Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Υγεία
Σχετικά Νέα
Σχετίζονται άμεσα διαβήτης-σχιζοφρένεια
Υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στον διαβήτη και τη σχιζοφρένεια, σύμφωνα ...
Διαβήτης κληρονομεί προ-διαβήτη
Μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 8000 άτομα, έδειξε ...
Ο διαβήτης φέρνει αναπηρία
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Baker IDI για την Καρδιά και τον Διαβήτη στη ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Ο διαβήτης ως αιτία τύφλωσης

Ο διαβήτης ως αιτία τύφλωσης

Εάν ένα άτομο πάσχει από διαβήτη, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάζεται τακτικά από οφθαλμίατρο, ώστε να αποφύγει τα προβλήματα στα μάτια, που πολύ συχνά προκαλεί ο διαβήτης. Η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο οφθαλμολογικών προβλημάτων.

Ο διαβήτης αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης, σε ενήλικες 20 έως 74 ετών. Εάν έχετε προβλήματα από τα μάτια σας, παρουσιάσετε θόλωση στην όραση και πάσχετε από διαβήτη, μην αγοράσετε αμέσως καινούργια γυαλιά. Θα μπορούσε να είναι ένα παροδικό πρόβλημα στα μάτια, που αναπτύσσεται γρήγορα με τον διαβήτη και προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης, προκαλούν οίδημα (πρήξιμο, διόγκωση) του φακού του οφθαλμού, με αποτέλεσμα διαταραχές στην όραση. Θα πρέπει όσον το δυνατόν συντομότερα, να επανέλθει στο φυσιολογικό η στάθμη της γλυκόζης (σακχάρου). Μπορεί να χρειασθεί διάστημα μέχρι και τρείς μήνες, πριν επανέλθει η όραση στο φυσιολογικό.

Η θόλωση της όρασης, μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρότερων προβλημάτων από τον διαβήτη. Τα τρία κυριότερα οφθαλμολογικά προβλήματα των διαβητικών, είναι ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και η αμφιβληστροειδοπάθεια.

Καταρράκτης και διαβήτης

Αν και ο καθένας μπορεί να εμφανίσει καταρράκτη, οι διαβητικοί εμφανίζουν αυτό το πρόβλημα σε μικρότερη ηλικία και η κατάσταση εξελίσσεται ταχύτερα απ’ ότι σε μη διαβητικά άτομα.

Γλαύκωμα και διαβήτης

Όπως είναι ήδη γνωστό, το γλαύκωμα είναι μία κατάσταση κατά την οποία διαταράσσεται η ομαλή παροχέτευση του υγρού που κυκλοφορεί εντός του οφθαλμού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και λόγω της αυξημένης πιέσεως, σοβαρές βλάβες στα αγγεία και στα νεύρα του οφθαλμού, με επακόλουθο, σοβαρές βλάβες της όρασης.

Η θεραπεία αυτού του προβλήματος στα διαβητικά άτομα, μπορεί να περιλαμβάνει, ειδικές οφθαλμικές σταγόνες, διάφορες εφαρμογές με ακτίνες laser, ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις. Η πρόληψη αυτών των καταστάσεων, επιτυγχάνεται με τον τακτικό έλεγχο από τον ειδικό.

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, είναι μία από τις αγγειακές επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη. Οφείλεται στην καταστροφή των μικρών αγγείων και γι αυτό ονομάζεται και «μικροαγγειακή επιπλοκή». Η νόσος των νεφρών και των νεύρων λόγω του διαβήτη, είναι επίσης μικροαγγειακές επιπλοκές. Αυτού του είδους οι επιπλοκές, έχει αποδειχθεί, ότι οφείλονται στα υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος. Συνεπώς και εδώ, η καλύτερη πρόληψη, είναι η διατήρηση φυσιολογικής στάθμης σακχάρου στο αίμα

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, αποτελεί την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στις βιομηχανικές χώρες. Η διάρκεια του διαβήτη, είναι ο μόνος πλέον σημαντικός κίνδυνος για την ανάπτυξη αμφιβληστροειδοπάθειας. Συνεπώς, όσο μεγαλύτερο χρόνο πάσχει ένα άτομο από διαβήτη και δεν ελέγχει σωστά το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Εάν η ΔΑ δεν εντοπισθεί εγκαίρως ή δεν τεθεί υπό θεραπεία εγκαίρως, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 (νεανικός διαβήτης), σπανίως αναπτύσσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια πριν την εφηβεία. Στους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, είναι επίσης σπάνιο να εμφανισθεί διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 5 ετών από την εμφάνιση του διαβήτη. Από μια μεγάλη κλινική μελέτη, απεδείχθη ότι, στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1,ο σωστός και συνεχής έλεγχος του σακχάρου του αίματος, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης όλων των μορφών μικροαγγειοπάθειας (διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, νεφροπάθειας και νευρικής βλάβης) κατά 50%-75%.

 

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Περισσότερος καφές, λιγότερος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2
Αυξάνοντας την ποσότητα του καφέ που πίνετε ημερησίως σε ενάμιση ...
Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα…
Σύμφωνα με νέα έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Υγείας το κάπνισμα ...
Γυναίκες, σηκώστε βάρη για να προλάβετε τον διαβήτη
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ, οι γυναίκες που επιδίδονται ...
Παγκόσμια ημέρα του διαβήτη η σημερινή
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η σύγχρονη πανδημία, όπως έχει ...
Δωρεάν μετρήσεις για τον διαβήτη
Δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) θα γίνουν αύριο, ...
«Κλειδί» για τη θεραπεία του διαβήτη το έντερο;
Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Αδελαΐδας, το έντερο των ...
Επιβραδύνει τη γήρανση φάρμακο για τον διαβήτη!
Ένα ευρείας χρήσης φάρμακο κατά του διαβήτη, η μετφορμίνη, επέκτεινε τη ...
Αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη λόγω κοινωνικών αντιξοοτήτων
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS Medicine, από την ...
Ένοχο για τον διαβήτη τύπου 2 το κόκκινο κρέας
Ακόμη και μια μικρή αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας κόκκινου ...