Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Υγεία
Σχετικά Νέα
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι μια ασθένεια η οποία προκαλεί ...
Φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας βοηθάει στην καρδιακή υπερτροφία
Ένα φάρμακο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία της σκλήρυνσης ...
Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας σήμερα…
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μία από τις πιο διαδεδομένες νόσους στον ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μια ορμόνη στη μάχη κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Μια ορμόνη στη μάχη κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Μια ορμόνη ονόματι οιστριόλη, η οποία ανήκει στα οιστρογόνα και παράγεται σε αυξημένες ποσότητες κατά την εγκυμοσύνη, φαίνεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στη μάχη εναντίον της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η ορμόνη αυτή παράγεται σε αυξημένες ποσότητες κατά την εγκυμοσύνη, όπως έδειξε μια κλινική δοκιμή σε 158 γυναίκες ασθενείς, την οποία έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες.

Να σημειωθεί ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νευρολογική πάθηση από την οποία πάσχουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και οφείλεται σε καταστροφή της μυελίνης, του προστατευτικού περιβλήματος των νεύρων, λόγω επίθεσης του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.

Στις γυναίκες ασθενείς, τα συμπτώματα τείνουν να υποχωρούν, όταν μένουν έγκυες, αλλά επιδεινώνονται μετά τον τοκετό, με τη δράση της ορμόνης οιστριόλης να καταστέλλει προσωρινά την αυτοκαταστροφική δράση του αμυντικού μηχανισμού της εγκύου ασθενούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ρόντα Βόσκουλ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εξέτασαν κατά πόσο είναι δυνατό να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη ορμόνη γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση, οι οποίες δεν είναι έγκυες.

Οι αμερικανοί επιστήμονες χορήγησαν καθημερινά σε 86 από τις 158 ασθενείς ποσότητα οιστριόλης, μαζί με το κανονικό φάρμακό τους (Copaxone).

Μετά από ένα έτος χορήγησης οιστριόλης, οι ασθενείς αυτές είχαν κατά μέσο όρο 47% λιγότερες υποτροπές σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες της κλινικής δοκιμής, οι οποίες έπαιρναν το φάρμακο Copaxone και ένα εικονικό φάρμακο αντί για την οιστριόλη, ενώ μετά από δύο έτη, το ποσοστό υποτροπών ήταν 32% χαμηλότερο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, πράγμα που σήμαινε ότι η οιστριόλη δεν μπορούσε να προσφέρει πλέον κάτι παραπάνω.

Επιπλέον, όπως έδειξε η κλινική δοκιμή, οι γυναίκες που είχαν πάρει την οιστριόλη, πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις στις νοητικές και γνωστικές δοκιμασίες που υποβλήθηκαν.

Προηγούμενα πειράματα με ποντίκια που έπασχαν από σκλήρυνση, έχουν δείξει ότι η οιστριόλη διεισδύει στον εγκέφαλο και λειτουργεί προστατευτικά για τους νευρώνες, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι στους ανθρώπους προστατεύει τον εγκέφαλο του εμβρύου από το στρες.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει πλέον μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για να επιβεβαιώσει τα αρχικά ευρήματά της, αλλά μέχρι τότε οι ασθενείς δεν πρέπει να παίρνουν μόνοι τους οιστριόλη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, προς το παρόν, υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα, όπως το ζήτημα της ακριβούς δοσολογίας και το κατά πόσο η οιστριόλη «δουλεύει» μόνη της, χωρίς τη βοήθεια ενός φαρμάκου για τη σκλήρυνση όπως το Copaxone, κάτι που φαίνεται να ισχύει πάντως, με τις έως τώρα ενδείξεις.

Αν υπάρξει η σχετική επιβεβαίωση, τότε η οιστριόλη θα αποτελέσει πιθανότατα μια φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τις υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Εξάλλου, παραμένει ερωτηματικό, σε ποιό βαθμό η οιστριόλη μπορεί να βοηθήσει άνδρες με σκλήρυνση, με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι η τεστοστερόνη είναι καλύτερη λύση, καθώς η εν λόγω ανδρική ορμόνη μετατρέπεται στον εγκέφαλό τους σε οιστρογόνα, τα οποία επίσης δρουν προστατευτικά κατά της νόσου.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Θεραπεία με βλαστικά κύτταρα κατά της σκλήρυνσης
Γεννά ελπίδες μια νέα θεραπεία για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά ...
Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου η 15η Φεβρουαρίου
Η σημερινή ημέρα, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, είναι ...
Εμβόλιο καταπολεμά φυματίωση και σκλήρυνση της πλάκας
«Με έναν σμπάρο, δύο τρυγόνια», όπως λέει και η παροιμία, καθώς σύμφωνα ...
Ωκυτοκίνη, η ορμόνη που ανακουφίζει τα συμπτώματα του αυτισμού
Μέσω ψεκασμού από τη μύτη μπορούν να λάβουν τα αυτιστικά παιδιά την ...
Νέες μελέτες για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Developmental Cell, ...
«Ασπίδα» κατά του εγκεφαλικού η βιταμίνη Β
Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, τα άτομα που λαμβάνουν αρκετές ...
Η ορμόνη της αγάπης ρυθμίζει την κοινωνική μας συμβίωση
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Stanford, έδειξαν ότι, η ορμόνη ...
Η έλλειψη ύπνου επιδεινώνει τη σκλήρυνση κατά πλάκας
«Ασπίδα» ενάντια στη σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί ο «καλός ύπνος», ...
Τα νεογέννητα βρέφη εκκρίνουν διαφορετικές ορμόνες από τη μητέρα κατά τη γέννηση
Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Calgary, του Καναδά, δείχνει ότι, τα ...