Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Την Τετάρτη στη Βουλή η Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική
Την ετήσια Έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική (2014-2015) αναμένεται να ...
BOJ: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική-Στις επάλξεις οι ασιατικές αγορές
Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική πολιτική η Κεντρική Τράπεζα της ...
Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική της BOJ
Σταθερή διατήρησε τη νομισματική πολιτική η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Fed: Προετοιμάζει το έδαφος για την έξοδό της από τη νομισματική πολιτική

Fed: Προετοιμάζει το έδαφος για την έξοδό της από τη νομισματική πολιτική

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) άρχισαν από τα τέλη Απριλίου να προετοιμάζουν το έδαφος για την έξοδό της από το πλαίσιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί, συζητώντας πώς θα μπορέσουν να ελέγξουν καλύτερα τα επιτόκια καθώς θα αποσύρουν τρισεκατομμύρια δολάρια από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στη συνεδρίαση της Fed στις 29-30 Απριλίου δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις και τα πρακτικά που ανακοινώθηκαν αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα ασχολήθηκε κυρίως με έναν «συνετό σχεδιασμό», χωρίς να σηματοδοτεί την ετοιμότητά της να «ομαλοποιήσει» τη νομισματική πολιτική ή να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα. «Οι συμμετέχοντες γενικά συμφώνησαν ότι είναι σκόπιμη η έναρξη της εξέτασης των επιλογών για την ομαλοποίηση σε αυτή τη συνεδρίαση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed, ενώ προστίθεται ότι η συζήτηση «δεν σημαίνει ότι η ομαλοποίηση θα αρχίσει αναγκαστικά σύντομα».

Ωστόσο, η συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση αυτή, σε συνδυασμό με νεότερα σχόλια από κορυφαίους αξιωματούχους της Fed, δείχνουν ότι εντείνεται η συζήτηση τόσο για τις λεπτομέρειες μίας στρατηγικής εξόδου (από τη χαλαρή νομισματική πολιτική) όσο και για τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν στη βασική ανάλυση της αμερικανικής οικονομίας. Η συζήτηση για τον τρόπο εξόδου από την πολύ χαλαρή πολιτική της Fed, εν ευθέτω χρόνω, αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι πλησιάζει το τέλος της εποχής των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και των μεγάλων αγορών ομολόγων. Έχοντας διοχετεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Fed πρέπει τώρα να αναπτύξει τα μέσα για να αποσύρει τη ρευστότητα αυτής, στο πλαίσιο της μελλοντικής απόφασής της για την αύξηση των επιτοκίων.

Αν και οι οικονομικές προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία, που εξετάσθηκαν στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, παραμένουν αισιόδοξες, τα πρακτικά έδειξαν μία γενική συμφωνία ότι ο πληθωρισμός δεν θα αυξηθεί σημαντικά πριν την πάροδο ετών.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Μινεάπολις κ. Ναραγιάνα Κοχερλακότα δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο πληθωρισμός, με βάση τη μέτρηση που προτιμά η Fed, θα φθάσει το 2% έως το 2018. Ο ίδιος δήλωσε ότι η δυσκολία της οικονομίας να επανακτήσει ορμή μπορεί να συνηγορεί σε μία περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής, ώστε να αυξηθεί ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο 2% της Fed. Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση έκαναν μία συζήτηση σε βάθος για τις αγορές εργασίας των ΗΠΑ, εξετάζοντας έρευνες που δείχνουν ότι μία μείωση του ποσοστού των βραχυπρόθεσμα άνεργων μπορεί να αποδειχθεί σπινθήρας για τον πληθωρισμό. Οι αργές αυξήσεις των μισθών θεωρήθηκαν ως ένδειξη ότι οι αγορές εργασίας μπορεί να έχουν μεγαλύτερη χαλαρότητα από αυτή που υπονοεί το ποσοστό ανεργίας 6,3%. 'Αλλοι αξιωματούχοι, ωστόσο, είχαν αντίθετη άποψη. «Ορισμένοι συμμετέχοντας ανέφεραν ότι οι αγορές εργασίας στις περιοχές τους παρουσιάζουν στενότητα», σημειώνεται στα πρακτικά.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Δέσμευση της G-20 για νομισματική δράση-Τι διαπιστώνεται στο σχέδιο του ανακοινωθέντος της συνόδου στην Κωνσταντινούπολη
Τη δέσμευση για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης για τη νομισματική ...
Ντάισελμπλουμ: Να συνεχίσει η ΕΚΤ τη νομισματική πολιτική διευκόλυνσης
«Αναμένω ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ασκεί μια νομισματική πολιτική ...
Πούτιν: Η νομισματική κρίση προκλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η νομισματική κρίση ...
Ντράγκι: Στόχος ο πληθωρισμός να πλησιάσει το 2%-Θα παραμείνει επεκτατική η νομισματική της Ευρωζώνης
Η επεκτατική νομισματική της Ευρωζώνης θα παραμείνει επεκτατική, ...
Σε χαμηλό 3 εβδομάδων το ευρώ με το βλέμμα στην ΕΚΤ και στη νομισματική χαλάρωση
Το ευρώ υποχωρεί, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν μετά τις συνεχείς ...
Με το βλέμμα στη fed οι ευρωαγορές
Με οριακές μεταβολές τερμάτισαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, ...
BOJ: Αμετάβλητη προς το παρόν η νομισματική πολιτική-Εντός 10μήνου τα σπουδαία!
Μία από τα ίδια θα ανακοινώσει σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας όσον αφορά ...
Αμετάβλητος ο Nikkei
Το χρηματιστήριο του Τόκιο ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ...
Ντράγκι:
Η οικονομία της Ευρωζώνης θα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης γύρω στο ...