Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Σχέδια – Μικρά γλυπτά: Έκθεση του Δημήτρη Βάρσου στη γκαλερί 7
Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015 η γκαλερί  «7» παρουσιάζει την ατομική ...
Μόνιμη έκθεση του Δημήτρη Περδικίδη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Mόνιμη έκθεση με 60 έργα μεταξύ των οποίων ελαιογραφίες, σχέδια και έργα ...
Αγέλαστο σώμα...: έκθεση του Δημήτρη Τζανή στον Τεχνοχώρο
Η αίθουσα τέχνης, Τεχνοχώρος, παρουσιάζει τις ημέρες του Πάσχα την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μετατροπές / Εντυπώσεις: έκθεση του Δημήτρη Μιχάλαρου στο K&K Showroom

Μετατροπές / Εντυπώσεις: έκθεση του Δημήτρη Μιχάλαρου στο K&K Showroom

Το K&K Showroom παρουσιάζει την έκθεση του Δημήτρη Μιχάλαρου, με τίτλο Μετατροπές / Εντυπώσεις, από την Παρασκευή 30 Μαϊου 2014.


Στη σύγχρονη διαδικτυακή πραγματικότητα υποκείμενα, αντικείμενα και οι αξιακές μεταξύ τους αρχές φαίνεται πως αποκτούν και μία δεύτερη οντολογική υπόσταση, αυτήν που σήμερα αναγνωρίζουμε ως ψηφιακή. Στερεότυπα που αφορούν στη σχέση τεχνικής και αντιγράφου διαρρηγνύονται και επαναπροσδιορίζονται μέσα στη σφαίρα της κυβερνοτεχνολογίας και του κυβερνοχώρου, μία πραγματικότητα που εδράζεται  στην έννοια της τεχνικής αναπαραγωγής καθώς και της άμεσης κυκλοφορίας και μετάδοσης της πληροφορίας, μεταλλάσσοντας κάθε έννοια χρόνου, χώρου, αποστάσεων, τεχνικής αναπαραγωγής, κυκλοφορίας και διάδοσης της εικόνας. Και αν η τεχνική αναπαραγωγή έδωσε τεράστια ώθηση στην κυκλοφορία της πληροφορίας και στη μαζική διάδοση, τότε το διαδίκτυο ως μέσον δίνει πρωτόγνωρες προεκτάσεις στην οπτική αντίληψη του θεατή και στην αισθητηριακή ολοκλήρωση του καλλιτέχνη.


Ο Δημήτρης Μιχάλαρος στα διαδικτυακά ψηφιακά του τυπώματα μετατρέπει την παραδοσιακή τεχνική σε εφαλτήριο νέων καταγραφών και εντυπώσεων. Η ηλεκτρονική μήτρα του είναι το λογισμικό προγραμματισμού και το διαδίκτυο γίνεται το προνομιακό πεδίο άσκησης των ψηφιακών του εκτυπώσεων σε οθόνες και προβολικά συστήματα. Η γλώσσα προγραμματισμού των έργων του μέσα από την απευθείας εγγραφή πηγαίου κώδικα και με τις παραμετροποιήσεις που δέχεται από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, μαζί με τα δυαδικά ψηφία και τα επάλληλα ψηφιακά στρώματα, είναι ταυτόχρονα αφηγήσεις και επικαλύψεις ηδονοβλεψίας, μετατροπής της όψης του ιδιωτικού και του φαντασιακού σε δημόσιο και δυνητικό. Οι αλγοριθμικές αναπαραστάσεις και οι αλιευμένες εικόνες από το διαδίκτυο και το προσωπικό αρχείο σπουδών και έρευνας του καλλιτέχνη, δημιουργούν αναπαραγωγές που χρησιμοποιούνται για να μεταφράζουν και να μεταφράζονται από το ένα μέσο στο άλλο σε γραμμικούς κώδικες και εικονοστοιχεία. Ο Μιχάλαρος διαπλέκει αντιφατικές εικόνες και παράγει κατακερματισμένη πληροφορία, διασπώντας το βλέμμα με βίαιες ασυνέχειες που φαίνονται πως παίζουν στα όρια του σφάλματος. Αυτή η επιτήδευση εκθρονίζει την εικονική μαθητεία που έχει αποκτήσει ο σύγχρονος θεατής, ο οποίος έχει συνηθίσει να βλέπει διαχρονικά συγχρονισμένες εικόνες σε σύνδεση.


Η κουκκίδα και οι γραμμοσκιάσεις της χαρακτικής δανείζονται ως τεχνική για να αποδώσουν χροιά στο ψηφιακό αντίτυπο, μόνο που στο έργο του Μιχάλαρου η αναπαραγωγή καταλήγει σε ένα πανομοιότυπο εικαστικό αντίγραφο: το υποκειμενικό χειρωνακτικό ύφος του καλλιτέχνη γίνεται συμφυές με την αντικειμενική σύλληψη της εικόνας από τον περιηγητή (browser) και κατεπέκταση την οθόνη του υπολογιστή και την παρουσίασή του στον θεατή. Οι μικρές αποκλίσεις και οι εξαναγκασμένες αλλοιώσεις που δημιουργούνται από τους διαφορετικούς περιηγητές στην τελική εκτύπωση του έργου σχολιάζουν τη βιαιότητα των εταιρειών λογισμικού που ασκούν στην καθημερινή πρακτική της όρασης, μανιπουλάροντας την αισθητική των χρηστών του διαδικτύου. Η αποκλειστική κατοχή του ψηφιακού έργου και κάθε περιορισμένου αντιτύπου σε διαδικτυακή μορφή καταδεικνύει τη συμβολική εξέλιξη των τεχνικών εργαλείων και της ταχύτητας των νέων μέσων, ενώ η ταυτόχρονη παρουσία και παρουσίασή του στον κυβερνοχώρο λειτουργεί όχι ως χωρικός περιορισμός, αλλά ως ένας νέος επαυξημένος ορίζοντας.

Παναγής Κουτσοκώστας
Επιμελητής έκθεσης
Ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος
Μάιος 2014


Στο πλαίσιο της έκθεσης Μετατροπές / Εντυπώσεις θα πραγματοποιηθεί διάλεξη την Πέμπτη 19 Ιουνίου, 19:00-21:00 στον χώρο της έκθεσης με ομιλητές τον εικαστικό-επιμελητή, Δημήτρη Μιχάλαρο και τον επιμελητή της έκθεσης, ιστορικό τέχνης-μουσειολόγο, Παναγή Κουτσοκώστα, με θέμα: Μετατροπές και Εντυπώσεις: Μεταφράζοντας το Μέσον.


* Η έκθεση έχει περιεχόμενο κατάλληλο για άτομα άνω των 18 ετών.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αναδρομική έκθεση του Δημήτρη Δάβη στο Μουσείο Μπενάκη
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015 την ...
Καταραμένο απόθεμα: Ατομική έκθεση του Δημήτρη Χαλάτση
Η νέα ατομική έκθεση του Δημήτρη Χαλάτση με τίτλο «Καταραμένο απόθεμα» ...
Μetamorphose & Μορφολογία: Έκθεση των Δημήτρη Ντόκου και WeegeeWeegee στο αρχαιολογικό μουσείο της Νισύρου
Μέσα από την έκθεση "Μetamorphose & Μορφολογία", που εγκαινιάζεται στις 10 ...
Enlightened: Ομαδική έκθεση στο Riche showroom d’ Art
Η Riche showroom D’ART, η οποία έχει διαγράψει μακρόχρονη πορεία στο χώρο του ...
Τέχνη ανάμεσα σε δύο κόσμους: έκθεση με έργα του Δημήτρη Περδικίδη στο Ινστιτούτο Θερβάντες
Το Ινστιτούτο Θερβάντες εγκαινιάζει στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 έκθεση με ...
A Day in Hell: έκθεση του Δημήτρη Τάταρη στις Kalfayan Galleries
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του εικαστικού Δημήτρη ...
Ακρότητες: έκθεση του Δημήτρη Πανταζή στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ιλίου
Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου «Μελίνα Μερκούρη» εγκαινιάζει, ...
2004 - 2014 - Δέκα χρόνια χωρίς τον Δημήτρη: αφιέρωμα - έκθεση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μας προσκαλεί σε μία τιμητική έκθεση για ...
Ανθρωπομετρίες: έκθεση του Δημήτρη Ανδρεαδάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανιών
Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων παρουσιάζει, μεταξύ 10 Μαρτίου και 10 ...