Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Υγεία
Σχετικά Νέα
Απόφαση-σταθμός για την υγεία των πολιτών
Μια σημαντική απόφαση, η οποία αφορά την υγεία των πολιτών έλαβε το ...
Διαγνωστικά κέντρα σε επίσχεση από τη Δευτέρα
Σε επίσχεση εργασίας πρόκειται να προχωρήσουν τα διαγνωστικά κέντρα, ...
Στα ύψη η πίεση, λόγω κρίσης - Δύο εκατομμύρια Έλληνες με υπέρταση
Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πάσχει από υπέρταση, με την κατάσταση να ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Υγεία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Υγεία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

«Οι συμβεβλημένοι κλινικοί και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί στήριξαν και στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των εργαστηριακών ιατρών», αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρει, θεωρεί «απαράδεκτη την τακτική των συνεχών “κουρεμάτων”, των rebate και claw back. Σε αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς και τον ΠΙΣ, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και αναγνώρισης του διακριτού ρόλου του καθενός, τον αγώνα για την ενότητα και τα δίκαια αιτήματα του συνόλου του ιατρικού σώματος!».

Διαγνωστικά κέντρα σε επίσχεση από τη Δευτέρα

Σε επίσχεση εργασίας πρόκειται να προχωρήσουν τα διαγνωστικά κέντρα, τα ιατρικά εργαστήρια και οι κλινικο-εργαστηριακοί ιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ . Και αυτό διότι οι όποιες διαπραγματεύσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής με τον ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις νέες αμοιβές και τις νέες συμβάσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασθενείς

Ειδικότερα, ύστερα από τη σχετική απόφαση που ελήφθη σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί (φυσικά πρόσωπα και εργαστήρια) θα προχωρήσουν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, από την επόμενη Δευτέρα 12 Μαΐου.

Για τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες και σπινθηρογραφήματα.

Τι αναφέρουν οι γιατροί

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, τα 328 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τον κλάδο των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, είναι «αυτοκτονικός». Μάλιστα, επικαλούνται τον ΟΟΣΑ, ο οποίος εκτιμάει ότι το ποσό που θα επιτρέψει τη βιωσιμότητα του συστήματος δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 570 εκατομμύρια ευρώ.

Να αναφερθεί ότι ο προϋπολογισμός αναμένεται να έχει καλυφθεί έως τον Ιούνιο, αφού το πρώτο τετράμηνο έφθασε σχεδόν τα 200 εκατομμύρια, υπολογίζοντας πως άγγιζε τα 47 εκατομμύρια το μήνα, από τις αρχές του έτους.

Την αντίδραση των γιατρών προκάλεσε και η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μη διαπραγματευθεί το μέτρο του claw back για τους γιατρούς, οι οποίοι κάνουν λόγο και για αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει ορθούς κανόνες συνταγογράφησης παραπεμπτικών και ηλεκτρονικού ελέγχου.

Κίνδυνος φόρων σε ανείσπρακτες αποζημιώσεις στα διαγνωστικά κέντρα

Με φόρους για ανείσπρακτες αποζημιώσεις κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν τα διαγωνιστικά κέντρα, λόγω του claw back. Για το θέμα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων απέστειλε αίτημα ακρόασης στον γενικό γραμματέα Δημόσιων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Η σχετική επιστολή αναφέρει ότι «μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να επιβάλλει στους παρόχους υγείας το μέτρο της αυτόματης επιστροφής δαπανών (claw back) για υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου που αφορούν το έτος 2013, με συνέπεια οι πάροχοι αφενός μεν να μην αποζημιωθούν για τις υπηρεσίες που έχουν ήδη παράσχει στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αφετέρου δε να επιβαρυνθούν επιπλέον με τους φόρους για ανείσπρακτες αποζημιώσεις λόγω των παραστατικών στοιχείων (τιμολόγια) που έχουν ήδη εκδώσει εντός του περασμένου έτους (2013), ζητάμε ακρόαση μαζί σας για να δώσουμε λύση στο φορολογικό πρόβλημα που δημιουργεί η αυθαίρετη επιβολή του παραπάνω μέτρου, δηλαδή την πληρωμή φόρου για χρήματα που οι πάροχοι δεν θα εισπράξουν ποτέ, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση στην οποίαν έχουν περιέλθει όλες οι μονάδες που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών Π.Φ.Υ.».

Σημειώνεται ότι τα μέλη του Συνδέσμου έχουν περιθώριο να υποβάλλουν την φορολογική δήλωση των μονάδων τους μέχρι 31 Μαΐου τρέχοντος έτους.

Για το λόγο αυτό, το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας βρίσκεται σε διαδικασία ενεργειών αφενός μεν προς το Υπουργείο Υγείας για να αποστείλει τα σημειώματα της αυτόματης επιστροφής δαπανών (claw back) στους παρόχους άμεσα και αφετέρου δε προς το Υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει εγκύκλιο η οποία θα επιτρέπει στις μονάδες να κάνουν πρόβλεψη το αντίστοιχο ποσό του claw back που αφορά τη χρήση έτους 2013, ούτως ώστε να μπορούν να συμψηφίσουν το συγκεκριμένο ποσό στα αποτελέσματα της χρήσης 2013.

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ιατρικά ραντεβού στο ΠΕΔΥ καλώντας με χρέωση στο 14784
Στο 14784 μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για να κλείσουν ...
Πρόγραμμα διαχείρισης του πένθους από την Ιατρική Σχολή Αθηνών
Η Ιατρική Σχολή Αθηνών θα υλοποιήσει ένα δωρεάν παρεμβατικό πρόγραμμα ...
Κραυγή αγωνίας για την υγεία στην Ελλάδα
Σοβαρά προβλήματα υγείας, ορισμένα εξ’ αυτών απειλητικά για τη ζωή, ...
Σε επίσχεση εργασίας κλινικές του ΕΟΠΥΥ
Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ προχωρά από σήμερα ...
Επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας στον ΕΟΠΥΥ από τις κλινικές
Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ από την Τρίτη 29 ...
Συμπολίτες μας μένουν ανάπηροι ή χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας χιλιάδων ιατρικών λαθών
Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τα ιατρικά λάθη σε ...
Ο εθελοντισμός ενισχύει την πνευματική υγεία
Μια μεγάλη συστηματική ανασκόπηση άλλων μελετών που πραγματοποιήθηκε ...
Κρίση και ύφεση απειλούν τη δημόσια υγεία
Ακόμη μια έρευνα για τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ...
«Ασθενής» λόγω κρίσης η υγεία...
Πέρα από την τσέπη μας, η κρίση στοιχίζει και στη μελλοντική πορεία της ...