Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Αλ. Τσίπρας: «Το 2014 να αναστρέψουμε την πολιτική της λιτότητας»
Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, ο υποψήφιος για την προεδρία της ...
Αλ. Τσίπρας: «H Ευρώπη οδηγείται σε ολισθηρούς δρόμους»
Τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Henri ...
Προτεραιότητα η ανεργία των νέων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Μείζον θέμα αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανεργία των νέων κάτι ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Eurodebate: «Ανεργία και εκδημοκρατισμός»

Eurodebate: «Ανεργία και εκδημοκρατισμός»

Τη στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών για την προεδρία της  Κομισιόν επεδίωξαν να αποσπάσουν απόψε οι πέντε διεκδικητές της Αλέξης Τσίπρας, Μάρτιν Σούλτς, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Σκα Κέλερ και Γκι Φερχφσταντ.

 «Είμαι από την Ελλάδα, τη χώρα που η Ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε ως πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας. Απευθύνομαι στους υποψηφίους και τους ρωτώ: Είναι ιστορία τραγωδίας ή ιστορία επιτυχίας αυτό που συνέβη στην Ελλάδα; Εμείς απευθυνόμαστε στους ευρωπαίους πολίτες και τους καλούμε να σταματήσουμε την καταστροφική πολιτική της λιτότητας, να ξαναβρούμε την αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε:«Εργαζόμουν νυχθημερόν για να αποτρέψω έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ... Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, είπε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Σώσαμε τις τράπεζες για να προστατέψουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είπε ακόμα.

Ο κ. Γιουνκέρ πρόσθεσε ότι θα ήθελε η Ευρώπη να έχει μεγαλύτερη αλληλεγγύη , να τεθεί τέρμα στο διχασμό βορρά – νότου και να επιτευχθεί η συμφωνία Ελευθερών συναλλαγών με τις ΗΠΑ με προϋποθέσεις και ευρωπαϊκές αρχές. «Η απασχόληση έχει ως προϋπόθεση την ανάπτυξη» τόνισε. Πρόσθεσε όμως, ότι πρέπει να συνεχιστεί η εξυγίανση με δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς υπερβολικά περιοριστικούς όρους. «Χρειαζόμαστε μόνιμες θέσεις εργασίας, γερές στέρεες» παρατήρησε.

«Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων» σημείωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μαρτιν Σουλτς, επισημαίνοντας ότι λιτότητα και επενδύσεις είναι ο κατάλληλος συνδυασμός. Υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η φοροδιαφυγή και να καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή.

«Έχουμε εκατομμύρια νέους και νέες άνεργες που πληρώνουν τις ζημίες που προκάλεσαν άλλοι, θέλω μια Ευρώπη δίκαιη έντιμη, μια Επιτροπή που θα αγωνίζεται κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και υπέρ της απασχόλησης και υπέρ της νέας γενιάς» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι ΜμΕ δεν έχουν πρόσβαση στις πιστώσεις. «Θα συνδυάσω χρήματα της ΕΕ και της ΕΚΤ για επιδότηση επιτοκίων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους» δήλωσε.

«Ο απλός πολίτης είναι ο μοναδικός χαμένος από τη διάλυση της Ευρωζώνης», εκτίμησε ο Γκι Φέρχοφσταντ από τους Φιλελευθέρους και διερωτήθηκε, ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό από μία επιστροφή στην δραχμή; Μάλιστα χαρακτήρισε καταστροφή για την Ευρώπη τη διάλυση του ευρώ.

Είπε ότι υπεύθυνοι για την κρίση στην Ελλάδα ήταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ενώ υπογράμμισε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δάνειο από δημόσια τράπεζα.

Ο κ. Φέρχοφσταντ χαρακτήρισε ως κρίσιμες τις ευρωπαϊκές εκλογές, λέγοντας ότι το διακύβευμα είναι είτε η οπισθοδρόμηση στα παλιά έθνη κράτη ή να προχωρήσουμε προς τα εμπρός με μια πιο ενοποιημένη Ευρώπη, μια πιο ισχυρή ΕΕ, για να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό μοντέλο έναντι της Ινδίας και της Κίνας. «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε τις σοσιαλιστικές συνταγές με περισσότερο χρέος. Χρειάζεται να επανέλθουμε στις ιδέες του Ζακ Ντελόρ. Θα πρέπει να αρχίσει μια νέα ολοκλήρωση στην Ευρώπη με έμφαση σε συγκεκριμένες αγορές όπως κάναμε στη δεκαετία του ’80» δήλωσε.

Προτεραιότητα να βρεθεί λύση στην ανεργία των νέων δημιουργώντας αειφόρες βιώσιμες θέσεις εργασίας με πιο πράσινη οικονομία, είπε η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους. «Μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος και όχι οι τράπεζες» είπε η κ. Κέλερ.

«Θέλουμε μια κοινωνική Ευρώπη, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης της δημοκρατιας των πολιτών, γι’ αυτό αγωνίζομαι... Ύψιστη προτεραιότητα μου είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, δεν επιτρέπεται να έχουμε μια χαμένη γενιά με τη δημιουργία πράσινης, βιώσιμης οικονομίας με καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας» σημείωσε η υποψήφια των Πρασίνων.

«Τραγωδία της Ευρώπης» χαρακτήρισε την περίπτωση της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας. Εκπροσωπώ τη χώρα που η ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε για να γίνει το πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος στις επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα, είπε «τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής να μην τα ζήσει κανείς άλλος στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν την αριστερά προκειμένου να σταματήσει η λιτότητα και να ξαναβρούμε τις δημοκρατικές αξίες .

Ερωτηθείς για την ανεργία ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα . Έχουν δώσει, πρόσθεσε, πάνω από ένα τρισ. για τράπεζες και μόνο 6 δισ. για την ανεργία. Η ανεργία είναι δομική και δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικές λιτότητας, ανέφερε ακόμη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος για άλλη μια φορά στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος Ζ.Κ Γιούνκερ ανέφερε πως του έθεσε το ερώτημα τι έγινε στις Κάννες, και εκείνος δεν απάντησε.  Διατύπωσε στη συνέχεια το δίλημμα πως «ή θα προχωρήσουμε μπροστά ή το όραμα της Ευρώπης θα διαλυθεί» και μιλώντας για την υποψηφιότητά του, έκανε ένα φαντασμαγορικό επίλογο σημειώνοντας ότι « Θέλουμε μία Ευρώπη των λαών. Το κοινοβούλιο θα παίρνει αποφάσεις και οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα. Όχι ποδηγέτηση της λαϊκής κυριαρχίας. Θα προσπαθήσουμε να διώξουμε την τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Την καταστρόικα, όπως την λέμε».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κ. Χατζηδάκης: «Δεν μπορούμε να θριαμβολογούμε με ανεργία 27%»
«Η χώρα θα ξεκινήσει να προχωράει μπροστά, να περιορίζεται η ανεργία ...
Επίτροπο ειδικά για την Ελλάδα θα έβαζε ο Γιούνκερ
Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του προέδρου ...
«Τέλος στη λιτότητα» θέλει να βάλει ο Αλ. Τσίπρας
«Ερχόμαστε για να βάλουμε τέλος στα προγράμματα της λιτότητας» δήλωσε ...
Τσίπρας: Υπνοβάτης της λιτότητας η Μέρκελ
Την ανάγκη αλλαγής πολιτικής στην Ευρωζώνη και στις χώρες του ...
«Τα συνεχή ψέματα για την ανεργία έχουν πήλινα πόδια»
«Ο υπουργός Εργασίας συνεχίζει εδώ και έξι μήνες να αξιοποιεί ...
Ο Τσίπρας υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος ...
Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία παρουσιάζει ο Α. Τσίπρας
Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία, καθώς και τις εργασιακές σχέσεις ...
Στη διαδήλωση της Μαδρίτης κατά της λιτότητας ο Τσίπρας
Ο Α. Τσίπρας, διαδηλώνοντας στη Μαδρίτη κατά της τρόικας, είπε ότι "Η ...
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Κοινωνική μάστιγα η ανεργία
«Άλλη μια επιβεβαίωση της θλιβερής κατάστασης που επικρατεί στους ...