Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Art 2 Rue - Street Art fest στη Θεσσαλονίκη
Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, με ...
Παντού στη Θεσσαλονίκη σε βρίσκει η ιστορία - Γιώργος Αναστασιάδης
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το βιβλίο Παντού στη Θεσσαλονίκη ...
Η άλλη όχθη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει, σε συμπαραγωγή με την ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

West side story: η γενέθλια δράση της Parallaxi στη Θεσσαλονίκη

West side story: η γενέθλια δράση της Parallaxi στη Θεσσαλονίκη

Η γενέθλια δράση για τα 4 χρόνια του αστικού πειράματος της Parallaxi «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14-15 Ιουνίου και θα είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην ανάδειξη μιας από τις σημαντικές περιοχές στις παρυφές του κέντρου της πόλης που παραμένει ακόμη εν πολλοίς ανεξερεύνητη.


Με τη συμμετοχή νέων δημιουργικών δυνάμεων, ομάδων ή ατόμων, που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, θα επιχειρήσουμε να χαρτογραφήσουμε τη δυτική είσοδο της πόλης.


Επιλέγοντας εμβληματικά κτίρια και σημεία, αναδεικνύοντας την ιστορία και την χρήση τους και επικεντρώνοντας σε διαφορετικούς άξονες δημιουργικότητας, Μουσική, Θέατρο, Εικόνα, Χορός, Αρχιτεκτονική, Grafiti, επιστρατεύοντας δημιουργούς, παρουσιάζουμε με τη μορφή του διαδοχικού περιπάτου στα σημεία της ένα ταξίδι στη δημιουργικότητα της πόλης. Στόχος της δράσης είναι να έρθουμε πιο κοντά στα προβλήματα μιας περιοχής παραμελημένης από το σύνολο της πόλης και να ξεκινήσουμε ένα δημόσιο διάλογο για το μέλλον της. H δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του του προγράμματος Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.


- Προπαρασκευαστική περίοδος (Μάρτιος- Ιούνιος 2014)
Κατά την προπαρασκευαστική περίοδο της δράσης συνεργαστήκαμε με ακαδημαϊκούς, ερευνητές, αρχιτέκτονες και εκπαιδευτικούς για να μελετήσουμε και να χαρτογραφήσουμε τις ανάγκες της περιοχής. Συγκεκριμένα πραγματοποιήσαμε:

1) Εθνογραφικό πορτρέτο: Για τις ανάγκες της δράσης έχει ξεκινήσει μια έρευνα με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κοινωνικών ανθρωπολόγων, πολεοδόμων και εθνογράφων, υπό την καθοδήγηση του επίκουρου καθηγητή Γιώργου Άγγελοπουλου, με στόχο την καταγραφή της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής, των προβλημάτων των κατοίκων της και των προσδοκιών για το μελλοντικό μετασχηματισμό της.

2) Αρχιτεκτονική έρευνα: Παράλληλα, με τη συνεργασία τμημάτων του Πολυτεχνείου και την ερευνητική ομάδα νέων αρχιτεκτόνων, σχεδιάζεται μια αρχιτεκτονική έρευνα για τις προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αφορούν την ανάπλαση της περιοχής καθώς και για τη σημερινή εικόνα της γειτονιάς, τα κτίρια που διασώζονται και τις μελλοντικές τους δυνατότητες.

3) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Με τον συντονισμό της Ελένης Σβυριάδη και της Μαρίας Σιτζόγλου δημιουργήθηκε ένα ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορούσε τους μαθητές όλων των σχολείων της περιοχής,του 64oυ 6/θ Δημοτικό Σχολείο, του 30ου Γυμνάσιου, του 4ου Ολοήμερου Ειδικού Σχολείου και του 95ου Νηπιαγωγείου. Στόχος της δράσης στα σχολεία είναι η βελτίωση της ποιότητας του καθημερινού χώρου των παιδιών της γειτονιάς μέσα από μικρές αναπλάσεις, καθώς και η ευαισθητοποίηση των παιδιών και κατ’ επέκταση όλων των κατοίκων της περιοχής για ένα πιο οικείο, φιλικό και ασφαλή δημόσιο χώρο στην περιοχή.


- Διήμερο πολιτιστικών δράσεων και παρουσίαση αποτελεσμάτων
(14 - 15 Ιουνίου 2014)

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του διημέρου θα περιλαμβάνει μια σειρά καλλιτεχνών και δημιουργικών ομάδων της πόλης, οι οποίες αφού μελέτησαν την περιοχή και εμπνεύστηκαν από αυτήν, σχεδίασαν τις δράσεις τους, βασιζόμενες στο περιβάλλον στο οποίο θα παρουσιαστούν. Η συμμετοχή σε αυτήν, όπως και σε κάθε δράση του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς», είναι δωρεάν.

- Περιπατητικές ξεναγήσεις με τον ξεναγό Ιωάννη Κουρτσόγλου. Θα περπατήσουμε στους δρόμους της γειτονιάς μαθαίνοντας τις κυριότερες λεπτομέρειες της ιστορικής της μετάβασης από το χθες στο σήμερα καθώς και την ιστορία των σημαντικότερων κτισμάτων της.
Σάββατο 14/6 & Κυριακή 15/6 στις 18.30. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής στο thessalonikiallios@gmail.com

- Ο εξωτερικός τοίχος του ιστορικού παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού θα μεταμορφωθεί από νέους streetartists της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα αποτυπώσουν σκηνές από την ιστορία της πόλης, προσφέροντας μια μόνιμη αλλαγή στην εικόνα της Δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης.
Η δράση θα παρουσιαστεί Σάββατο 14/6 στις 19.00

- Μια συναυλία από το κουαρτέτο «Αιμίλιος Ριάδης», το οποίο θεωρείται από τα πιο δραστήρια και διακεκριμένα σύνολα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, στο προαύλιο χώρο της Κτηνιατρικής σχολής της οδού Γιαννιτσών. Είσοδος από την οδό Σαπφούς. Το κουαρτέτο «Αιμίλιος Ριάδης» αποτελείται από τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Παπανικολάου(βιολί), Γιώργο Κουγιουμτζόγλου (βιολί), Χαρά Σειρά(βιόλα), Λίλα Μανώλα(τσέλο).

Σάββατο 14/6 στις 19.30 στην αυλή της Κτηνιατρικής

- «Στην άλλη όχθη», Μια θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο. Οι ξένοι περιηγητές του προηγούμενου αιώνα, το Μπεχ-Τσινάρ, ο Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, η Μπάρα -η μεγαλύτερη μπουρδέλο πολιτεία των Βαλκανίων-, το ρεμπέτικο, τα χασισοποτεία, ο εκτοπισμός των Εβραίων, οι Κινέζοι της σημερινής Chinatown, οι κάτοικοι, οι τελευταίοι επιχειρηματίες. Η Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης είναι ‘’Η Άλλη Όχθη’’ που χάνεται μέσα στα στρώματα Ιστορίας, μολυσμένα και αρωματισμένα με τις ιστορίες ανθρώπων του τότε και του τώρα. Το θέατρο σαν μέσο για να μεταφέρει την μνήμη μια περιοχής. Μία «παράλογη» ιστορική αναδρομή της ευρύτερης περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης με στόχο όχι την ιστορική καταγραφή αλλά τον διάλογο του παρελθόντος με το σήμερα. Η παράσταση αποτελεί μια συμπαραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε με την parallaxi. Ελεύθερη είσοδος.

(Σκηνοθεσία: Χάρης Πεχλιβανίδης, Δραματουργία:Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρης Πεχλιβανίδης, Ηθοποιοί:Γίαννης Καραμφίλης, Μαρία Καραμήτρη, Ματαφτσή, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Σπορίδης, Ευγενία Πανταζόγλου, Σκηνικά - Κοστούμια:ΠανωΚατω7)

Σάββατο 14/6 & Κυριακή 15/6 στις 21.30 στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό

- Η θεατρική ομάδα «Παπαλάνγκι» - θέατρο έξω από το θέατρο, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Martin Sperr «Σκηνές κυνηγιού από την κάτω Βαυαρία». Το έργο παρουσιάζει την άφιξη ενός ομοφυλόφιλου στο Ράινεντ, ένα χωριό της Βαυαρίας, αμέσως μετά τον πόλεμο. Η ζωή του δηλητηριάζεται από την καχυποψία και την περιέργεια των συντηρητικών κατοίκων του χωριού, μέχρι που αναγκάζεται να το εγκαταλείψει. Μία 40λεπτη παράσταση, όπου το θλιβερό συναντάει το γελοίο και το σοβαρό το γέλιο, και σκοπό έχει την ανακάλυψη μέσω του θεάτρου άγνωστων και παραμελημένων κοινόχρηστων σημείων στην πόλη. Ελεύθερη είσοδος.

(Μετάφραση:Γιούλη Ρήτα, Σκηνοθεσία:Τάσος Αγγελόπουλος, Σκηνικά αντικείμενα-Κοστούμια:Μαργαρίτα Δεληαγγέλου, Κίνηση:Κωνσταντίνος Κατσαμάκης, Μουσική επιμέλεια:Κώστας Βόμβολος, Διεύθυνση παραγωγής:Δέσποινα Καβύρη, Οργάνωση παραγωγής:Φαίη Πανουσοπούλου, Βοηθός σκηνοθέτης:Ροδιά Βόμβολου, Παίζουν:Ειρήνη Αμπουμόγλι, Θέμης Θεοχάρογλου, Δέσποινα Κολτσιδοπούλου, Άρης Νινίκας, Κατερίνα Σισσίνι)

Σάββατο 14/6 & Κυριακή 15/6 στις 21.30 στην Κτηνιατρική Σχολή

- Η ομάδα Die Wolke και το studio χορού ΚΙΝΟΥΜΕ παρουσιάζει την  «Μπέχτσιναρ –μια performance δρόμου», σχεδιασμένη πάνω στην ιστορία της περιοχής, για έναν τόπο που δεν γνωρίζουμε, ένα τόπος σε διαρκή μετάβαση. Ένας άδειος δρόμος –κομμάτια από ανθρώπινες ιστορίες και σχέσεις που κάποτε υπήρχαν, αλλά δεν υπάρχουν πια. Εικόνες και μνήμες διάσπαρτες -αποχωρισμός, συνάντηση, έκφραση της σκέψης μέσα από το τραγούδι, το ρεμπέτικο τραγούδι. Εικόνες που διαδέχονται η μία την άλλη, αφηγούμενες μικρές αυτοτελείς ιστορίες -ουδέτερα, χωρίς νοσταλγική διάθεση. Κομμάτια ενός πάζλ, που δημιουργούν μια μνήμη εκεί που δεν υπήρχε.(Σύλληψη-σύνθεση:Κωνσταντίνος Κατσαμάκης, Δροσιά Τριαντάκη, Συμμετέχουν μαθητές του studio χορού ΚΙΝΟΥΜΕ)
Σάββατο 14/6 στις 20.30  στην οδό Σαπφούς, μπροστά στην Κτηνιατρική Σχολή

- Ο ήχος ξορκίζει τις σκιές. Ένα ξεχωριστό μουσικό happening στο χώρο της βίλας Πετρίδη, του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Αναγεννήσεως που ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και ανοίγει για πρώτη φορά για ένα απόγευμα ως χώρος δράσεων στο πλαίσιο του West Side Story. H Κρούση, το εμπνευσμένο σύνολο κρουστών της Θεσσαλονίκης με τη δυναμική παρουσία στα μουσικά πράγματα της πόλης, παρουσιάζει ένα απρόσμενο μουσικό event στο χώρο του διατηρητέου κτιρίου.

Κυριακή 14/6 στις 20:00 στη βίλα Πετρίδη, Αναγγενήσεως, απέναντι από τα δικαστήρια

- Οι εικόνες μιας πόλης. Το Μουσείο Φωτογραφίας, στο πλαίσιο της  PhotoBiennale,  προβάλει στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό αστικά φωτογραφικά αποτυπώματα που αναδυκνείουν σημεία της τοπεογραφίας της πόλης
Σάββατο 14/6 & Κυριακή 15/6 στις 21.00 στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό

- Παράδοση στη γειτονιά των πράσινων παρεμβάσεων που πραγματοποιήσαμε στην περιοχή των σχολείων με τη βοήθεια της Αντιδημαρχίας Πρασίνου.

- Έκθεση των σημαντικότερων αρχιτεκτονικών προτάσεων για την ανάπλαση της περιοχής των ξυλάδικων και της δυτικής εισόδου της πόλης. Ένα πάνθεον αρχιτεκτονικών ιδεών που θα μπορούσαν να αλλάξουν την περιοχή. Ακόμα τα αποτελέσματα των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία της περιοχής και του εθνογραφικού πορτρέτου-έρευνας που πραγματοποιήσαμε στην περιοχή.
Σάββατο 14/6 & Κυριακή 15/6. Κήπος Κτηνιατρικής Σχολής


- Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζουμε το Future City Game του British Council, ένα διαδραστικό παιχνίδι που σχεδιάστηκε με σκοπό να υποστηρίξει έναν νέο τρόπο σκέψης και δράσης με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, την περιοχή μας ή τη γειτονιά μας. Ταξιδεύοντας σε 15 χώρες και πάνω από 90 γειτονιές σε όλη την Ευρώπη, από τη Γλασκώβη μέχρι τη Μόσχα και από το Ελσίνκι μέχρι τη Θεσσαλονίκη, το παιχνίδι αυτό έχει ένα και μόνο σκοπό: να ενθαρρύνει τη σκέψη και τη συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προκλήσεων της περιοχής τους, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη να αναδείξει την καλύτερη ιδέα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή της Δυτικής εισόδου.

Σάββατο 14/6 & Κυριακή 15/6. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Δηλώσεις συμμετοχής στο thessalonikiallios@gmail.com


*Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Το Μαγικό Ταξίδι της Ευγενίας στη Θεσσαλονίκη για δύο παραστάσεις
Το Μαγικό Ταξίδι της Ευγενίας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή ...
Το Dreamcatcher των Momix στη Θεσσαλονίκη
Μετά τον θρίαμβο της Αθήνας, οι παραστάσεις του Dreamcatcher από τους Momix, ...
Τα βραβεία του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα ...
Other Side, του Dejan Dukovski στον Πολυχώρο Vault
Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει το αντιπολεμικό love story του Dejan Dukovski, με τίτλο ...
Θεσσαλονίκη 1863-1873 - Γιάννης Επαμεινώνδας
Από το  Μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφορεί το ...
Η ποντικοπαγίδα: για 2η χρονιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της Η Ποντικοπαγίδα της Αγκάθα ...
Οι Anathema live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι Αnathema θα εμφανιστούν στο Stage Volume 1 στην Αθήνα, το Σάββατο 30 Αυγούστου ...
A/for ART στη Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το φεστιβάλ A/for ART το Σάββατο 3 και Κυριακή 4 ...
Με μουσικές, εξαίσιες, με φωνές!: μια μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης στη Μονή Λαζαριστών
Με μουσικές, εξαίσιες, με φωνές! Η μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης, από ...