Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 7C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Υγεία
Σχετικά Νέα
Η νοηματοδότηση της ζωής χαρίζει μακροζωία
Θέτοντας έναν σκοπό στη ζωή σας μπορείτε να ζήσετε παραπάνω, σύμφωνα με ...
Τέλος στις αναπηρίες χεριών με μικροχειρουργική
Φρένο, στην αναπηρία των δακτύλων του χεριού, την οποία προκαλεί η ...
Οι φυτοφαγία χαρίζει μακροζωία!
Ανήκετε στην κατηγορία των φυτοφάγων; Τότε, σύμφωνα με Αμερικανούς ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Φυσιολογική ζωή χωρίς αναπηρία χαρίζει η μικροχειρουργική

Φυσιολογική ζωή χωρίς αναπηρία χαρίζει η μικροχειρουργική

Φυσιολογική ζωή χωρίς αναπηρία, μετά από καταστροφικούς τραυματισμούς νεύρων, χαρίζει σήμερα  η μικροχειρουργική σε δεκάδες εκατομμύρια νέους (18 με 35 χρόνων) σε ολόκληρο τον κόσμο!

Επεμβάσεις ασύλληπτες ακόμη και από τον ιατρικό νου πριν από μερικές δεκαετίες, όπως η συρραφή και ανάπλαση τραυματισμένων νεύρων με απώλεια νευρικού ιστού μήκους 10 και πλέον εκατοστών, είναι σήμερα καθημερινότητα για τους μικροχειρουργούς!

"Η εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και της επιστήμης στον τομέα της μικροχειρουργικής δίνει απίστευτα αποτελέσματα και χαρίζει φυσιολογική ζωή σε δεκάδες εκατομμύρια νέους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο" τονίζει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός - Μικροχειρουργός Χεριού και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, κ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης.

Με βάση τα νέα δεδομένα η μικροχειρουργική σήμερα είναι σε θέση να δώσει θεραπευτική λύση με 'τεχνική μικροσκοπικής υπερμεγένθυσης' και χρήση μικροραμμάτων και μικροεργαλέιων σε διατομές περιφερικών νεύρων άνω ή κάτω άκρων, προσώπου ή κορμού μεγιστοποιώντας και βελτιστοποιώντας τα αποτελέσματα.

Την τελευταία δεκαετία  οι μικροχειρουργικές επεμβάσεις σε συνδυασμό με την μετεγχειρητική καθημερινή -τουλάχιστον 30λεπτη χρήση ηλεκτρικού νευροδιεγέρτη ή ατομικού νευροδιγέρτη μπαταρίας για 4-10 μήνες-, ανάλογα με το μήκος της καταστροφής του νεύρου αλλά και το ύψος, κάνουν μικρά θαύματα.

«Σύμφωνα με τις επιστημονικές εργασίες που παρουσιάστηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής στη Βαρκελώνη ο συνδυασμός της μικροχειρουργικής  στην συρραφή των περιφερικών νεύρων (κυρίως των άκρων) με την συνεχή και κατάλληλη ηλεκτροθεραπεία και φυσικοθεραπεία, μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα όσον αφορά την αναγέννηση των νεύρων και την καλύτερη αποκατάσταση της κίνησης του μέλους», προσθέτει ο κ Ιγνατιάδης.

Συρραφή και αναγέννηση νεύρων

"Τα περιφερικά νεύρα είναι ζωντανοί σωλήνες με «καλώδια»(νευράξονες ή νευρικές ίνες) που εκτελούν δυο ειδών λειτουργίες : Πρώτον μεταδίδουν εντολές του εγκεφάλου στους μυς προκειμένου να εκτελέσουν κίνηση και δεύτερον φέρνουν πληροφορία από το δέρμα αίσθησης πχ πόνου, πίεσης, ψύχους ή θερμότητας προς τον εγκέφαλο" εξηγεί ο διαπρεπής Έλληνας μικροχειρουργός και προσθέτει.

"Ο βασικός κανόνας για καλή προοπτική αποκατάστασης ενός επανορθωμένου νεύρου είναι ο εξής. Όσο πιο κοντά αποκοπούν τα νεύρα στο περιφερειακό όργανο (πχ ράγες δακτύλων χεριών) τόσο καλύτερη πρόγνωση έχει για γρήγορη αποκατάσταση. Αντίθετα όσο πιο μακριά κοπεί ένα νεύρο από το τελικό όργανο που νευρώνει, τόσο πιο αργά και πιο δύσκολα θα επανέλθει".

Όπως αναφέρουν οι μικροχειρουργοί η ταχύτητα αυτόματης αναγέννησης ενός νεύρου απ το σημείο που θα συρραφτεί μέχρι το τελικό όργανο που πρέπει να ξαναφτάσει είναι 1mm/ την ημέρα. Μετά τη συρραφή το νεύρο αρχίζει να ξαναμεγαλώνει σε μήκος (όπως η ουρά της σαύρας) βγάζοντας νεαρές νευρικές ίνες (νευράξονες) κατευθυνόμενες προς το περιφερειακό όργανο στόχο.

Αν όμως  οι νέοι νευράξονες που αναγεννιούνται δε φθάσουν εγκαίρως (μέσα σε έξι μήνες = 18 εκατοστά) στο όργανο στόχο τότε οι εντολοδόχοι πλάκες  νεκρώνονται, οι μύες ατροφούν και αχρηστεύονται οριστικά.

«Για το λόγο αυτό στις περιπτώσεις που η  συρραφή του νεύρου πραγματοποιείται σε απόσταση μεγαλύτερη των 18 εκατοστών από το περιφεριακό όργανο, τότε γίνεται   υποστηρικτική  διέγερση μυών και νεύρων με ηλεκτροθεραπεία για να μη νεκρώνουν, πριν φτάσει το αναγεννημένο νεύρο» καταλήγει ο κ Ιγνατιάδης.

Υπάρχουν συσκευές φυσικοθεραπευτηρίου και ατομικές συσκευές με φορτιζόμενη μπαταρία. Οι εξελιγμένες σύγχρονες συσκευές διαθέτουν περισσότερα προγράμματα, τα οποία παρεμβαίνουν στη διαδικασία της ανάληψης του νεύρου, εγγεγραμμένα σε ειδικές κάρτες που αλλάζουν ανάλογα με το στάδιο της θεραπείας του νεύρου, υπάρχουν προγράμματα για νευρική αναγέννηση, μυϊκή ατροφία, απονεύρωση,  πόνο κλπ.

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ το 30% των ατυχημάτων αφορά ένα βαρύ συντριπτικό ή θλαστικό τραύμα χεριού και δακτύλων, το 1/3 εξ αυτών εμπεριέχει βλάβη νεύρου και οι τραυματίες είναι κατά μέσον όρο 24 χρόνων. Επίσης το 3-7 % των τροχαίων ατυχημάτων περιλαμβάνει διατομή περιφερικού νεύρου και οι τραυματίες κατά μέσον όρο είναι 35 χρόνων.

 

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πιθανή επανεμφάνιση της Πανούκλας υποστηρίζουν επιστήμονες
Μια επιδημία που έχει ξεχαστεί, η θανατηφόρα πανούκλα που εμφανίστηκε ...
Μεγάλη και απρόσμενη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στην Ελλάδα-Η οικονομική κρίση χειροτερεύει τις συνθήκες
Την πιο συχνή νεοπλασματική ασθένεια των γυναικών αποτελεί σήμερα ο ...
Ποιοι είναι οι λόγοι που ο εγκέφαλος προτιμά τη γαλήνη της εξοχής;
Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης μέσα σε ένα φυσικό και όχι αστικό ...
To AIDS «χτυπά» ολοένα και περισσότερους έφηβους
Ο αριθμός των εφήβων που είναι φορείς του ιού HIV ξεπέρασε τα 2 ...
Παγκόσμια ημέρα του διαβήτη η σημερινή
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η σύγχρονη πανδημία, όπως έχει ...
Διαδικτυακή καμπάνια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για εμβόλια κατά της ιλαράς
Μια διαδικτυακή καμπάνια έχουν ξεκινήσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με ...
Ο διαβήτης φέρνει αναπηρία
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Baker IDI για την Καρδιά και τον Διαβήτη στη ...
Δύο εκατομμύρια νεκροί στο βωμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω αστυφιλίας και υπερπαραγωγής
Η ατμοσφαιρική ρύπανση ίσως ευθύνεται για περισσότερους από δύο ...
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο πρώτο TEDMED στην Ελλάδα
Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος ...