Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Με τη Νίκη Καραμέως κλείνει το Επικρατείας η ΝΔ-Στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων
Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας για τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ...
ΣΥΡΙΖΑ: Μας στοχοποιούν τα ΜΜΕ με αφορμή το ευρωψηφοδέλτιο
Την επισήμανση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επιλέγει να καταρτίσει τα ψηφοδέλτιά του ...
Ανυπακοή γιατί φοβούνται το «μαύρο»
Οι ευρωεκλογές έρχονται. Η κυβέρνηση φοβάται ότι οι ψηφοφόροι, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Δαγκωτό», «μαύρο» και «καλό βόλι»!

«Δαγκωτό», «μαύρο» και «καλό βόλι»!

Η «εκλογή» είναι ουσιαστικό, θηλυκού γένους και σημαίνει «η επιλογή ενός από πολλούς», ή «η ανάδειξη σε μία θέση ή αξίωμα έπειτα από ψηφοφορία».
«Εκλογές» στον πληθυντικό είναι «η διαδικασία που περιλαμβάνει καθολική ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας βουλής, της ευρωβουλής, των τοπικών αρχόντων ή ακόμα και διοικητικών οργάνων με διάφορες μορφές».
Οι Έλληνες πολίτες ψηφίζουν λοιπόν, αύριο για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, ενώ την άλλη Κυριακή, 25 Μαίου και για τους εκπροσώπους τους στην Ευρωβουλή.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία ο «δήμος» είναι μυκηναϊκή λέξη, με πολιτικό χρώμα. Στον Όμηρο η λέξη «δήμος» αναφέρεται στους κατοίκους μιας περιοχής και μάλιστα στους ισχυρούς γαιοκτήμονες, που ασκούσαν την εξουσία.
Στην αρχαία Αθήνα, η λέξη χρησιμοποιείται για να δηλώσει το λαό, τους ελεύθερους πολίτες και κατ' επέκταση το πολίτευμα που στηρίζεται στο λαό, τη δημοκρατία (δήμος + κράτος/κρατέω,-ώ).
Ειδικότερα, δήμοι ονομάζονταν στην αρχαία Αθήνα οι κατά μέρος κοινότητες, δηλαδή οι 100 αρχικά και στη συνέχεια 174 «αστικές περιφέρειες» που αντιστοιχούσαν σε υποδιαιρέσεις των περίφημων 10 φυλών.
«Δήμαρχος» ήταν ο άρχων του δήμου (δήμος + άρχω = εξουσιάζω), δηλαδή ο προϊστάμενος ενός δήμου ή κοινότητας, ο οποίος διηύθυνε τις υποθέσεις του, τηρούσε τους καταλόγους, όριζε τους φόρους και εισέπραττε τα χρέη.
Ο «νομός» (από το ρήμα νέμω = μοιράζω, διανέμω) ονομαζόταν αρχικά ο τόπος πρός νομήν, δηλαδή το βοσκοτόπι και έπειτα ο τόπος διαμονής, η περιοχή, η επικράτεια.
«Νομάρχης», λοιπόν, είναι ο άρχων του νομού. Από την ίδια ρίζα προέρχεται ο νόμος (= η κανονιστική αρχή του δικαίου), το ρήμα νομίζω, ο νομάς (= ο περιπλανώμενος βοσκός) και το νόμισμα.
Για να αναδειχθούν οι Δήμαρχοι και οι Νομάρχες με δημοκρατικό τρόπο γίνεται χρήση του «Ψηφοδελτίου». Η λέξη «ψηφοδέλτιο» συναντάται από το 1838 και αποτελεί απόδοση του αγγλικού ballot paper.
Από το 1844 και για περίπου 80 χρόνια οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν χρησιμοποιούσαν ψηφοδέλτια, για να ψηφίσουν τους κυβερνήτες τους, αλλά «σφαιρίδια», δηλαδή μικρές σφαίρες από μολύβι.
Σε κάθε υποψήφιο αντιστοιχούσε μία κάλπη χωρισμένη στα δύο και ο ψηφοφόρος καλούνταν να ρίξει το σφαιρίδιο ανάλογα με την προτίμησή του, στη δεξιά πλευρά της ψηφοδόχου, που εξωτερικά ήταν βαμμένη λευκή ή στην αριστερή, που εξωτερικά ήταν βαμμένη μαύρη. Αν το σφαιρίδιο έπεφτε στη δεξιά πλευρά, η ψήφος ήταν θετική, αν έπεφτε στην αριστερή, η ψήφος ήταν αρνητική.
Με τον τρόπο αυτόν οι εκλογείς μπορούσαν να ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές, αφού είχαν τη δυνατότητα να «ασπρίσουν» όλους τους υποψηφίους όλων των κομμάτων. Και, βέβαια, το αντίθετο. Να τους «μαυρίσουν».
Έτσι προέκυψαν και οι εκφράσεις «έφαγε μαύρο» ή «τον μαύρισα».
Αρκετοί ψηφοφόροι - που προφανώς είχαν λόγους να «φαίνεται» η ψήφος τους - το «έριχναν δαγκωτό», δηλαδή δάγκωναν το σφαιρίδιο δυνατά πριν το ρίξουν στην κάλπη.
Τα χάρτινα ψηφοδέλτια χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1912 στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.
Παλιότερα τα ψηφοδέλτια δεν τα τύπωνε το κράτος, αλλά οι ίδιοι οι υποψήφιοι ή τα κόμματα. Έγραφαν καθαρά το όνομά τους σε τυποποιημένα κομμάτια χαρτιού, τα οποία παρέδιδαν στα εκλογικά τμήματα.
«Καλό βόλι» είναι η φράση που αρχικά χρησιμοποιούσαν ως ευχή οι αγωνιστές κατά της Τουρκοκρατίας (για εύστοχη βολή στον πόλεμο) και που μετά το 1864 χρησιμοποιήθηκε ως ευχή για εύστοχη πολιτική επιλογή στην κάλπη των εκλογών.
 
Καλό βόλι σε όλους!

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Έτοιμα τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά των ...
Αφηνίασε ο Giannis
Από το καλό στο καλύτερο και από εκεί στην κορυφή οδεύει ο Γιάννης ...
Σήμερα τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
Με ηχηρές παρουσίες, αλλά και ακόμα πιο ηχηρές …απουσίες αναμένονται ...
Γλέζος: Αδιανόητο να μπουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ όσοι επιδιώκουν ως καριέρα το βουλευτιλίκι
Νέα παρέμβαση για το θέμα των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε από τις ...
Στο Κολωνάκι με στυλ
Η Σταματίνα Τσιμτσιλή έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενη. Τα ...
Σκουρλέτης για Διαμαντόπουλο: Ας τον κρίνουν οι ψηφόφοροι του
«Ας τον κρίνουν οι ψηφόφοροι του» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ...
Μπαλτάκος: Στόχος ήταν πάντοτε οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής
«Πολλοί μιλάγανε με πολλούς. Μην περιμένετε να σας πω ονόματα. Υποθέτω ...
WSJ: Οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν είναι ανόητοι
«Οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν είναι ανόητοι. Και αυτοί μπορούν να δουν ότι ...
ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η διαδικασία για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής
Στην ψηφοφορία για την επιλογή των 200 μελών της νέας Κεντρικής ...