Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 7C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Βενιζέλος:
«Τεράστια» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός ...
Βενιζέλος: Απορρίφθηκε ο εκβιασμός του Τσίπρα
«Ο συμβολικός εμφύλιος πόλεμος δεν πέρασε», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ...
Στην Ιταλία ο Βενιζέλος τη Δευτέρα
Την Ιταλία θα επισκεφθεί ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Βενιζέλος: Η ευθύνη μου ήταν τεράστια, και γι αυτό και δεν άφησα να γίνει το δημοψήφισμα

Βενιζέλος: Η ευθύνη μου ήταν τεράστια, και γι αυτό και δεν άφησα να γίνει το δημοψήφισμα

Eκτενώς αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, στο θέμα των Καννών.

Για το δημοσίευμα, μιλώντας στον STAR, είπε ότι είναι μια εκδοχή που έγραψε ένας δημοσιογράφος και ανέφερε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πρόταση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, ούτε και συμφωνούσε με τη λογική αυτή της πρότασης, και ότι «κατελήφθη εξ απήνης» τη στιγμή που το άκουσε, προσθέτοντας: «Εν συνεχεία τοποθετήθηκα προσεκτικά για να βοηθήσω τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τη χώρα, την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, τις καταθέσεις των Ελλήνων, τη δυνατότητα μια αξιόπιστης διαπραγμάτευσης».

Ειδικότερα, σχετικά με τη αναφορά του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (πριν τη συνάντηση των Καννών) περί «λυτρωτικής ιστορίας», ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είπε πως τώρα θα λυτρωθεί η χώρα, γιατί όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους «και έτσι έγινε». Πρόσθεσε ότι έχει διατυπώσει τις απόψεις του εγκαίρως και εγγράφως, με απόλυτο τρόπο. «Απλώς, η ευθύνη μου ήταν τεράστια, και γι αυτό και δεν άφησα να γίνει το δημοψήφισμα. Διότι έπρεπε να προστατεύσω τη χώρα, έπρεπε να προστατεύσω τις καταθέσεις σας, έπρεπε να προστατεύσω την προοπτική των παιδιών για δουλειά και δε μπορούσαμε να βάλουμε το ερώτημα "μέσα ή έξω από το ευρώ" σε δημοψήφισμα» σημείωσε. «Είναι δυνατόν ποτέ να δεχθεί η χώρα να κάνει το δημοψήφισμα που ήθελαν και που ήταν το μόνο που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό, "ναι ή όχι στο ευρώ", μέσα σε 30 μέρες;» αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι «θα είχε διαλυθεί η χώρα» και «θα είχαμε βγει όχι από τις αγορές, αλλά από τον δυτικό πολιτισμό». «Μπορούσα εγώ ν' αφήσω αυτό; Δε μπορούσε ν' αφήσει κανείς να τεθεί η χώρα υπό συνολική αμφισβήτηση της ύπαρξής της» τόνισε.

Σημείωσε ακόμα ότι δεν άλλαξε ποτέ γνώμη όσον αφορά το δημοψήφισμα και είπε ότι τον κατέλαβε ο κ. Παπανδρέου εξ απήνης, «έπρεπε να μιλήσω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στα Μέσα Ενημέρωσης και να κρατήσω τη χώρα όρθια», και υπογράμμισε πως είχε πει τότε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα δημοψήφισμα, αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, αφού πάρουμε το δάνειο, αφού γίνει το κούρεμα, «στο τέλος, με την προσδοκία και την ελπίδα ότι όλα αυτά θα αποτρέψουν κάθε δημοψήφισμα».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι όλα τα κόμματα ήταν κατά του δημοψηφίσματος, όπως και πως τάχθηκαν κατά όλοι «οι σημαντικοί υπουργοί», αναφερόμενος στους Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδο, Κώστα Σκανδαλίδη και Γιάννη Ραγκούση, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, από το οποίο ο ίδιος έλειπε λόγω ασθένειας, και απέκρουσε αιτιάσεις ότι επρόκειτο για «διπλωματική» ασθένεια, προσθέτοντας ότι πήγε στις Κάννες με κίνδυνο ζωής.

Χαρακτήρισε, επίσης, «παιδαριώδη αστειότητα» ότι ο κ. Μπαρόζο επέβαλλε αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και «γελοιότητες» ότι η επόμενη κυβέρνηση στήθηκε σε συμφωνία με τον κ. Μπαρόζο. Συμπλήρωσε ότι ο κ. Μπαρόζο είναι πρόεδρος της Κομισιόν με πολύ περιορισμένη πολιτική παρέμβαση, ότι «δεν είναι η δουλειά του, ούτε η επιθυμία του να παίζει τέτοιο ρόλο» και πως αυτά «είναι αστεία πράγματα».

Επανέλαβε ότι «ο κ. Παπανδρέου ζητούσε από τον κ. Σαμαρά, ήδη από τις αρχές Ιουνίου του 2011, να συμφωνήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, έτοιμος να δεχθεί και άλλον πρωθυπουργό», κάτι που, όπως είπε, δεν πέτυχε και έγινε ανασχηματισμός, κατά τον οποίο επιστρατεύθηκε ο ίδιος να γίνει υπουργός Οικονομικών, καθώς δεν δέχθηκε τότε να γίνει υπουργός Οικονομικών ο Λουκάς Παπαδήμος. Είπε ακόμα, ότι μετά τις Κάννες, στις 3 Νοεμβρίου, «χωρίς να το ξέρει κανείς άλλος - και μας το ανακοίνωσαν μετά», ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά να κάνουν από κοινού κυβέρνηση και πήραν και τον κ. Καρατζαφέρη με το ΛΑΟΣ, και ο κ. Παπανδρέου -αφού είχε σκεφτεί ή και πρότεινε τους κκ Διαμαντούρο, Ρουμελιώτη, Κακλαμάνη, Πετσάλνικο- «διάλεξε τον πρωθυπουργό που ήθελε», «τελικώς αποφάσισε τον κ. Παπδήμο». «Του τον επέβαλε ο κ. Μπαρόζο; Ή του τον επέβαλλε η CIA;» είπε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι έκανε το καθήκον του απέναντι στον τόπο, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και αναρωτήθηκε: «Θέλατε να αφήσω να ξημερώσει η επιστροφή από τις Κάννες, χωρίς τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι η χώρα είναι στο ευρώ και αυτό είναι αμετάκλητο και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση; Και πιστεύατε ότι αν δεν την είχα κάνει τη δήλωση αυτή στις 5 η ώρα το πρωί θα υπήρχαν τράπεζες και οικονομία στις 9 η ώρα;». Είπε δε ότι τον επηρέασε η κόρη του, γιατί όταν γύρισε και κατέβηκε από το αεροπλάνο, στις 4 η ώρα, βρήκε ένα e-mail με το οποίο τον προέτρεπε ό,τι είναι να κάνει, να το κάνει τώρα. «Κανένας Μπαρόζο», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις συνομιλίες του με τον κ. Παπανδρέου στο αεροπλάνο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «ήταν αυτές που έπρεπε να είναι: πολύ ήρεμες, πολύ υπεύθυνες. Και του είπα αυτό που έπρεπε να του πω». Είπε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αντέδρασε, ότι ποτέ δεν αντιδρά εντόνως και πως του είπε -και συνεπώς γνώριζε- ότι θα κάνει ως υπουργός Οικονομικών δήλωση προστασίας της εθνικής οικονομίας, «και εν πάση περιπτώσει το δέχτηκε αυτό που έκανα». Πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν το αμφισβήτησε και πως του ζήτησε να παραμείνει και στην κυβέρνηση Παπαδήμου αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών. Αποκάλυψε δε ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να συγκληθεί την επομένη, νωρίς το πρωί, σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «ώστε να ανακληθεί το δημοψήφισμα ως κοινή βούληση όλων των κομμάτων και του έθνους σύμπαντος». «Γιατί», συνέχισε, «αυτό θα διευκόλυνε και τον κ. Παπανδρέου να πει ότι "εδώ έχω τα κόμματα δεν έχω συναίνεση, έχω μια θεσμική διαδικασία, αλλάζουμε γραμμή"». «Αλλά αλλάξαμε γραμμή -και ευτυχώς- και με αυτό που κάναμε συμφωνούσε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, το σύμπαν, και συμφωνούσε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και το Υπουργικό Συμβούλιο» τόνισε.

Εκτιμώντας το δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν είναι εχθρικοί απέναντί του και πως «λένε αυτό το οποίο είναι η πραγματικότητα, ότι προσπαθήσαμε να σώσουμε την παρτίδα».

«Δεν φοβάμαι τίποτα πολιτικό»

Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον κ. Παπανδρέου, ανέφερε: «Τον σεβόμαστε ως πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό. Είπε ακόμη ότι είναι εν ενεργεία βουλευτής με κρίσιμη ψήφο και πως είναι ο πρώτος που έχει ενδιαφέρον να πετύχει στο σχέδιο εξόδου από την κρίση, γιατί έτσι θα δικαιωθεί και ο ίδιος. «Και το ξέρει, εμείς θέλουμε να είναι κοντά μας και να βοηθάει» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το εάν ένα ενδεχόμενο κακό εκλογικό αποτέλεσμα για την Ελιά μπορεί να επιφέρει εσωκομματικές ζυμώσεις, είπε ότι δεν φοβάται τίποτα πολιτικό και πως τον απασχολούν άλλα θέματα που σχετίζονται με τη χώρα. «Το θέμα είναι ο κόσμος να ξέρει ότι δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, δεν κρίνομαι εγώ στις εκλογές, κρίνεται το μέλλον και η πορεία του τόπου» τόνισε.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κόκκαλης καλεί Παυλόπουλο να ακυρώσει το δημοψήφισμα
Να ακυρώσει το δημοψήφισμα κάλεσε τον πρωθυπουργό ο βουλευτής των ...
Να ανακληθεί το δημοψήφισμα ζητά ο Βενιζέλος
 «Με ανησυχούσε έντονα η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ ...
Παππάς: Το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά
    «Ας μην ονειρεύονται. Δημοψήφισμα κανονικά, δυνατό όχι, επιστροφή ...
(upd)Ο Σόιμπλε πετάει το
(upd)Στην ελληνικύ κυβέρνηση πέταξε το "μπαλάκι" περί δημοψηφίσματος, ...
Βενιζέλος: Η κυβέρνηση είναι στρατηγικά εγκλωβισμένη
 Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ασκεί ο ...
Βενιζέλος: Εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη
«Εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη»,  τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ...
Βενιζέλος: Από όλους ζητώ συστράτευση-Είδε Παπανδρέου, αύριο βλέπει Σημίτη
Από όλους ζητεί συστράτευση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ...
Βενιζέλος: Λυπάμαι για την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου
 «Λυπάμαι για την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου», ανέφερε ο Πρόεδρος ...
Τζουμάκας: Το ΠΑΣΟΚ το τελείωσαν Παπανδρέου- Βενιζέλος
«Το ΠΑΣΟΚ το τελείωσαν Παπανδρέου- Βενιζέλος, γιατί άλλαξαν στρατόπεδο ...