,4 εκατ. ευρώ ή 58%, έναντι των στόχων που έχουν τεθεί από τον εν λόγω φορέα και οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει καταστεί πλήρως λειτουργικός ο νέος τρόπου πληρωμής δαπανών των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι οι απλήρωτες υποχρεώσεις που αφορούν κυρίως εισφορές της χώρας σε Διεθνείς Οργανισμούς μειώθηκαν κατά 31,3 εκατ. ευρώ το α τρίμηνο του 2014, ήτοι 92,0%.

Υπουργείο Υγείας

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές κινούνται χαμηλότερα έναντι των στόχων που έχουν τεθεί. Λαμβάνοντας υπόψη και τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων, παρουσιάζεται εξοικονόμηση ύψους 301,5 εκατ. ευρώ, ή 19,5%, που οφείλεται κυρίως στη συγκράτηση των δαπανών για εφημερίες και πρόσθετες παροχές του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, στην καθυστέρηση απορρόφησης επιχορηγήσεων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στις περιορισμένες πληρωμές των λειτουργικών και λοιπού χαρακτήρα δαπανών, καθώς και στην καθυστέρηση των πληρωμών του ΠΔΕ.

Από τα στοιχεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές και οι απλήρωτες υποχρεώσεις του φορέα υπερβαίνουν το στόχο όπως έχει τεθεί κατά 19,1 εκατ. ευρώ ή 11,5% παρά τη μείωση του ύψους των πρωτογενών δαπανών κατά 12,6 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην πρόσκαιρη αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεων για το μήνα Μάρτιο λόγω της υποχρέωσης καταβολής 30,4 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της χώρας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το οποίο εξοφλήθηκε εντός του Απριλίου.

Γενικές Κρατικές Δαπάνες

Η υπέρβαση των πληρωμών του α' τριμήνου 2014 των Γενικών Κρατικών Δαπανών, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων, ανέρχεται σε 146,5 εκατ. € ή 6,9% έναντι των αρχικών τιθέμενων στόχων, και οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην καταβολή δαπανών συντάξεων, λόγω αυξημένων αποχωρήσεων για συνταξιοδότηση από το προηγούμενο έτος.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οι συνολικές πληρωμές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κινούνται χαμηλότερα έναντι των στόχων που έχουν τεθεί κατά 76,4 εκατ. ευρώ, ήτοι 43,1%. Ο χαμηλός ρυθμός των πληρωμών του τακτικού προϋπολογισμού οφείλεται στην καθυστέρηση επιχορήγησης των εποπτευόμενων από το Υπουργείο ΔΕΚΟ και Νομικών Προσώπων του κεφ. Α' του ν.3429/2005 λόγω καθυστέρησης στην έγκριση των προϋπολογισμών τους. Η μείωση των δαπανών του ΠΔΕ οφείλεται στην καθυστέρηση εγγειοβελτιωτικών και δασικών έργων καθώς και έργων που υλοποιούνται από τους Ο.Τ.Α. α' βαθμού (δήμοι).

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για το α' τρίμηνο του 2014, προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές συμπεριλαμβανομένου και της μεταβολής των απλήρωτων υποχρεώσεων κινούνται πιο κάτω από τους στόχους που τέθηκαν από το φορέα κατά 230,4 εκατ. €, ήτοι απόκλιση της τάξης του 49,8%. Η απόκλιση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη απορροφητικότητα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αφενός διότι δεν απορροφήθηκαν όλα τα κονδύλια των ιδιωτικών επενδύσεων που είχαν προϋπολογιστεί και αφετέρου διότι αναμένονται έργα ΕΣΠΑ να ωριμάσουν για πληρωμή μέχρι 30-6-2014.

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προκύπτει ότι οι συνολικές πληρωμές συμπεριλαμβανομένου και της μεταβολής των απλήρωτων υποχρεώσεων υπερβαίνουν το στόχο κατά 139,8 εκατ. ευρώ η οποία οφείλεται στην αύξηση των δαπανών του ΠΔΕ, λόγω μετακύλισης εντός του πρώτου τριμήνου δαπανών που δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίησή τους εντός του 2013.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ψεύτικος ο λογαριασμός twitter του Γ. Χουλιαράκη
Σε επίσημη ανακοίνωση προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών όπου ...
Πειραιώς: Εντός πρώτου 3μήνου η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την KKR
Εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους θα ολοκληρωθεί η ...
Χαμηλότερα κατά 982,7 εκατ. ευρώ οι δαπάνες του 2013
Εντός των στόχων του προϋπολογισμού κινήθηκαν οι δαπάνες στο σύνολο ...
Μικρότερο κατά 2,8%, έναντι του αρχικού στόχου, το πλεόνασμα των ΔΕΚΟ, το α΄ εξάμηνο του 2013
Απόκλιση κατά 6,7 εκατ. ευρώ συνολικά, ή κατά 2,8% έναντι του στόχου που ...
ΕΕ: Μειωμένος κατά 9,4% ο προϋπολογισμός το 2014
Στα 135,5 δισ. ευρώ θα διαμορφωθούν οι δαπάνες πληρωμών στην ΕΕ το 2014, ...
Υπέρβαση του στόχου των εσόδων Σεπτεμβρίου κατά 37,2%
Σημαντική υπέρβαση του στόχου των εσόδων Σεπτεμβρίου κατά 37,2%, ...
ΥΠΟΙΚ: Κανένα ανδρομικό
Διαψεύδει τα περί αναδρομικού «κουρέματος» στις κρατικές δαπάνες το ...
Οριακή απόκλιση στο στόχο των εισπράξεων ΔΟΥ στο πρώτο 4μηνο
Οριακά κάτω του στόχου διαμορφώθηκαν οι εισπράξεις ΔΟΥ στο πρώτο ...
Βρετανία: Ανώτερο των εκτιμήσεων το ΑΕΠ πρώτου 3μήνου
Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα στοιχεία για το βρετανικό ΑΕΠ ...