Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κόσμος
Σχετικά Νέα
«Επιστρέφει» το twitter στην Τουρκία
Aίρει την απαγόρευση του twitter η κυβέρνηση Ερντογάν και συμμορφώνεται με ...
Νέα πρόκληση της Τουρκίας στην Κύπρο
Στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα στην ...
Κι άλλη έκρηξη στην Τουρκία «πυροδοτεί» εξελίξεις
Νέα έκρηξη σημειώθηκε στην  παραμεθόρια πόλη Ρεϊχανλϊ στην Τουρκία, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τουρκικό «όχι» της Τουρκίας στην καταβολή αποζημίωσης

Τουρκικό «όχι» της Τουρκίας στην καταβολή αποζημίωσης

«Η Τουρκία δεν σχεδιάζει να καταβάλει 90 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο, όπως προβλέπει η απόφαση την οποία έλαβε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης»  δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωματούχο, η Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση -της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος- δεν θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση σε μια χώρα, την οποία τυπικά δεν αναγνωρίζει.

Πρόστιμο 90 εκ. ευρώ στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο

Βαρύ πρόστιμο αποφάσισε να επιβάλει στην Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τη διχοτόμηση του νησιού.

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο επέβαλε με την απόφασή του ποινή πληρωμής 90 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ποινή-μαμούθ, μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που έχει επιδικάσει το ΕΔΑΔ στην ιστορία του.

Χαιρέτισε την απόφαση του ΕΔΑΔ η Κύπρος

Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία καταδικάζεται η Τουρκία στην υποχρέωση να πληρώσει 90 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο, χαιρέτισε το απόγευμα της Δευτέρας (12/5) η κυπριακή κυβέρνηση.

Σημειώνει ιδιαιτέρως, σε γραπτή ανακοίνωση, την αναφορά του Δικαστηρίου ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του 2001 στην Δ’ Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον Τουρκίας και ότι η συμμόρφωση αυτή δεν συνάδει με οποιαδήποτε άδεια, συμμετοχή, ή συνέργεια σε οποιαδήποτε παράνομη πώληση ή εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνει επίσης, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, την αναφορά ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση «Δημόπουλος και Άλλοι εναντίον Τουρκίας» δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις υποχρεώσεις για συμμόρφωσή με την απόφαση του δικαστηρίου στην Δ’ Διακρατική. 

Χαιρετίζει την επιδίκαση αποζημιώσεων για ηθική βλάβη στους συγγενείς των αγνοουμένων ύψους 30.000.000 ευρώ. Τονίζει πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων και παραδοθούν στους συγγενείς τα ταυτοποιημένα οστά τους, για να ταφούν όπως επιθυμούν οι οικείοι τους.

Όσον αφορά στην επιδίκαση αποζημιώσεων για ηθική βλάβη στους εγκλωβισμένους ύψους 60.000.000 και παρά το γεγονός πως οι διωγμοί και οι κακουχίες που έχουν περάσει δεν μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήματα, η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός πως το Δικαστήριο καταδικάζει με τον τρόπο αυτό για μια ακόμη φορά την τουρκική πολιτική των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και την προσπάθεια για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων μας περιοχών.

Η κυβέρνηση προσβλέπει στην άμεση συμμόρφωση της Τουρκίας μέσω της λήψης των αναγκαίων μέτρων για να σταματήσει η παράνομη εκμετάλλευση και πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις που έχει επιδικάσει το δικαστήριο.

 

 

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συνελήφθησαν στελέχη της εταιρείας του ορυχείου στην Τουρκία
Στη σύλληψη πέντε ανώτερων στελεχών της εταιρείας που εκμεταλλευόταν ...
Χαιρέτισε την απόφαση του ΕΔΑΔ η Κύπρος
Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ...
«Εγώ δεν σέβομαι την απόφαση για το Twitter»
Την έντονη ενόχλησή του για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ...
Επιστέφουν τα «τιτιβίσματα» στην Τουρκία
Στην άρση της απαγόρευσης χρήσης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter ...
Τουρκία: Ένοπλος σκότωσε 6 εργαζόμενους προτού αυτοκτονήσει
Ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ και σκότωσε 6 εργαζόμενους του Ινστιτούτου ...
Δεν θα προβάλλεται στην Τουρκία το «Nymphomaniac»
Απαγόρευσαν την προβολή της  ταινίας «Nymphomaniac» του Λαρς φον Tρίερ στην ...
Καταιγιστικές εξελίξεις στην Τουρκία
Νέα τροπή παίρνουν τα πράγματα στην Τουρκία. Ο αρμόδιος εισαγγελέας ...
Συριακός στρατός: Απερίσκεπτη ενέργεια της Τουρκίας
Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίζεται η Συρία για την κατάρριψη ...
Συνάντηση κορυφής Τουρκίας, Σερβίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
Τριμερή συνάντηση κορυφής πραγματοποιούν σήμερα και αύριο, Τετάρτη η ...