Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αρναουτάκης: Να κηρυχθεί το Οροπέδιο Λασιθίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
 Την κήρυξη του Οροπεδίου Λασιθίου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητά ...
Να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητά ο δήμος Ωραιοκάστρου
  Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Δήμος Ωραιοκάστρου ...
Σε κρίσιμη κατάσταση, εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 69χρονος που προσβλήθηκε από τον κοροναϊό mers
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του 69χρονου ασθενή με λοίμωξη ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΠΟΥ: Η κατάσταση όσον αφορά τον κοροναϊό MERS έχει «επιδεινωθεί», αλλά δεν συντρέχει λόγος να κηρυχθεί «διεθνής κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

ΠΟΥ: Η κατάσταση όσον αφορά τον κοροναϊό MERS έχει «επιδεινωθεί», αλλά δεν συντρέχει λόγος να κηρυχθεί «διεθνής κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Μετά την κατεπείγουσα σύγκληση χθες της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν κρίνει απαραίτητο να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο» ελλείψει αδιάσειστων αποδείξεων για την μετάδοση του MERS, του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής, από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών, η οποία συγκλήθηκε για τέταρτη φορά για την ασθένεια αυτή, σημείωσε πάντως πως «η βαρύτητα της κατάστασης έχει αυξηθεί, όσον αφορά τις συνέπειές της για τη δημόσια υγεία».

Η Επιτροπή τόνισε τη σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά και την ανεπάρκεια των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί για την πρόληψη και τον έλεγχο της μόλυνσης.

Το όργανο αυτό του ΠΟΥ επισήμανε επίσης ότι η πολιτική πρόληψης πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες, ότι πρέπει να ενταθεί η ενημέρωση από τις εθνικές υγειονομικές αρχές προς τον οργανισμό και τις άλλες χώρες, τόσο για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας όσο και για το κοινό. Ακόμη, η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του ΔΥΚ τόνισε πως κάθε κρούσμα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας, ώστε να κατανοηθεί πώς σημειώνεται η μόλυνση από τον MERS.
Η κατεπείγουσα σύνοδος συγκλήθηκε μετά την πρόσφατη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής σε διάφορες χώρες. Η προηγούμενη σύνοδος της Επιτροπής αυτής για το ζήτημα είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2013.

Ο κοροναϊός MERS θεωρείται ένας πιο θανατηφόρος, αλλά λιγότερο μεταδοτικός εξάδελφος του ιού που είναι υπεύθυνος για το Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και προκάλεσε το 2003 τον θάνατο σχεδόν 800 ανθρώπων σε διεθνές επίπεδο.

Όπως και το SARS, προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού και οι ασθενείς παρουσιάζουν πυρετό, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα και συχνά προκαλεί – μοιραία – πνευμονία. Ωστόσο, σε αντίθεση με το SARS, το MERS προκαλεί επίσης νεφρική ανεπάρκεια. Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει προληπτική θεραπευτική αγωγή για το MERS.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό του ΠΟΥ ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 496 κρούσματα. Περισσότερο από κάθε άλλη χώρα έχει πληγεί η Σαουδική Αραβία, με 152 θανάτους να έχουν καταγραφεί στο βασίλειο από την εμφάνιση του MERS το 2012.
Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε πολλές χώρες – ανάμεσά τους στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο, στον Λίβανο ή ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής – αλλά στην πλειονότητά τους τα πρόσωπα που μολύνθηκαν είχαν ταξιδέψει πρόσφατα ή εργάζονταν στη Σαουδική Αραβία.

Το Ριάντ έχει ανακοινώσει συνολικά 500 κρούσματα του MERS, το οποίο σκοτώνει περίπου το 30% των ανθρώπων που προσβάλλει.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Έτινγκερ: Προετοιμαστείτε για
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να ξεκινήσει να κάνει σχέδια για ...
Πλημμύρισαν οι Σέρρες-Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε ο νομός Σερρών, μετά τις ...
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Τρίπολη-
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε εκ νέου ο δήμος Τρίπολης, με ...
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται χωριά του Έβρου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθούν - ίσως και εντός ...
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η νότια Γαλλία
Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη ...
Ο ΠΟΥ κηρύσσει την παγκόσμια υγεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ...
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λιβερία λόγω του ιού Έμπολα
Η πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, κήρυξε την χώρα σε ...
Σέρρες: Να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητούν οι παραγωγοί
Να κηρυχθεί ο νομός Σερρών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζητούν ...
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Καλαμάτας
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα ο δήμος Καλαμάτας, με ...