Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Χαμηλό 16 μηνών για το Οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο
Σε χαμηλό 16 μηνών «βυθίστηκε» ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην ...
Ελαφριά επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης επιδεινώθηκε ελαφρά τον ...
Γερμανία: Στις 36,4 μονάδες ο ZEW οικονομικού κλίματος
Στις 36,4 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης ZEW οικονομικού κλίματος στη ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΙΟΒΕ: Ελαφριά υποχώρηση για το δείκτη οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο

ΙΟΒΕ: Ελαφριά υποχώρηση για το δείκτη οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο

Υποχώρησε ελαφρά τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, μετά από ένα τρίμηνο συνεχούς βελτίωσης και διαμορφώθηκε στις 95,4 (από 97,5) μονάδες, σημειώνοντας όμως τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση - μετά από εκείνη του Μαρτίου - από τον Οκτώβριο του 2008.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι τάσεις είναι μικτές: στις επιχειρηματικές προσδοκίες στις υπηρεσίες καταγράφεται ανάκαμψη, στη βιομηχανία και τις κατασκευές το κλίμα επιδεινώνεται, ενώ στο λιανικό εμπόριο κυριαρχεί η σταθερότητα. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη πάντως, κινείται ανοδικά για δεύτερο διαδοχικό μήνα, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

Επίσης σημειώνεται ότι τα θετικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας (με προεξάρχουσα ίσως την έκδοση κρατικού πενταετούς ομολόγου μετά από 4 χρόνια, με ικανοποιητικό επιτόκιο χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές), αλλά και επιμέρους εξελίξεις που συνδέονται με τη συνεχή επιβράδυνση της ύφεσης, όπως αυτή τουλάχιστον αντανακλάται στα επίσημα στοιχεία, δημιουργούν προοπτικές που ενθαρρύνουν εν μέρει τις, χαμηλές ακόμη, προσδοκίες σε πολίτες και επιχειρήσεις. Οι οικονομικές δυσκολίες ασφαλώς εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να υφίστανται, σε πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά η έντονη απαισιοδοξία συνεχίζει να αμβλύνεται.

Αναλυτικότερα:

- στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής χάνουν έδαφος, ενώ οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης δεν μεταβάλλονται, με το δείκτη για τα αποθέματα να κλιμακώνεται.

- στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση ενισχύονται, εν μέρει αντισταθμιζόμενες από τη μικρή υποχώρηση του θετικού δείκτη στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.

- στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εντείνονται, ενώ οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους βελτιώνονται, με το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται ελαφρώς πτωτικά.

- στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύονται ελαφρά, ενώ ο δείκτης πρόβλεψης για την απασχόληση σχεδόν δεν μεταβάλλεται.

- στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και ιδιαίτερα εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο καταγράφουν άνοδο, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση σχεδόν δεν μεταβάλλονται, με τις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας να βελτιώνονται.

Μικρή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, συνέχιση της βελτίωσης σε ΕΕ

Το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο αποδυναμώνεται ήπια στην Ευρωζώνη, αλλά ενισχύεται στην ΕΕ, με το σχετικό δείκτη να χάνει 0,5 μονάδες στην πρώτη ζώνη και να κερδίζει 0,9 στη δεύτερη, φθάνοντας αντίστοιχα στις 102,0 και 106,2 μονάδες, ανώτερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του. Αναλυτικότερα:

Στην Ευρωζώνη, η επιδείνωση του κλίματος εκπορεύεται κατά κύριο λόγο από την εξασθένιση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις κατασκευές, δύο τομείς στους οποίους οι σχετικοί δείκτες βρίσκονται ακόμη κάτω του μακροχρόνιου μέσου όρου τους.

Στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, το κλίμα παρέμεινε επί της ουσίας αμετάβλητο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε. Συγκεκριμένα, στις κατασκευές, ο δείκτης κλίματος καταγράφει αρνητική μεταβολή (-1,6), ενώ στη βιομηχανία παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητος (-0,3).

Στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες μειώνονται αμφότεροι κατά μία μονάδα, ενώ τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κερδίζει +0,7 μονάδες. Σε επίπεδο χωρών, από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, το κλίμα χειροτερεύει στην Ολλανδία (-1,0), την Ισπανία (-1,0) και οριακά στην Γερμανία (-0,4), ενώ παραμένει αμετάβλητο στην Γαλλία (-0,3) και ανακάμπτει οριακά στην Ιταλία (+0,5).

Αντίθετα από την Ευρωζώνη, στην ΕΕ το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, λόγω της σημαντικής ανόδου του σε μία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες εκτός Ευρωζώνης, το Ην. Βασίλειο (+6,7), με τον αντίστοιχο δείκτη στην Πολωνία να καταγράφει σταθερότητα (-0,1). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες στην ΕΕ βελτιώνονται σε όλους τους τομείς, εκτός των Κατασκευών, όπου και επιδεινώνονται, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνεται ανάκαμψη.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα το Φεβρουάριο
Στις 98,2 μονάδες αυξήθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ...
Οριακά υψηλότερα ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο
Στις 102,7 µονάδες ανήλθε ο δείκτης οικονοµικού κλίµατος στην Ελλάδα τον ...
ΙΟΒΕ: Πτωρικά τον Σεπτέμβριο ο ∆είκτης Οικονομικού Κλίματος
  Επιδείνωση κλίματος σε όλους τους τομείς, με πτώση της καταναλωτικής ...
ΙΟΒΕ: Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα και ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο
Στις 97,5 (από 94,8) μονάδες διαμορφώθηκε τον Μάρτιο ο Δείκτης Οικονομικού ...
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 5,5 ετών το οικονομικό κλίμα το Φεβρουάριο!
Σε υψηλό 5,5 ετών «σκαρφάλωσε» ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην ...
Γερμανία: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο ZEW οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2010 «σκαρφάλωσε» ο δείκτης ZEW ...
Στο 91,7 ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο
Στο 91,7 από 93,4 τον Ιούνιο υποχώρησε τον Ιούλιο ο Δείκτης Οικονομικού ...
Σε υψηλό 5ετίας το οικονομικό κλίμα το Μάϊο
Σε υψηλό 5ετίας «σκαρφάλωσε» το Μάϊο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ...
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 3μισι ετών το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο
Στις 89,2 μονάδες διαμορφώθηκε τον Απρίλιο ο Δείκτης Οικονομικού ...