Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κατάσχεση υπολογιστή του ΥΠΟΙΚ ζήτησε η εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο
Την κατάσχεση του ηλεκτρονικού υπολογιστή του υπουργείου Οικονομικών, ...
Μειώθηκαν οι οφειλέτες με νέα ληξιπρόθεσμα τον Ιανουάριο
Μειώθηκε ο αριθμός των οφειλετών με νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ...
Ειδοποίηση 30 ημερών πριν την κατάσχεση για ληξιπρόθεσμες οφειλές
Eιδοποιητήρια στους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο σε ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Έρχεται αυτόματη κατάσχεση για οφειλέτες

Έρχεται αυτόματη κατάσχεση για οφειλέτες

Σφίγγει ο κλοιός της εφορίας για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα, πιο αυστηρές και ταχύτερες γίνονται οι διαδικασίες κατασχέσεων λογαριασμών για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

Τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, την προσέλκυση περισσότερων πλειοδοτών σε προγράμματα πλειστηριασμών, την απευθείας χρέωση των λογαριασμών για όσους οφείλουν στο δημόσιο ποσά κάτω των 1.000 ευρώ, καθώς και την αύξηση της πίεσης για εκούσια συμμόρφωση των οφειλετών περιλαμβάνει το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να εισρεύσουν έσοδα στα δημόσια ταμεία από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στόχος είναι εντός του έτους να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς και το 25% των οφειλών που θα δημιουργηθούν εντός του έτους. Προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε διευρυμένο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει:

- Επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων και σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως αμοιβαία κεφάλαια, κλειστοί λογαριασμοί, μετοχές, θυρίδες κλπ. Το υπουργείο Οικονομικών στις επιστολές του για κατάσχεση κινητών και ακίνητων αξιών θα συμπεριλάβει και τα ανωτέρω χρηματοοικονομικά προϊόντα.

- Απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών για μικρού ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω των 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με τους πιστωτές της χώρας για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου, προκειμένου να μην θιγούν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ισχύει το ακατάσχετο όριο μισθών και συντάξεων, που ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

- Εφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών ενημέρωσης νέων οφειλετών σε μηνιαία βάση και επέκταση της αυτοματοποιημένης διαδικασίας για οφειλές έως 10.000 ευρώ.

-Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Σχεδιάζεται η επέκταση και η ολοκλήρωση της διαδικασίας προγραμμάτων πλειστηριασμού με προσέλκυση περισσότερων πλειοδοτών, μέσω της δημοσίευσης στο Διαδίκτυο.

-Ηλεκτρονικές δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου. Μέχρι το τέλος του έτους, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων.

10 + 1 αλλαγές

Το επιχειρησιακό πλάνο του κ. Χ. Θεοχάρη προβλέπει:

1. Τέλος οι πληρωμές με χρήμα σε φυσική μορφή. Επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών φόρων, σύστημα πάγιων εντολών άμεσης χρέωσης του τραπεζικού λογαριασμού κατόπιν εντολής του φορολογουμένου.

2. Άντληση πληροφοριών από παντού. Η Φορολογική Διοίκηση θα αντλεί στοιχεία και δημόσια έγγραφα απ’ όλους τους φορείς. Πιλοτική εφαρμογή έως το τέλος του 2014 με στοιχεία από το ΙΚΑ, το Κτηματολόγιο και τον ΕΟΠΥΥ. Θα αντλούνται στοιχεία από Δικηγορικούς Συλλόγους, λιμεναρχεία, γραμματείες δικαστηρίων, συμβολαιογράφους και λοιπά ΝΠΔΔ. Επίσης, θα συνδεθεί το Φορολογικό Μητρώο με το Εθνικό Δημοτολόγιο. Το υπουργείο Οικονομικών θα επικοινωνεί ηλεκτρονικά με όλο το Δημόσιο.

3. On line πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Ήδη οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ και του ΣΔΟΕ έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχομένων μέσω του Μητρώου Τήρησης Λογαριασμών. Το σύστημα αυτό θα βελτιωθεί, ώστε σχεδόν άμεσα οι ελεγκτές να έχουν πλήρη εικόνα των τραπεζικών λογαριασμών και των κινήσεων των φορολογουμένων που ελέγχονται.

4. Ηλεκτρονικές όλες οι δηλώσεις. Δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων, κατόχων πλοίων, δηλώσεις για κατοχή ακινήτων από off shore εταιρείες, ιδιωτικά συμφωνητικά, όλα ηλεκτρονικά.

5. Πλήρες ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Έως τον Απρίλιο του 2015 θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή με στοιχεία για ακίνητα, οχήματα, σκάφη, αεροσκάφη, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, καταθέσεις, συλλογές κ.λπ. με αυτόματη ενημέρωση μεταβολής στοιχείων φορολογίας κεφαλαίου.

6. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και e-κατασχετήρια. Τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια θα επεκταθούν και σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα εκτός από τις καταθέσεις (κλειστοί λογαριασμοί καταθέσεων, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.), αυτοματοποιημένη διαδικασία ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για οφειλές έως 10.000 ευρώ με βάση το είδος της οφειλής και το έτος.

7. Κατασχέσεις. Ημιαυτοποιημένη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, άμεση χρέωση λογαριασμών για μικρού ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω των 1.000 ευρώ (π.χ. τέλη κυκλοφορίας), αυτοματοποιημένη διαδικασία ενημέρωσης νέων οφειλετών σε μηνιαία βάση.

8. Προφίλ φορολογουμένων. Συνολική αξιολόγηση του προφίλ επικινδυνότητας των φορολογουμένων με χρήση ολοκληρωμένου συστήματος μοριοδότησης της συναλλακτικής συμπεριφοράς σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

9. Διασταυρώσεις. Με τα αρχεία του υπουργείου Μεταφορών για ανασφάλιστα οχήματα και για οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

10. Ενιαία ηλεκτρονική δήλωση φόρων και εισφορών. Δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα υποβάλλονται «πακέτο». Διευκολύνονται οι διασταυρώσεις.

11. Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία. Σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα για την εξειδίκευση των ελεγκτών. Μπόνους (παροχή υπηρεσιακού κινητού και φορητού υπολογιστή, χρηματική αμοιβή, έπαινοι), σε σύνδεση με την αποδοτικότητα. Εισπράξεις 4,6 εκατ. ευρώ ανά εργαζόμενο της ΓΓΔΕ.

Πώς θα πάρετε πίσω χρήματα από κατασχέσεις

Δυνατότητα να πάρουν πίσω από την εφορία χρήματα, τα οποία τους έχουν κατασχεθεί στα χέρια τρίτων (το δημόσιο μπορεί να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ανήκουν στον οφειλέτη αλλά βρίσκονται στα χέρια τρίτων, π.χ. σε μια τράπεζα), δίνει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν λόγους επιβίωσης των ιδίων ή της επιχείρησής τους και να υποβάλουν σχετική αίτηση προς τον προϊστάμενο της εφορίας για να τους επιστραφεί μέρος των ποσών που τους κατασχέθηκε. Μάλιστα, με την ίδια εγκύκλιο, δίνονται και οι οδηγίες για την άρση της κατάσχεσης σε λογαριασμούς καταβολής μισθοδοσίας από επιχειρήσεις.

Οι προϋποθέσεις, όπως αναφέρεται και στη σχετική εγκύκλιο, είναι οι εξής:

1) Η υποβολή δήλωσης από την πλευρά του ενδιαφερόμενου και η περιέλευση αυτής στην αρμόδια υπηρεσία, καθόσον σε κάθε περίπτωση το περιεχόμενο αυτής (ιδιαίτερα το ποσό της κατασχεθείσας απαίτησης) αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την εξέταση του υποβαλλόμενου αιτήματος.

2) Η υπαγωγή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και η έγκριση από τη Φορολογική Διοίκηση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή σε αυτήν.

3) Η διαπίστωση ότι η κατασχεθείσα απαίτηση, εφάπαξ ή περιοδικώς καταβαλλόμενη, είναι σημαντικό για τη διαβίωση του υπόχρεου μέσου (π.χ. ενοίκιο), εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία ή για τις λοιπές περιπτώσεις (φυσικό πρόσωπο επιτηδευματία, νομικό πρόσωπο ή οντότητα). Θα πρέπει να προκύπτει από επίσημα στοιχεία - έγγραφα ότι ο περιορισμός κατάσχεσης αφορά την καταβολή μισθοδοσίας σε υπαλλήλους επιχείρησης, την καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων ή άλλων υποχρεώσεων που κρίνονται αναγκαίες για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας αυτής, δηλώνοντας τα ανωτέρω σε υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86. «Για τη διακρίβωση των ανωτέρω, σκόπιμη είναι και η συνδρομή του φορολογικού ελέγχου, όπου και εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο» αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος. Στην περίπτωση αυτή, ο αιτών θα πρέπει να προσκομίζει στην αρμόδια υπηρεσία και σε διάστημα 15 ημερών αποδεικτικά έγγραφα ότι το ανωτέρω ποσό διατίθεται για τον σκοπό αυτό.

4) Η διαπίστωση μέσα από το πληροφοριακό σύστημα ELENXIS ή από άλλα στοιχεία, ότι δεν εκκρεμεί εντολή ελέγχου οποιασδήποτε φορολογίας για τον οφειλέτη.

Εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι τέσσερις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν, το ποσοστό αποδέσμευσης επί της κατασχεθείσας απαίτησης, θα ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας εντός των ακολούθων ορίων:

α) Έως 50% της κατασχεθείσας απαίτησης επί των ευρισκόμενων και μη αποδοθέντων χρημάτων, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της δήλωσης τρίτου, με εξαίρεση τις οφειλές ΦΠΑ που αποδεδειγμένα έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί, καθώς και παρακρατούμενου Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), για τις οποίες ισχύει ποσοστό έως 30%.

β) Έως 70% επί των μελλοντικών απαιτήσεων με την προϋπόθεση να καλύπτονται τουλάχιστον τρεις δόσεις της ρύθμισης.

Έξι απαντήσεις για τις κατασχέσεις

Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος;

Για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών προς το δημόσιο, που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, τα εξής μέτρα:

α) Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

β) Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.

γ) Κατάσχεση ακινήτων.

Πότε και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά οφειλέτη του Δημοσίου;

Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το δημόσιο, από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και εφόσον η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το δημόσιο, προς νομικά πρόσωπα και προς τρίτους, για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;

Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους μέχρι 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.

Η πιο πάνω ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και για οφειλές υπέρ ΟΤΑ.

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό, για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;

Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι των 1.000 ευρώ, μηνιαίως.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης που ο οφειλέτης του Δημοσίου παίρνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;

Όχι. Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας.

Εν τω μεταξύ, ο οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί, μετά από αίτησή του, να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος.

Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή μετά τη μεταγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε, η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.

Μετά την επιβολή από το δημόσιο ή από οποιονδήποτε τρίτο κατάσχεσης σε ακίνητο, μπορεί να επιβληθεί άλλη κατάσχεση για οφειλές προς το δημόσιο στο ίδιο ακίνητο;

Ναι.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ντράγκι: Ζήτησε εξηγήσεις από Αναστασιάδη για τις έρευνες στην Κέντρική Τράπεζα Κύπρου
Εξηγήσεις για τις έρευνες της Αστυνομίας στην Κέντρική Τράπεζα Κύπρου ...
Όλη η αλήθεια για την κάτασχεση στο σπίτι της Αντζελας Δημητρίου
Χθες το μεσημέρι έσκασε η είδηση ότι γίνεται κατάσχεση προσωπικών ...
Όλη η αλήθεια για την κάτασχεση στο σπίτι της Αντζελας Δημητρίου
Χθες το μεσημέρι έσκασε η είδηση ότι γίνεται κατάσχεση προσωπικών ...
Ξεπέρασαν τις 8.500 οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα
«Επιτυχής» κρίνεται από το υπουργείο Εργασίας η νέα ρύθμιση των ...
Κάμερον: Κατάσχεση διαβατηρίων στο πλαίσιο νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας
Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει την αντιτρομοκρατική ...
Ξεπέρασαν τα 70 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο
Ξεπέρασαν τα 70 δισ. ευρώ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προ το Δημόσιο, τον ...
Επιστροφή κατασχεθέντων ποσών μισθών και συντάξεων από τις ΔΟΥ
Με αίτησή τους στην αρμόδια εφορία οφειλέτες του δημοσίου, στους ...
Στα 56,8 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέση προς το Δημόσιο στο 8μηνο
Στα 56,8 δισ. ευρώ ανήλθαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο  στο 8μηνο ...
Δεν θα διώκονται ποινικά οι οφειλέτες έως 10.000 ευρώ
Δεν θα διώκονται ποινικά οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα προς το Δημόσιο ...