Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
«Η Ε.Ε. να αναπτύξει μία ανθρωπιστική πολιτική για τη μετανάστευση»
Στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναπτύξει μια ανθρωπιστική πολιτική ...
Μπλοκάρει ο Κοστέλο το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις
Να «παγώσει» το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση συστήνει στην ...
Στην Ουκρανία 280 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Μόσχα
Μια ρωσική αυτοκινητοπομπή 280 φορτηγών, τα οποία μεταφέρουν ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Ανθρωπιστική βοήθεια για τη Σερβία συγκεντρώνουν το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη και η Πρεσβεία στην Αθήνα

Ανθρωπιστική βοήθεια για τη Σερβία συγκεντρώνουν το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη και η Πρεσβεία στην Αθήνα

Τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με ανθρωπιστική και υλική καταστροφή μεγαλύτερης διάστασης από εκείνη που προκλήθηκε την περίοδο των βομβαρδισμών το 1999 διατρέχει η Σερβία, που πλήττεται από την περασμένη Πέμπτη από εκτεταμένες πλημμύρες.

Απ' όλες τις πλευρές φθάνουν στη χώρα ομάδες διάσωσης για να βοηθήσουν στην ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές και ανθρωπιστική βοήθεια για την ανακούφιση των πληγέντων

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας έχει συγκροτήσει ομάδα διαχείρισης της κρίσης και συντονίζει την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό, καθώς οι ανάγκες αυξάνονται καθημερινά.

Στην Ελλάδα, τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Σερβίας που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες περιοχές έχουν αναλάβει η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη.

Τα είδη που συγκεντρώνονται -προς το παρόν- σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει καταγράψει ο Ερυθρός Σταυρός της Σερβίας είναι στρώματα, κλινοσκεπάσματα, γαλότσες, ρουχισμός (κάλτσες, εσώρουχα), φακοί (και μπαταρίες), "Asepsol" 5P, είδη υγιεινής (πάνες, χαρτοπετσέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες κ.ά.) και φάρμακα.

Οι πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνούν με το Γενικό Προξενείο της χώρας στη Θεσσαλονίκη (Κομνηνών 4) στο τηλέφωνο: +30 2310/244265 για να ενημερώνονται και να λαμβάνουν οδηγίες, ώστε η βοήθεια που θέλουν να προσφέρουν να φθάσει το συντομότερο δυνατό και για να να υπάρξουν διευκολύνσεις όσον αφορά τη διέλευση της βοήθειας από τα σύνορα. Επίσης μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 106, 115 27) στο τηλέφωνο +30 210/777-43-44, +30 210/777-43-55.

Επιπλέον, η πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσουν, μέσω των ιστοσελίδων τους, τον αριθμό ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας.
"Από το απόγευμα της Πέμπτης η Σερβία είναι αντιμέτωπη με προβλήματα που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, τα οποία τώρα απειλούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη ανθρωπιστική και υλική καταστροφή από εκείνη στους βομβαρδισμούς του 1999. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, η ανθρωπιστική κατάσταση σε πολλές περιοχές της Σερβίας είναι δύσκολη, υπάρχουν πόλεις που είναι αποκλεισμένες (Ομπρένοβατς, Κρούπαν, Σμεντέρεβσκα Μπαλάνκα, Σβιλάινατς) καθώς από τις πλημμύρες έχουν καταρρεύσει γέφυρες και τα νερά έχουν καλύψει τους οδικούς άξονες με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η προσέγγιση ομάδων διάσωσης" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Σίνισα Πάβιτς.

"Θα δίνουμε πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στη Σερβία και είμαστε στην υπηρεσία όλων εκείνων που επιθυμούν να αποστείλουν βοήθεια για τη χώρα" διευκρίνισε.

Μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και τη διαφύλαξη του συστήματος ηλεκτροδότησης

Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μέχρι σήμερα το πρωί από τις εστίες τους σε περιοχές της χώρας που πλήττονται από την περασμένη Πέμπτη από πλημμύρες.
Το δυτικό και το κεντρικό τμήμα της Σερβίας χτυπήθηκαν από σφοδρές βροχοπτώσεις (σε χρονικό διάστημα 48 ωρών έπεσε περισσότερη βροχή απ' ό,τι σε φυσιολογικές συνθήκες πέφτει σε διάστημα δύο μηνών) και από την υπερχείλιση των ποταμών πλημμύρισαν ολόκληρες πόλεις.

Στο δήμο Ομπρένοβατς, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, ανασύρθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες οι σοροί 12 ανθρώπων. Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας δεν θα ανακοινώσει αριθμό θυμάτων, μέχρι να υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων.

Σήμερα σταμάτησαν οι βροχοπτώσεις, αλλά συνεχίζεται ο αγώνας για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Στη χώρα βρίσκονται ομάδες διάσωσης πολλών χωρών- Ρωσία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Όπως ανήγγειλε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, Κωνσταντίνος Οικονομίδης, στη διάρκεια της ημέρας, θα φθάσει στη Σερβία και ομάδα διασωστών από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον γενικό πρόξενο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, μία άλλη μάχη ξεκίνησε στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, εκείνη της προστασίας του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.
Από τις πλημμύρες απειλούνται εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις πόλεις Ομπρένοβατς και Λαζάρεβατς (όπου παράγεται το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη Σερβία) και στο Κόστολατς και οι αρχές καταβάλουν προσπάθειες αποτροπής κατάρρευσης του συστήματος ηλεκτροδότησης.

"Τώρα δίνεται αγώνας για να σωθούν οι άνθρωποι και για να διατηρηθεί η δυνατότητα να έχει η Σερβία ηλεκτρικό ρεύμα. Στο μέλλον θα εμφανιστούν νέα προβλήματα, η αποκατάσταση των ζημιών, σε υποδομές και η αποτροπή του κινδύνου επιδημιών, καθώς είναι τεράστιες και οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Θα ακολουθήσει αποτίμηση των ζημιών και θα διαπιστωθεί πόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στα σπίτια του. Η ζημιά είναι τεράστια και σε διαφορετικά επίπεδα" δήλωσε ο κ. Πάβιτς.

Οι ιστοσελίδες της Πρεσβείας της Σερβίας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου της χώρας στη Θεσσαλονίκη θα ανανεώνονται τακτικά και θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση στη Σερβία.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Χάλκινη η Γαλλία (videos)
Η Γαλλία με τη βοήθεια 27.000 θεατών επικράτησε της Σερβίας με 81-68 και ...
Η ΔΟΕ στο πλευρό των προσφύγων...
Ο αθλητισμός και το Ολυμπιακό κίνημα δεν κάνουν διακρίσεις και ...
Πανούσης: Το ζήτημα με τις μεταναστευτικές ροές αποτελεί ανθρωπιστική κρίση
«Έχουμε μια ανθρωπιστική κρίση και είναι θέμα και του ΟΗΕ, ούτε καν ...
Γιούνκερ: Πακέτο 2 δισ. για ανθρωπιστική κρίση και ανάπτυξη
 Ένα πακέτο πόρων ύψους 2 δισ. ευρώ διατίθεται για την Ελλάδα ...
Ανθρωπιστική κρίση: Ποιοι οι βασικοί άξονες του πρώτου νομοσχεδίου και ποιοι οι δικαιούχοι
Β.Μ. Μεγάλο βάρος στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ρίχνει η ...
Περίπου 70 ρωσικά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στην Ουκρανία χωρίς τη συγκατάθεση του Κιέβου
 Η Ρωσία έδωσε εντολή σε μια αυτοκινητοπομπή φορτηγών που μεταφέρουν ...
Τετράωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας
Τετράωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα από τις ...
Ισραήλ: Σε εφαρμογή η 5ωρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός
Η πεντάωρη ανθρωπιστική "παύση" των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ ...
ΟΗΕ: Πρέπει να επιταχυνθεί η βοήθεια προς τους πληγέντες από τον τυφώνα Χαϊγιάν
Η ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη στους χιλιάδες πληγέντες του ...