Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Χαρδούβελης: Αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας
Ως ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη χαρακτήρισε την επιτυχή ...
BBG για Task Force: Η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας έχει φέρει αποτελέσματα
«Η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας φέρνει αποτελέσματα και η ...
Τουρκολιάς: Προτεραιότητα για την ΕΤΕ είναι η στήριξη της οικονομίας
Προτεραιότητα για την Εθνική Τράπεζα είναι η στήριξη της ελληνικής ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πώς οι τράπεζες στήνουν το νέο επιχειρηματικό χάρτη

Πώς οι τράπεζες στήνουν το νέο επιχειρηματικό χάρτη

Της Βούλας Μαλαίνου

Τώρα που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, επιστρέφει στις αγορές και εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, είναι αναγκαίο η αναδιάρθρωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς, τονίζουν τραπεζικοί φορείς. Οι συστημικές προσηλώνονται στο στόχο τους, να στηρίξουν δηλαδή την πραγματική οικονομία, προχωρώντας με αποφασιστικές κινήσεις στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, έτσι ώστε στη συνέχεια να ανοίξουν τις κάνουλες χρηματοδότησης.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει ότι ολοένα και αυξάνονται οι δυνατότητες ρευστότητας, παρουσιάζοντας το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, η Εθνική τονίζει ότι προτεραιότητά της είναι η στήριξη της ελληνικής οικονομίας, στέλνοντας μήνυμα ενεργοποίησης του κλάδου.

Μέσα σε ένα μόλις μήνα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας άντλησαν συνολικά 10 δις. ευρώ από τη διεθνή Κεφαλαιαγορά, 8,3 δις. μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και τα υπόλοιπα από τις εκδόσεις ομολόγων. Το ποσό είναι εντυπωσιακό, η απήχηση από το εξωτερικό μεγάλη και οι στρατηγικοί επενδυτές κορυφαίοι!

Από δω και στο εξής και ενώ ξεκινούν και τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής, Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank βάζουν πλώρη πρώτον για την εκκαθάριση των προβληματικών παγίων, δεύτερον για τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους και τρίτον για την αύξηση των χορηγήσεων, κινήσεις, οι οποίες συντελούν στην ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα, που έχει τόσο πληγεί από την οικονομική κρίση. Σε περίπτωση που τα στοιχήματα βγουν και οι παραπάνω ενέργειες αποδώσουν, οι τράπεζες θα φέρουν κέρδη και οι επιχειρήσεις θα διανείμουν μερίσματα.

Το στοίχημα με τα προβληματικά δάνεια είναι μεγάλο! Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συστημικές εξετάζουν τη σύναψη συνεργασιών με εξειδικευμένα σε αναδιαρθρώσεις funds ή με εταιρείες συμμετοχών, που δραστηριοποιούνται σε κορυφαίους κλάδους της οικονομίας, με σκοπό τη δημιουργία μεικτών θυγατρικών, όπου θα μεταβιβαστούν τμήματα του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το μήνυμα των τραπεζών, το οποίο έστειλαν πρώτα στις εισηγμένες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών (ακολούθησαν τελεσίγραφα σε εταιρείες και άλλων κλάδων, όπως για παράδειγμα στις ακτοπλοϊκές), είναι σαφές: Θα «τελειώσουν» τις εταιρείες-ζόμπι και θα χρηματοδοτήσουν μόνο τα βιώσιμα σχήματα, με στόχο την πλήρη εξυγίανση του «αμαρτωλού» παρελθόντος της εγχώριας τραπεζικής αγοράς.

Όπως είχε γράψει το «ΧΡΗΜΑ plus» σε παλαιότερα δημοσιεύματα, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν δώσει δύο επιλογές σε μεγάλες επιχειρήσεις, είτε οι μέτοχοι να βάλουν λεφτά για να σώσουν τα «μαγαζιά» τους είτε να παραδώσουν τις διοικήσεις.

Σημειώνεται ότι το τελεσίγραφο των τραπεζών λήγει εντός του μήνα, με το τέλος της άνοιξης, που σημαίνει πως από τις αρχές του καλοκαιριού αναμένονται να ληφθούν σπουδαίες αποφάσεις για τις εταιρείες όλων των κλάδων, που επιβαρύνουν με μη εξυπηρετούμενα δάνεια τις τράπεζες της χώρας.

Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, οι εισηγμένες αδρανούν! Το μπαλάκι, λοιπόν, πέφτει στις συστημικές, οι οποίες, όπως άλλωστε άφησε να εννοηθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος, μιλώντας σε παρουσίαση μελέτης της PriceWaterhouseCoopers με θέμα «Stars & Zombies-Οι ελληνικές επιχειρήσεις βγαίνοντας από την κρίση», θα προχωρήσουν σε μετοχοποίηση των δανείων.

Το κατάλληλο momentum
 
Η στιγμή για να πάρουν οι τράπεζες την κατάσταση στα χέρια τους και να προβούν με τη βοήθεια εγχώριων αλλά και ξένων funds στην αναδιάρθρωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων είναι η καταλληλότερη. Πρόκειται για μία πολύ καλή περίοδο για τον κλάδο, μετά τις επιτυχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Με ενισχυμένα χαρτοφυλάκια τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους ζημίες έως και 15 δις. ευρώ, ποσό, το οποίο προβλέπει η μελέτη της PriceWaterhouseCoopers για την εκκαθάριση των προβληματικών εταιρειών.

Την ίδια στιγμή δε η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων, με τους εταίρους να ανακτούν και πάλι την εμπιστοσύνη τους προς τη χώρα μας. Αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι το πολιτικό ρίσκο, σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες. Η πολιτική ομαλότητα είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια των τραπεζών, με βάση τα οποία, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια με χρήματα στις «τσέπες».

Τουρκολιάς: Προτεραιότητά μας η ελληνική οικονομία!

Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε στο ταμπλό η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, μετά την επιτυχή της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στο Χ.Α., με αφορμή το παραπάνω αυτό γεγονός, ο CEO της Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς τόνισε ότι προτεραιότητα για την ΕΤΕ είναι η στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

 «Η ΑΜΚ ήταν σταθμός για την τράπεζα. Αφενός διευρύνθηκε ο ιδιωτικός της χαρακτήρας με αύξηση των ιδιωτών στο μετοχικό της κεφάλαιο στο 43%, αφετέρου ενισχύθηκε η πολυμετοχική της βάση», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας εμφατικά ότι: «Εφεξής ένας είναι ο στόχος μας. Η στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, στελέχη της Εθνικής ανέφεραν ότι στο επόμενο διάστημα θα αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας.

Επανέλαβαν δε πως στα σχέδια της Τράπεζας είναι η διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank. Τα ίδια στελέχη υπογράμμισαν πως η άσκηση αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για την Εθνική Τράπεζα.

Αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει με τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις μετοχών της Εθνικής και το οποίο εξετάζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης ανέφερε πως οι συμπεριφορές αυτές δεν έθεσαν σε κίνδυνο την αγορά. Όπως είπε οι πράξεις δεν μετέφεραν συστημικό κίνδυνο στην αγορά και η εκκαθάριση των συναλλαγών ολοκληρώθηκε κανονικά.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μήνυμα Κύπρου για στήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης
Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, η ...
Στα 17 δισ. ευρώ η αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες
Στα 17 δισ. ευρώ μειώθηκε η αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ στις τέσσερις ...
Μεταφέρονται στον προϋπολογισμό λογαριασμοί του δημοσίου στις τράπεζες
 Στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού μεταφέρονται πιστωτικά ...
ΝΥΤ: Νέοι κανόνες του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση χρεών υπερχρεωμένων κρατών
 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), βρίσκεται στο στάδιο ...
ΤτΕ: Μοχλός για την αναδιάρθρωση της οικονομίας οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Μοχλό για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ...
Έρχονται αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και παρεμβάσεις για τα χρέη των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες
Παρέμβαση για τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ...
Στουρνάρας: Η Ευρωζώνη δεν διέγνωσε έγκαιρα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας
Αστοχίες και μη έγκαιρη διάγνωση από την πλευρά της ευρωζώνης των ...
Τράπεζες: Εξωστρέφεια, τέλος!
Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ (malainou@xrimaonline.gr) Με βήμα σταθερό οδεύουν προς την ...
Θα πάρουν παράταση έως τα μέσα Ιουνίου οι συστημικές;
Της Βούλας Μαλαίνου (malainou@xrimaonline.gr) Αντιμέτωπες με το στοίχημα της ...