Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Alpha: Δύσκολο το στοίχημα των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών για ζεστό χρήμα στην οικονομία
H συνέχιση και η ανάκαμψη της αναγκαίας χρηματοδότησης των ...
Ρεπεντέν: Απευθείας κεφάλαια από τον ESM στις ελληνικές τράπεζες
Την απευθείας ροή κεφαλαίων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης προς ...
Παπούλιας: Οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν ελληνικές
Την ανάγκη να γίνουν προσπάθειες ώστε οι ελληνικές τράπεζες να ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Τράπεζες: Ανακεφαλαιοποιημένες ρίχνουν χρήμα στην πραγματική οικονομία

Τράπεζες: Ανακεφαλαιοποιημένες ρίχνουν χρήμα στην πραγματική οικονομία

Της Βούλας Μαλαίνου

Κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ αποσπούν από τη διεθνή Κεφαλαιαγορά οι ελληνικές τράπεζες, μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίων και εκδόσεων ομολόγων. Τα ανακεφαλαιοποιημένα πλέον εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είναι έτοιμα να συμβάλουν στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, διοχετεύοντας σε αυτή ζεστό «ρευστό».

Πράγματι, Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank ενίσχυσαν τα χαρτοφυλάκιά τους, με τους ξένους να «σκουπίζουν» τις προσφορές, βάζοντας «πλάτες» στις πρόσφατες ΑΜΚ. Τραπεζικοί φορείς κάνουν λόγο για έκδηλο ενδιαφέρον από την πλευρά των διεθνών επενδυτών έναντι των ελληνικών τίτλων. Υπογραμμίζουν δε πως πρόκειται για «παραδοσιακά και υψηλής ποιότητας θεσμικά χαρτοφυλάκια». Που σημαίνει πως η χώρα μας αποτελεί πια πόλο έλξης για σοβαρές επενδύσεις παγκοσμίως.

Το ποσό των 10 δισ. ευρώ, το οποίο αντλήθηκε από κορυφαία ξένα funds και σπουδαίους ιδιώτες του εξωτερικού, είναι εντυπωσιακό και αποδεικνύει πως τόσο για την ελληνική τραπεζική αγορά όσο και για την ευρύτερη ελληνική οικονομία ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση της ρευστότητας.

Χρηματιστηριακές πηγές, πάντως, τονίζουν πως οι ξένοι «ποντάρουν» στις μετοχές των δικών μας τραπεζών, έχοντας στο νου τους πως για την επόμενη τριετία τουλάχιστον δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί κάνουν λόγο για «ευφορία ως προς τους ελληνικούς τίτλους», επισημαίνοντας την απήχηση που έχουν τα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας σε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, όπως Goldman Sachs, JPMorgan, Barclay's, Credit Suisse, BNP.

Την περασμένη εβδομάδα και ενώ η ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας «έτρεχε» ακόμη, δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο ανέφεραν πως το υψηλό ξένο ενδιαφέρον «δεν οφείλεται στις προοπτικές μακροοικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας, αλλά στο γεγονός ότι μπορούν να επιτύχουν άμεσα καλές προμήθειες».

Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, από τις αρχές του τρέχοντος έτους δέκα ελληνικές τράπεζες, εκ των οποίων και οι τέσσερις συστημικές, έχουν καταθέσει στις επενδυτικές του εξωτερικού περίπου 20 με 30 εκατ. ευρώ η καθεμία ξεχωριστά. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο ότι οι τέσσερις μεγάλες εγχώριες τράπεζες καλύπτουν σχεδόν το 90% της ελληνικής αγοράς.

Υπενθυμίζεται δε πως προ ολίγων εβδομάδων ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε το outlook (προοπτικές) των ελληνικών τραπεζών σε «σταθερό» από «αρνητικό». Ο οίκος προσδοκά αύξηση κερδοφορίας του κλάδου το 2015, ενώ εκτιμά πως το 2014 θα είναι ζημιογόνο, εξαιτίας των υψηλών ακόμα προβλέψεων για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία αναμένεται να εκτιναχθούν στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης, στο 37%.

Παρά την ανακεφαλαιοποίηση τον Ιούνιο του 2013 και την αύξηση των κεφαλαιακών «μαξιλαριών», η Moody's «βλέπει» επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σε συμφωνία με τις αντίστοιχες των 6,4 δισ. ευρώ, με βάση το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο οίκος διενεργεί την εκτίμηση πως τα παραπάνω κεφάλαια θα αντληθούν κυρίως από ιδιώτες επενδυτές.

Η ΕΤΕ

Ύστερα από την υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, σήμερα, Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, η οποία αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» στην ΑΜΚ και στην τιμή διάθεσης των μετοχών, ολοκληρώνοντας έτσι την όλη σχετική διαδικασία.

Επισημαίνεται πως η ομολογιακή έκδοση της ΕΤΕ ύψους 750 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε πάνω από τρεις φορές, καθώς συγκεντρώθηκαν συνολικά κεφάλαια 2,5 δις. ευρώ από ξένους επενδυτές, γεγονός που αποτέλεσε «προπομπό» και για την επιτυχία της ΑΜΚ.

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών, η ΕΤΕ θα είναι η καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένη ελληνική τράπεζα, ενώ σημειωτέον διαθέτει και σημερινά assets, μεταξύ αυτών, η Finansbank, η Εθνική Ασφαλιστική και η Πανγαία.

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, σχολιάζοντας τα ποιοτικά κεφάλαια που αντλήθηκαν, τα οποία ξεπερνούν τα δέκα, μεταξύ άλλων και των BlackRock και Blackstone, θεωρούν βέβαιο ότι τα funds θα κρατήσουν τις μετοχές τους στην Εθνική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε δεν πρόκειται για κεφαάλαι κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αφού συνηθίζουν να διακρατούν τις μετοχές τους για πάνω από έξι μήνες.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Αυτό που πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να διακινηθεί χρήμα από την τραπεζική αγορά αποτελεί η τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτός του ότι θα πρέπει σαφώς η ελληνική οικονομία να «τρέχει» σε βιώσιμα επίπεδα.

Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων είναι το κορυφαίο στοίχημα των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η ανακεφαλαιοποίηση, με βάση τις βασικές παραδοχές των stress test, εξασφαλίζει τα απαραίτητα κεφάλαια για ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ η αύξηση του ποσοστού των ιδιωτών προσφέρει ένα πρόσθετο κίνητρο στις διοικήσεις των τραπεζών να αναλάβουν δράση.

Τρόικα και Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) έχουν θέσει, ως προτεραιότητα, αλλαγές, που να διευκολύνουν την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
EKT, Kοέν: Σχεδόν όλες οι μεγάλες τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια πάνω από τα απαιτούμενα
Σχεδόν όλες οι τράπεζες που τελούν υπό την άμεση εποπτεία της ...
Αμετάβλητος ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες
Αμετάβλητη, στα 89 δισ. ευρώ διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη ...
Νοτ: Οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν προβλήματα εάν η Αθήνα κήρυσσε πτώχευση
 Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και θα μπορούσαν να αντέξουν ...
Νουί(ΕΚΤ): Απολύτως φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως φερέγγυες και διαθέτουν ...
ΕΚΤ: Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες
Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες, δήλωσε η επικεφαλής του ...
Die Welt: Η ΕΚΤ θα εγκρίνει τη συνέχιση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες
Θα εγκρίνει την περαιτέρω έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA) προς τις ...
Τράπεζες:
Το ποσό των 2 δισ. ευρώ θα «ρίξουν» οι ελληνικές τράπεζες στην εγχώρια ...
ΕΤΕΠ: Εγγυήσεις 500 εκ. ευρώ σε τρεις μεγάλες τράπεζες
Yπογράφεται σήμερα η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με ...
Ζανιάς: Οι τράπεζες ξαναχτίζουν τον ρόλο τους στην οικονομία
Την εκτίμηση πως οι ελληνικές τράπεζες ξαναχτίζουν το ρόλο τους στην ...