Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 23C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Τεχνολογία
Σχετικά Νέα
Η Microsoft δημιούργησε σύστημα αυτόματης μετάφρασης σε πραγματικό χρόνο για το Skype
Το Skype σύντομα θα αποκτήσει τη δυνατότητα μετάφρασης σε πραγματικό ...
Σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια
 «Τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο ...
Μηνύματα εκτάκτου ανάγκης από  το Twitter
Τα social media έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε περιπτώσεις έκτακτης ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ηλεκτρονικός «φύλακας-άγγελος» σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος

Ηλεκτρονικός «φύλακας-άγγελος» σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος

Από το 2017 όλα τα καινούργια αυτοκίνητα, που θα κυκλοφορούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται να είναι εφοδιασμένα με ένα σύστημα αυτόματης ειδοποίησης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Το ecall, όπως ονομάζεται, στηρίζεται σε έναν πομποδέκτη κινητής τηλεφωνίας, ενσωματωμένο στο όχημα, ο οποίος θα καλεί αυτόματα το κέντρο έκτακτης ανάγκης για βοήθεια και θα ενημερώνει μέσω GPS για το ακριβές σημείο, όπου συνέβη το ατύχημα, προκειμένου άμεσα να καταφθάνουν τα σωστικά συνεργεία.


Η ενημέρωση θα γίνεται με κλήση στο Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Έκτακτης Ανάγκης (112) και θα περιέχει δεδομένα σχετικά με το όχημα όπως ο τύπος του οχήματος (με τον αριθμό πλαισίου), οι γεωγραφικές συντεταγμένες εντοπισμού της θέσης του οχήματος, και η κατεύθυνση κίνησης. Τα δεδομένα θα χειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία διαχειρίζεται και το τηλεφωνικό κέντρο 112.

Το σύστημα θα ενεργοποιείται ταυτόχρονα με το άνοιγμα των αερόσακων του αυτοκινήτου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα ενεργοποιείται ακόμα και στην περίπτωση που κανένας από τους επιβάτες δεν θα είναι σε θέση λόγω τραυματισμού να καλέσει σε βοήθεια μέσω τηλεφώνου. Επίσης, η ενεργοποίηση του e-Call θα μπορεί να γίνεται και χειροκίνητα.

Η εφαρμογή του νέου Κανονισμού, που άπτεται θεμάτων βιομηχανίας και τεχνικής εναρμόνισης αναμένεται, σύμφωνα με μελέτες της Κομισιόν και άλλων εμπειρογνωμόνων, να συμβάλλει σε:

α. μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων έως 10%,

β. μείωση της σοβαρότητας των τραυματισμών έως 15%,

γ. μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης λόγω τροχαίων ατυχημάτων,

δ. διευκόλυνση των υπηρεσιών διάσωσης και αυξημένη ασφάλεια των σωστικών συνεργείων.

Υπογραμμίζεται ότι στο κείμενο του Κανονισμού ορίζεται σαφώς η υποχρέωση των κατασκευαστών να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Με τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η Ελληνική Προεδρία, πέτυχε να κάμψει τις διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των Κρατών Μελών και πλέον το κείμενο του Κανονισμού θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Σημειώνεται ότι ο Κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή 3 χρόνια μετά τη θέση του σε ισχύ, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, τόνισε ότι «κάθε χρόνο, σε όλη την Ευρώπη, και δυστυχώς και στην Ελλάδα, θρηνούμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια τραυματίες. Σε αρκετές περιπτώσεις ένα λεπτό, λίγα δευτερόλεπτα είναι καθοριστικά για να σωθεί μια ζωή, για να αποφευχθούν βαρύτεροι τραυματισμοί. Τεχνολογικά βοηθήματα όπως το eCall σώζουν, κυριολεκτικά, ζωές. Ως Ελληνική Προεδρία, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή προώθηση του συγκεκριμένου κανονισμού για τον πρόσθετο λόγο ότι το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στη χώρα μας είναι δυστυχώς ιδιαίτερα οξύ. Ελπίζουμε, τα βήματα που θα ακολουθήσουν για την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού να ολοκληρωθούν το συντομότερο.»

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης, δήλωσε κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος: «Ο βασικός στόχος του eCall είναι να μη χάνονται τα πρώτα λεπτά ύστερα από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, που αποτελούν ιδιαίτερα πολύτιμο χρόνο τόσο για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών όσο και για την αντιμετώπιση τραυματισμών, ζημιών αλλά και νέων ατυχημάτων που μπορεί να προκαλέσει το αρχικό τροχαίο. Εκτιμάται πως με το νέο σύστημα ο χρόνος απόκρισης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης θα μειωθεί κατά 50% στις υπεραστικές περιοχές και κατά 40% στις αστικές. Επίσης, η σοβαρότητα των τραυματισμών αναμένεται να μειωθεί κατά 10-15%».

Πρόκειται για ένα έργο, που σχεδίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενέκρινε ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Εφαρμογή περνά από «κόσκινο» τους φίλους σας
«Friend Or Foe» λέγεται μια νέα εφαρμογή στο facebook, η οποία «φιλτράρει» τους ...
«Σήμα κινδύνου» μέσω του EyeOnMe
Το EyeOnMe είναι δωρεάν εφαρμογή (για Android, iOS) που δημιουργήθηκε με στόχο ...
Εφαρμογή υπόσχεται ότι θα γεννήσετε κορίτσι!
Όλα τα έχουμε δει, ήρθε και η εφαρμογή StorkDiet/Girl app να μας τρελάνει! Εάν ...
Νέος Προτεινόμενος Κανονισμός περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Στο πλαίσιο της χορηγίας της Microsoft Ελλάς στην Ελληνική Προεδρία του ...
Αποφύγετε τους πρώην σας με μια εφαρμογή!
Το Split app του βρετανού Udi Dagan είναι η εφαρμογή που πολλοί χρήστες θα ...
Χρησιμοποιείστε το Viber στις Windows 8 συσκευές σας
Το Viber, που προσφέρει δωρεάν κλήσεις και μηνύματα, κυκλοφορεί πλέον την ...
Latitude τέλος από τον Αύγουστο
«Bye bye» στην εφαρμογή Latitude, μέσω της οποίας οι χρήστες κοινοποιούσαν το ...
Ανταλλαγή αρχείων 1 GB μέσω facebook
Μια νέα δυνατότητα έχουν από σήμερα οι χρήστες του Facebook, καθώς ...
Q-txt, η εφαρμογή που τερματίζει τις ουρές αναμονής!
Μία από τις καταστάσεις που μισούν οι πάντες είναι η αναμονή στις ...