Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Κόντρα στη Βουλή για το ελληνικό ομόλογο
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές έχει και πολιτικό αντίκρισμα με την ...
Αναγνώρισε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού ο Γ. Χαν
Αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έκανε ο κοινοτικός ...
Μέρκελ: Πρόοδος της Ελλάδας χάρη στον Σαμαρά
«Εγγυημένη» χαρακτηρίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Το μνημόνιο αποτελεί πολιτικό σχέδιο της Μέρκελ»

«Το μνημόνιο αποτελεί πολιτικό σχέδιο της Μέρκελ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε σε ερωτήσεις αναγνωστών της εφημερίδας Guardian που αφορούσαν κυρίως στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, τις σχέσεις μιας κυβέρνησης της Αριστεράς με τους εταίρους της και την Ε.Ε., αλλά και για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Για το πώς θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου, μακριά από την απειλή για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «Η κ. Μέρκελ έχει ήδη απαντήσει επ΄ αυτού στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2013, όταν σύμφωνα με την γαλλική Le Monde, είπε στους αρχηγούς των κρατών της ευρωζώνης ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η ευρωζώνη θα διαλυθεί.

Το μνημόνιο δεν επιβλήθηκε για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά αποτελεί ένα πολιτικό σχέδιο της ίδιας της καγκελαρίου Μέρκελ. Όλα είναι διαπραγματεύσιμα, όσο τουλάχιστον υπάρχει μια κυβέρνηση στην Ευρώπη έτοιμη να σταθεί ενάντια σε αυτό το σχέδιο».

Ερωτηθείς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε περισσότερα για να εκθέσει τον ύποπτο λογιστικό έλεγχο της κυβέρνησης επί του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και γιατί δεν επιτίθεται στην ΕΕ για αυτή την εξαπάτηση, σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη το έχει κάνει με δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις στην ελληνική Βουλή. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα πολιτικό τέχνασμα και βασίζεται στην θέληση της τρόικα να κρατήσει στη θέση της την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Αλλά όλο αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας και της ευρωζώνης δεν θα είναι απλώς τεχνική, αλλά πολιτική».

Για το πώς θα ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια επιθετική στάση της ΕΚΤ, όπως έγινε στην Κύπρο, σε περίπτωση που δεν βρει συμμάχους στις υπόλοιπες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν τόνισε: «Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. Η επαναδιαπραγμάτευση της νέα ελληνικής αριστερής κυβέρνησης, δεν θα γίνει μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Έτσι θα δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στην ήπειρο. Οι άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου θα αναγκαστούν από τους πολίτες τους να καταλάβουν μια αντίστοιχη στάση, υποστηρίζοντας το κράτος πρόνοιας και της κοινωνικής συνοχής. Και θα αναγκαστούν να ευθυγραμμιστούν με την ελληνική κυβέρνηση».

Σχετικά με τα δημοψηφίσματα και αν αποτελούν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να δοκιμασθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, είπε:

«Τα δημοψηφίσματα είναι ένα μέσο για να εκφράσει ο λαός τη θέλησή του σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Τώρα, κανείς δεν εγείρει το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ. Ούτε η Ελλάδα θέτει τέτοιο ζήτημα, ούτε οι εταίροι της, που γνωρίζουν καλά ότι αν η Ελλάδα αποσυρθεί, η ευρωζώνη θα διαλυθεί».

Σχετικά με τον τρόπο που θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον ευρωπαϊκό Νότο, τόνισε:

«Ο μόνος δρόμος για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση είναι ένα Ευρωπαϊκό New Deal. Είναι επιτακτική ανάγκη να εγκαταλείψουμε την λιτότητα και να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί μόνο δια μέσου δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων. Θα απαιτήσουμε ένα τέτοιο ευρωπαϊκό σχέδιο. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή, οπότε και η λύση θα είναι ευρωπαϊκή».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Διεργασίες πολιτικής κατεύθυνσης της Ελιάς
Κορυφώνονται οι διεργασίες για την «Ελιά», το νέο πολιτικό πόλο που ...
Το πολιτικό κέντρο στο επίκεντρο της πολιτικής
Η «Δημιουργία, ξανά!», με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «Η χώρα ...
«Να αφήσουμε πίσω το παρηκμασμένο πολιτικό κατεστημένο»
«Το 2014 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να αφήσουμε πίσω μας το ...
Reuters: Νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης
Άρθρο του Reuters βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με στόχευση ...
«Θα προκαλέσουμε πολιτικό σεισμό με εκλογές κάθε μήνα»
Απειλές ενάντια στο πολιτικό σύστημα εκτόξευσε μέσω τηλεοπτικής του ...
Επί ξύλου κρεμάμενη η κυβέρνηση
Σε δικομματική κυβέρνηση οδηγούν οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό ...
Αυγά στο πολιτικό γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Εύβοια
Το πολιτικό γραφείο του Σίμου Κεδίκογλου στη Χαλκίδα, έβαλαν στο ...
ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΔΕΗ δεν ανήκει στην κυβέρνηση και δεν πωλείται»
Με βάση τη θέση ότι η ΔΕΗ «αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού», ο ...
«Ταράζει» το πολιτικό σκηνικό το ΑΚΕΛ, που επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου από το ευρώ
Τεκμηριωμένη μελέτη που θα εξετάζει ακόμα και «εναλλακτικό σχέδιο» ...