Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Η επόμενη μέρα: Ο μεγάλος πολιτικός κίνδυνος
Του Αλέξη Ρωμανού Ο βασικός πολιτικός κίνδυνος, όπως τονίζουν στο «Χ» ...
Ο εκλογικός κύκλος απειλεί την οικονομία
Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχουμε ένα μπαράζ θετικών εξελίξεων ...
Ρεν: Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία φρενάρει την ανάκαμψη
Η φάση πολιτικής αβεβαιότητας που διέρχεται η Ιταλία, όπου η δεξιά του ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Πολιτικός κίνδυνος: Το «κλάδεμα» της Ελιάς απειλεί την οικονομία

Πολιτικός κίνδυνος: Το «κλάδεμα» της Ελιάς απειλεί την οικονομία

Αυτό που φοβούνται στην κυβέρνηση, οι οικονομικοί φορείς και οι επενδυτές στην αγορά είναι τυχόν εκλογική καταστροφή του ΠΑΣΟΚ, γιατί χωρίς αυτό δεν θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Μία οριστική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ (της Ελιάς) θα σήμαινε άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το βασικό σενάριο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα βγει χαμένη από τις εκλογές η Ν.Δ. θα είναι δεύτερο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ, ο έτερος συνεργάτης της κυβέρνησης, εκλογικά θα καταποντιστεί όπως οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν.

Η κυβέρνηση θα φθαρεί τόσο από εσωτερικές έριδες όσο και από την ένταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα θα αυξάνεται όσο διευρύνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ με Ν.Δ.

Όσο μικραίνει η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ με Ν.Δ., όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τόσο θα αυξάνονται οι αντοχές της Ν.Δ.

Όμως, μία κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ θα σήμαινε άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, που μπορεί να οδηγήσει σε μία παρατεταμένη περίοδο πολιτική αστάθειας και συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων για να σχηματισθεί κυβέρνηση.

Αυτό φοβούνται οι φορείς της αγοράς, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ να ζητά να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα της χώρας ως απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει η Ελλάδα το ρεκόρ των 18,5 εκατ. τουριστών και εσόδων 13 δισ. ευρώ το 2014.


Οι πολιτικοί κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, ελλοχεύουν από ένα εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς καθαρό νικητή, είναι τρεις:

- Πρώτον, μέσα σε μια ατμόσφαιρα γενικευμένης πολιτικής κατάρρευσης, να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, χωρίς να έχει προηγουμένως αντιμετωπιστεί η μεγάλη εκκρεμότητα της ρύθμισης του δημόσιου χρέους.

- Δεύτερον, το φάσμα της μελλοντικής ακυβερνησίας με το οποίο είναι δυνατόν να έρθει αντιμέτωπο ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Το ήδη δύσκολο κυβερνητικό σταυρόλεξο μπορεί να γίνει ακόμη πιο γριφώδες, εφόσον επιβεβαιωθούν κάποιες τάσεις που περιορίζουν το άθροισμα των δυνάμεων του νέου «δικομματισμού» (Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ) σε ποσοστά κάτω του 50%.

Πεδίο αντιπαράθεσης η οικονομία

Με κυρίαρχο πεδίο αντιπαράθεσης την οικονομία, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους, με πρώτο στόχο την εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Και μπορεί οι κρίσιμες ευρωεκλογές να είναι προγραμματισμένες για το τέλος της άλλης εβδομάδας, όταν και θα γίνει απ’ όλους ο συνολικός απολογισμός, ωστόσο και η μάχη για τις Περιφέρειες, όπως όλοι συμφωνούν, θα περιλαμβάνει σημαντικά πολιτικά μηνύματα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, θέλοντας να προσεγγίσει τους μετριοπαθείς πολίτες, που εκπροσωπούν τη μεσαία τάξη και σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσαν νέες περιπέτειες, επαναλαμβάνει συνεχώς το δίλημμα των εκλογών: «Οι πολίτες θέλουν τις εκλογές ως μοχλό σταθερότητας ή ως μοχλό αποσταθεροποίησης; Αναλογίζονται τους κινδύνους αν γίνει το δεύτερο;», διερωτήθηκε, προσδιορίζοντας ως εκλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ «να προσπαθήσει με αυτές τις ευρωεκλογές να ρίξει την κυβέρνηση και να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια στον τόπο».

Και η μείωση των φόρων στη «μάχη» των εκλογών

Η κυβέρνηση ρίχνει στη «μάχη» των εκλογών και τη δημοσιονομική χαλάρωση με μείωση των φόρων.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί το φθινόπωρο, στις νέες συζητήσεις με την Τρόικα, το ζήτημα της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, αφήνει το υπουργείο Οικονομικών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, εντάσσει στο πρόγραμμα της συνολικής διαπραγμάτευσης και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη.

«Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δίνει τη δυνατότητα συζητήσεων για μείωση των φόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Συμπληρώνοντας, ότι εάν και δεν έχει τεθεί ακόμα υπό συζήτηση το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη διετία, όλα θα συνεκτιμηθούν όταν θα μπουν στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα και συγκεκριμένα τα όποια οφέλη από την πρόωρη έξοδο στις αγορές, την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στη διετία 2013-2014, αλλά και τις αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει οι εταίροι για την περαιτέρω μείωση του χρέους της χώρας.

Fitch: Η πολιτική αστάθεια μπορεί να «φρενάρει» την αναβάθμιση

Αρκετούς παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν θετικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας βλέπει η Fitch, σε σημείωμα το οποίο εκδίδεται λίγες μέρες πριν από την επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο (23 Μαΐου).
Εκτός από τη Fitch και η Standard & Poor’s αξιολογεί την Ελλάδα με «B-», ενώ η Moody’s την κατατάσσει ακόμα χαμηλότερα, στο «Caa3».

Οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται πως επιλέγουν να ακολουθήσουν συντηρητική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα, ενώ παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις, όπου κατά την άποψη των ξένων εντοπίζεται αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη εστία κινδύνου για τη χώρα.

Η Fitch εντοπίζει τρεις παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν θετικά στην αξιολόγηση της Ελλάδας:

1) Το ενδεχόμενο μιας διατηρήσιμης οικονομικής ανάκαμψης που θα στηριχθεί στην καλή εφαρμογή του προγράμματος της Τρόικας και θα οδηγήσει σε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, ανάλογα με τη βιωσιμότητα του χρέους.

2) Την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, σε συνδυασμό με μια ανανεωμένη προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις.

3) Μια διατηρήσιμη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές ομολόγων.

Αντίθετα, αρνητικά μπορεί να επιδράσουν στην αξιολόγηση της Ελλάδας οι εξής δύο παράγοντες:

1) Τυχόν αποτυχία της οικονομίας να ανακάμψει, που θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση δημοσιονομικών κενών.

2) Μια ενδεχόμενη νέα πολιτική και κοινωνική αστάθεια, που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και θα υπονομεύσει το πρόγραμμα της Τρόικας.

Πάντως, σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε «Β-» από «CC» προχώρησε ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I, θέτοντας σταθερό οutlook.

Όπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία «επιτέλους έπιασε πάτο. Με τη δημοσιονομική σύγκλιση να προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό, υπάρχει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα. Το ελληνικό χρέος είναι τεράστιο σε σχέση με το ΑΕΠ, αλλά πιθανότατα θα αρχίσει να υποχωρεί εντός ενός ή δύο ετών. Σε συνδυασμό και με τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης, η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώνει το χρέος ανακάμπτει», σημειώνει.

Ο οίκος σημειώνει ότι βασικές ανησυχίες παραμένουν, η υψηλή ανεργία και ο επίμονος αποπληθωρισμός από το Μάρτιο του 2013. Εάν η εγχώρια ζήτηση δεν ενισχυθεί και η οικονομία δεν ανακάμψει, θα είναι δύσκολο να μειωθεί το χρέος σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τονίζει, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Όζμπορν: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία η αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι μια ...
Φέσσας: Η εκλογική περίοδος έχει επιβαρύνει την ελληνική οικονομία
 Για σπουδαία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ ...
INSEE-IFO-ISTAT: Ο κίνδυνος οπισθοχώρησης στην Ευρωζώνη συνδέεται με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών
Οι εκλογές στην Ελλάδα και οι συνέπειές τους συνιστούν τον κύριο ...
Moody’s: Αρνητική εξέλιξη για την οικονομία οι τυχόν πρόωρες εκλογές
Ο κίνδυνος για την ελληνική οικονομία θα αυξηθεί σε περίπτωση πρόωρων ...
Goldman Sachs: Παραμένει ο κίνδυνος των εκλογών στην Ελλάδα
Παραμένει ο κίνδυνος των εκλογών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Goldman ...
ΙΟΒΕ: Παραμένει ο κίνδυνος η ελληνική οικονομία να μην πετύχει τους απαραίτητους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης
Δεν έχει εμπεδωθεί στη χώρα μια επαρκώς ισχυρή δυναμική ουσιαστικών ...
ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τα πολιτικά παιχνίδια με τη Χ.Α.
«Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις για τα ...
Υψηλός ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα
Υψηλός παραμένει ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα, προειδοποιεί η ...
Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική και επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης
Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική και επικοινωνιακή πολιτική ...