Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Διαμαρτυρία μουσικών έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής ...
Δέσμη διοικητικών απλουστεύσεων- Καταργούνται τα επικυρωμένα αντίγραφα
Μία πρώτη δέσμη σημαντικών διοικητικών απλουστεύσεων, προωθεί το ...
Μητσοτάκης: Καταβάλλουμε προσπάθειες για τον περιορισμό της διαφθοράς
Στις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Διοικητικής ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Όφελος έως 6 δισ. από τη μείωση γραφειοκρατίας

Όφελος έως 6 δισ. από τη μείωση γραφειοκρατίας

Τη μελέτη που συνέταξε ο ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με θέμα την «Αποτίμηση διοικητικών βαρών σε νόμους και κανονισμούς στην Ελλάδα για 13 επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας» παρουσίασαν σήμερα τα ανώτατα στελέχη του Οργανισμού, Luiz De Mello και Daniel Trnka, παρουσία του υπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της υφυπουργού, Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Οι βασικοί στόχοι της συγκεκριμένης μελέτης είναι η μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας, η βελτίωση της διοικητικής, επιχειρησιακής και θεσμικής ικανότητας της διοίκησης, η μείωση και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την ανάπτυξη και ως εκ τούτου αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% (3- 6 δισ. ευρώ) έως το 2025.

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, θα υπάρξει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, με τη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, τη μείωση της ανεργίας, τη δημιουργία ευκαιριών για νέες επιχειρήσεις και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και του επενδυτικού κλίματος.

Μιλώντας για τη μελέτη και το έργο που απαιτείται για τη μείωση των διοικητικών βαρών, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε «στην εμπέδωση μίας κουλτούρας απλούστευσης και μείωσης διοικητικών βαρών, η οποία πρέπει να συνοδεύει από εδώ και στο εξής τη δημόσια διοίκηση». «Εύχομαι, πραγματικά, τα στελέχη, όλα τα στελέχη τα οποία δούλεψαν και συνεισέφεραν σε αυτήν τη προσπάθεια, αυτήν τη κουλτούρα, αυτήν τη μεθοδολογία να την εφαρμόσουν από εδώ και στο εξής, ώστε αυτή η άσκηση μείωσης διοικητικών βαρών να μην είναι μία χρονικά περιορισμένη άσκηση, αλλά μία άσκηση η οποία θα ενσωματωθεί σε πρακτικές καλής νομοθέτησης και καλής ρυθμιστικής εφαρμογής κανόνων, που θα συνοδεύει από εδώ και στο εξής τη δημόσια διοίκηση» πρόσθεσε.

Επισήμανε, δε, ότι «το έργο αυτό έρχεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, σε μία συγκυρία όπου είναι πια κοινός τόπος ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την κρατικοδίαιτη ανάπτυξη, η οποία οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Έρχεται σε μία εποχή όπου η επιχειρηματικότητα, ευτυχώς για την Ελλάδα, πια, απενοχοποιείται». «Ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης, πέραν του να θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται οι επιχειρήσεις, είναι να περιορίζει το κόστος της περιττής γραφειοκρατίας, της περιττής, το τονίζω, να ενισχύει το κράτος το ρυθμιστικό ρόλο του, όχι όμως εις βάρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις» συμπλήρωσε.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η διαδικασία ενσωμάτωσης των προτάσεων του ΟΟΣΑ έχει, ήδη, ξεκινήσει από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από τον περασμένο Νοέμβριο έχουμε, ήδη, νομοθετήσει κάποιες από τις πρώτες ενδεικτικές προτάσεις που μας είχε καταθέσει ο ΟΟΣΑ, όπως την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών, ανώνυμων εταιρειών και ΕΠΕ, καθώς και των τροποποιήσεων των καταστατικών σε ΦΕΚ, η οποία θα λάβει χώρα, θα εφαρμοστεί, από την 1/1/2015».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου χαρακτήρισε τη μελέτη «ένα έργο που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ των φορέων του Δημοσίου και του ΟΟΣΑ, με μεγάλο όφελος για τη δημόσια διοίκηση, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» για να προσθέσει: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, γιατί για να σπάσουν τα ψηφιακά σιλό θα πρέπει, πρώτα από όλα, να αλλάξουν αντιλήψεις και νοοτροπίες».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του προέδρου του ΕΚΔΔΑ, απευθύνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του ...
Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο ...
Εύσημα της Κομισιόν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Τα εύσημα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προκειμένου να ...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των σχολικών φυλάκων έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ομαλοποιείται σταδιακά η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης ...
Έξω απο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι σχολικοί φύλακες
Ένταση επικράτησε το πρωί έξω από το υπουργείο Διοικητικής ...
Επεισόδια έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Επεισόδια ξεκίνησαν πριν από λίγο στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά ...
Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης: Ανυπόστατα τα περί 850.000 προσλήψεων την περίοδο 2004-2009
Διευκρινίσεις για το πραγματικό μέγεθος του δημοσίου τομέα, δίνει το ...
Συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με αποδοκιμασίες στην τρόικα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής ...
Άκαρπη η συνάντηση Μητσοτάκη- τρόικας
Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η σημερινή συνάντηση του Υπουργού ...