Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Περιβάλλον
Σχετικά Νέα
Καθαρές παραλίες χωρίς πλαστικά
Οι μεγάλες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών που εντοπίστηκαν πρόσφατα ...
Δεύτεροι σε γαλάζιες σημαίες ανάμεσα σε 49 χώρες!
Δευτεραθλήτρια» και φέτος η Ελλάδα, ανάμεσα σε 49 χώρες του πλανήτη, ...
«Λάμπουν» οι παραλίες Ελλάδας-Κύπρου
Βάσει ετήσιου ελέγχου της ΕΕ, η ποιότητα των παραλιών της Κύπρου ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Εξαιρετικές οι παραλίες της Ελλάαδος σύμφωνα με τον ΕΟΠ

Εξαιρετικές οι παραλίες της Ελλάαδος σύμφωνα με τον ΕΟΠ

Το αυστηρότερο επίπεδο στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας» πληροί το 93,2% των ελληνικών παραλιών (82,6% στην ΕΕ) και το 99,2% (94,7% στην ΕΕ) πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ. Συνολικά στη χώρα μας ελέγχθηκαν 2.162 παραλίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, όλες οι περιοχές κολύμβησης στην Κύπρο και το Λουξεμβούργο κρίθηκαν «εξαιρετικές» και ακολούθησαν η Μάλτα (99%, εξαιρετικής ποιότητας ύδατα) και η Κροατία (95%).

Εξάλλου, τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη αναλογία των περιοχών «ανεπαρκούς ποιότητας» ήταν η Εσθονία (6%), οι Κάτω Χώρες (5%), το Βέλγιο (4%), η Γαλλία (3%), η Ισπανία (3%) και η Ιρλανδία (3%).

Η ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) επιτηρεί την ποιότητα των υδάτων σε 22.000 περιοχές κολύμβησης σε όλη την ΕΕ, την Ελβετία και, για πρώτη φορά, την Αλβανία.

Ο αρμόδιος επίτροπος για το Περιβάλλον επίτροπος Γιάνες Ποτόστσνικ δήλωσε ότι «αποτελεί ευχάριστη είδηση το γεγονός ότι η ποιότητα των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης εξακολουθεί να είναι υψηλή. Ωστόσο», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε όσον αφορά έναν τόσο πολύτιμο πόρο, όπως είναι το νερό. Πρέπει να συνεχιστεί η διασφάλιση της πλήρους προστασίας των υδάτων κολύμβησης και του πόσιμου νερού, καθώς και των υδάτινων οικοσυστημάτων μας».

Οι τοπικές αρχές παρακολουθούν τα δείγματα στις τοπικές παραλίες, συλλέγοντάς τα την άνοιξη και καθ' όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου. Τα ύδατα κολύμβησης μπορούν να αξιολογηθούν ως «εξαιρετικής ποιότητας», «καλής ποιότητας», «επαρκούς ποιότητας» ή «ανεπαρκούς ποιότητας». Οι αξιολογήσεις βασίζονται στα επίπεδα δύο ειδών βακτηριδίων που αποτελούν ένδειξη ρύπανσης λόγω της παρουσίας λυμάτων ή κτηνοτροφικών αποβλήτων. Τα εν λόγω βακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες (εμετό και διάρροια) σε περίπτωση κατάποσης.

Οι αξιολογήσεις των υδάτων κολύμβησης δεν θεωρούν τα απορρίμματα, τη ρύπανση και άλλες πτυχές ως βλαβερές για το φυσικό περιβάλλον. Μολονότι οι περισσότερες περιοχές κολύμβησης είναι αρκετά καθαρές, ώστε να μην βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία, πολλά από τα οικοσυστήματα των ευρωπαϊκών υδατικών συστημάτων βρίσκονται σε ανησυχητική κατάσταση.

Αυτό είναι εμφανές στις θάλασσες της Ευρώπης – μια πρόσφατη αξιολόγηση αποκάλυψε ότι τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ευρώπης απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την οξίνιση. Πολλά από τα εν λόγω φαινόμενα αναμένεται να αυξηθούν.

Ενώ πάνω από το 95 % των περιοχών κολύμβησης πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις, το 83 % πληροί το αυστηρότερο επίπεδο «εξαιρετικής ποιότητας». Μόνο το 2 % ήταν ανεπαρκούς ποιότητας.

Το ποσοστό των περιοχών που πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις το 2013 ήταν περίπου το ίδιο με εκείνο του 2012. Ωστόσο, το ποσοστό των περιοχών «εξαιρετικής ποιότητας» αυξήθηκε από 79 % το 2012 σε 83 % το 2013.

Στις θαλάσσιες ακτές η ποιότητα των υδάτων ήταν ελαφρώς καλύτερη, με το 85 % των περιοχών να χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής ποιότητας. Όλες οι θαλάσσιες ακτές στη Σλοβενία και στην Κύπρο χαρακτηρίστηκαν ως εξαιρετικής ποιότητας.

Όσον αφορά τις εσωτερικές περιοχές κολύμβησης, η ποιότητα των υδάτων φαίνεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο. Το Λουξεμβούργο ήταν η μόνη χώρα, της οποίας όλες τις εσωτερικές περιοχές κολύμβησης χαρακτηρίστηκαν ως «εξαιρετικής ποιότητας», ακολουθούμενη με μικρή διαφορά από τη Δανία με ποσοστό 94 %. Οι περίπου 2 000 εσωτερικές περιοχές κολύμβησης της Γερμανίας χαρακτηρίστηκαν ως εξαιρετικής ποιότητας σε ποσοστό 92 %.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Οι 10 πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως
Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στις περισσότερες πόλεις δεν ...
Οι δεκατρείς παραλίες που έχασαν τις γαλάζιες σημαίες (2013)
Αποσύρθηκαν από τους καταλόγους δεκατρείς ελληνικές βραβευμένες ...
Αυτές είναι οι παραλίες της Αττικής όπου μπορεί κανείς να κάνει.. γυμνισμό!
Είναι γνωστό ότι στην Αττική δεν υπάρχουν πολλές οργανωμένες παραλίες ...
Εξοικονομήστε νερό με απλούς περιβαλλοντικούς τρόπους
Τα σημαντικά προβλήματα ως προς την ποιότητα και την ποσότητα στον ...
Δωρεάν βουτιές στις καλύτερες παραλίες της Αττικής!
Μια βουτιά δροσιάς, λίγα μόνο χιλιόμετρα έξω από την πόλη, είναι ό,τι ...
Καιρός για… τις παραλίες της Αττικής!
Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ σε Μακεδονία και Θεσσαλία με ...
«Προσοχή στις… τσούχτρες στις ελληνικές παραλίες»
Απίστευτο και όμως το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την ...
Υψηλές θερμοκρασίες και γεμάτες οι παραλίες
Σε άνοδο θα βρίσκεται ο υδράργυρος για σήμερα Κυριακή σύμφωνα με την ...
Οι ελληνικές παραλίες που φιγουράρουν στις 100 καλύτερες, της λίστας του CNN
Στη λίστα του CNN με τις εκατό καλύτερες παραλίες του κόσμου, ...