Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Κόσμος
Σχετικά Νέα
Καταστροφή η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Σχετική έρευνα που έγινε για λογαριασμό τραπεζών και εταιρειών ...
Πολιτική ένωση στην Ευρώπη ζητεί ο Ολάντ
Ένα δίλημμα για το μέλλον της Ευρώπης έθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά ...
Ολάντ: «Η ευρωπαϊκή ύφεση οφείλεται στη λιτότητα»
Σε σαφή δήλωση για τα αίτια της ύφεσης που πλήττει την Ευρώπη, προέβη ο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ολάντ: «Έξοδος από την Ευρώπη = έξοδος από την ιστορία»

Ολάντ: «Έξοδος από την Ευρώπη = έξοδος από την ιστορία»

Ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε τους Γάλλους, οι οποίοι καλούνται στις 25 Μαΐου στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές, να μείνουν μακριά από τους λαϊκισμούς και από τον πειρασμό «μιας εξόδου από την Ευρώπη», η οποία ισοδυναμεί, με «μια έξοδο από την Ιστορία» και τους κάλεσε να ταχθούν μάλλον υπέρ μιας «επίμονης Ευρώπης».

Σε άρθρο του στη «Le Monde», ο Γάλλος πρόεδρος υπενθυμίζει «τη σοβαρή προειδοποίηση του (πρώην προέδρου) Φρανσουά Μιτεράν, στην τελευταία ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «ο εθνικισμός ισοδυναμεί με πόλεμο!» και «αυτήν την θεμελιώδη πραγματικότητα: η Ευρώπη ισοδυναμεί με ειρήνη!».

Επίσης κρίνει ότι αυτή η πραγματικότητα απειλείται από τις δυνάμεις που επιζητούν να την αφανίσουν εκμεταλλευόμενες την απογοήτευση, στηριζόμενες στην αποθάρρυνση, ανακινώντας τους φόβους την ώρα που στην Γαλλία το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να αναδειχθεί στην πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας το βράδυ της 25ης Μαΐου.

Παράλληλα, κάνει αναφορά στους ξένους που χαρακτηρίζονται ως οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι», στη «θρησκευτική διαμάχη» ή στην εναντίωση των «εθνικών ταυτοτήτων στην ευρωπαϊκή δέσμευση». «Μια έξοδος από την Ευρώπη θα ισοδυναμούσε με μια έξοδο από την Ιστορία» σημειώνει στο άρθρο του ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η εγκατάλειψη του ευρώ θα ήταν «μια παγίδα, αυτή της εθνικής παρακμής». Ωστόσο ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «απογοητεύει» με «την αδυναμία της» να αντιμετωπίσει την ανεργία ή με τους «θεσμούς και τους περίπλοκους κανόνες της». Όμως είναι θέμα επιλογής, σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ «μιας φοβισμένης Ευρώπης ή μιας επίμονης Ευρώπης».

Ο Γάλλος πρόεδρος «αντιπαραθέτει» αυτό το όραμα για την Ευρώπη σε αυτό για μια Ευρώπη «διάλυμα», η οποία στηρίζεται σύμφωνα με τον ίδιο σε «ένα μινιμαλιστικό, εμπορικό, ΄απολιτίκ΄ όραμα της Ευρώπης, το οποίο βλέπει σε αυτήν μόνον μια αγορά, μόνον έναν νομισματικό χώρο χωρίς διακυβέρνηση». Το τελευταίο, πρόσθεσε, είναι μόνον «ένα άθροισμα κανόνων και καθιστά την Ένωση μια οντότητα χωρίς ψυχή και χωρίς άλλο σχέδιο από αυτό της υποδοχής υποψηφίων που χτυπούν την πόρτα της».

Ο ίδιος ζητά μια Ευρώπη «που δρα εκεί όπου αναμένεται, που αποσαφηνίζει τους τρόπους για την λήψη των αποφάσεων, που ελαφραίνει τις διαδικασίες, που προχωράει πιο γρήγορα με τις χώρες που το θέλουν και επικεντρώνεται στις προκλήσεις που έρχονται». «Αυτή η Ευρώπη είναι εκείνη που ξεκινώντας από την ευρωζώνη ξαναδίνει δύναμη στην οικονομία, θέτει τέλος στην τυφλή λιτότητα, πλαισιώνει τα οικονομικά με την επίβλεψη των τραπεζών, μετατρέπει την μεγάλη αγορά της σε ένα πλεονέκτημα έναντι της παγκοσμιοποίησης και υπερασπίζεται το νόμισμά της κατά των παράλογων κινήσεων», επισημαίνει ο Γάλλος πρόεδρος. «Η Γαλλία περισσότερο από την πρόοδο της Ευρώπη θέλει την Ευρώπη της προόδου», καταλήγει ο Ολάντ στο άρθρο του.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συνομιλία Πούτιν-Ολάντ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Φρανσουά Ολάντ, ...
Δημοσίευμα «χωρίζει» σήμερα  τον Ολάντ με την Τριερβελέρ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Journal du Dimanche» ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά ...
Βόμβα στη Ρώμη λίγο πριν την επίσκεψη Ολάντ
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει προγραμματισμένη επίσκεψη την ...
Νέο χαμηλό ρεκόρ για τη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ
Νέα «ρεκόρ» στο 20% σημείωσε η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου ...
Η Γαλλία δεν δέχεται «διαταγές» από την Κομισιόν
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα υπαγορεύσει στη Γαλλία τι να κάνει». Αυτό ...
Ανασχηματισμό προανήγγειλε  ο Ολάντ
«Ο ανασχηματισμός θα έρθει στην ώρα του» , δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος, ...
Συνομιλίες Ολάντ - Μπαρόζο στις 15 Μαΐου
Συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ ...
Επίσκεψη Ολάντ στην Κίνα
  Επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά ...
Διέψευσε κάθε προσδοκία ο Φρανσουά Ολάντ
Οι ελπίδες που συνόδευσαν την εκλογή Ολάντ στη προεδρία της Γαλλίας ...