Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
«Ρατσισμός, βία και σχέσης με Χ.Α. στην ΕΛ.ΑΣ.»
Τις υπόγειες σχέσεις αστυνομίας-Χρυσής Αυγής εξετάζει η Διεθνής ...
Η Διεθνής Αμνηστία διαμαρτύρεται για την αστυνομική βία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία διοργανώνει στις 17:00 ...
Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει της Ελληνικές Αρχές για την αντιμετώπιση των μεταναστών
Πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών και παραβιάζουν ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Ελλάδα: Σύνορο Ελπίδας και Φόβου»

«Ελλάδα: Σύνορο Ελπίδας και Φόβου»

Αίτημα να σταματήσει η  «παράνομη» και «ντροπιαστική» απώθηση των προσφύγων και μεταναστών απευθύνει στην Ελλάδα η Διεθνής Αμνηστία με έκθεσή της που προβάλλει τα «κακώς κείμενα» στα σύνορα της χώρας μας. Στην έκθεση με τίτλο «Ελλάδα: Σύνορο Ελπίδας και Φόβου» ζητά  μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβληθούν κυρώσεις στην Ελλάδα, γιατί δεν έχει εξαλείψει ακόμη αυτή την τακτική της απώθησης των μεταναστών που φτάνουν στα σύνορά της.

«Η μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας είναι απαράδεκτη. Συχνά, αντί να βρουν άσυλο, αντιμετωπίζονται με βία και εκφοβισμό. Υπάρχουν περιπτώσεις που τους έγδυσαν, τους έκλεψαν τα υπάρχοντά τους, ακόμα και τους σημάδευαν με τα όπλα πριν τους απωθήσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία», δήλωσε ο Τζoν Νταλχούσεν, Διευθυντής του Προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Οι άνθρωποι που πραγματοποιούν αυτές τις απωθήσεις είναι κρατικά όργανα. Επομένως, οι ελληνικές αρχές είναι υπεύθυνες για τις ενέργειές τους. Οι αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν ανοιχτά την παράνομη και συχνά επικίνδυνη πρακτική των απωθήσεων και να διασφαλίσουν τον τερματισμό της» σχολίασε.

Όπως τονίζει η Διεθνής Αμνησία, οι απωθήσεις αποτελούν ένα είδος παράνομης επέλασης των ανθρώπων αυτών, που δεν έχουν καν τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο, ενώ απαγορεύονται ρητά από το ελληνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2012 και Απριλίου 2014, η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με 148 μετανάστες και πρόσφυγες για τις βίαιες ως επί το πλείστον εμπειρίες τους στην προσπάθεια να εισέλθουν στην Ελλάδα. Σχεδόν οι μισοί είπαν ότι είχαν απωθηθεί από την Ελλάδα στην Τουρκία, κάποιοι πάνω από μία φορά.

Δύο αδελφές, που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία, περιέγραψαν στη Διεθνή Αμνηστία την κακομεταχείριση στην οποία υποβλήθηκαν οι ίδιες και 40 άλλοι, από Έλληνες αστυνομικούς αφού διέσχισαν τα σύνορα με την Τουρκία. Όπως περιέγραψαν, οι άνδρες που φορούσαν μαύρες κουκούλες και μαύρες ή σκούρες μπλε στολές τούς έβαλαν σε πλαστικές βάρκες και τους μετέφεραν στην άλλη πλευρά του ποταμού Έβρου, πίσω στην Τουρκία. «Οι αστυνομικοί μας έβριζαν και μας έσπρωχναν. Μας παρέδωσαν σε ανθρώπους που φορούσαν μαύρες κουκούλες και μαύρες ή σκούρες μπλε στολές. Εκείνοι μας πήραν τα χρήματα και τα διαβατήρια. Μετά, κατά ομάδες, μας πήγαν με μικρές βάρκες απέναντι στην τουρκική πλευρά χωρίς τίποτα άλλο παρά τα ρούχα που φορούσαμε», δήλωσε η μια.

Οι τρέχουσες πολιτικές στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της ΕΕ, κλίνουν έντονα προς την αποτροπή και την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης αντί για την παροχή προστασίας σε όσους τη χρειάζονται, σημειώνει η οργάνωση. Καθώς η Ευρώπη χτίζει ψηλότερα τείχη, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες παίρνουν ολοένα πιο επικίνδυνες διαδρομές. Μόνο στο Αιγαίο, τουλάχιστον 188 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και βρέφη, πνίγηκαν ή αγνοούνται μεταξύ Αυγούστου 2012 και Μαρτίου 2104.

 

«Η Ελλάδα είναι ένα κράτος στην πρώτη γραμμή του Φρουρίου Ευρώπη, και παρ' όλο που τα κράτη έχουν το προνόμιο να ελέγχουν τα σύνορά τους, αυτό ποτέ δεν πρέπει να γίνεται με κόστος τις ζωές και την ασφάλεια εκείνων που απεγνωσμένα αναζητούν προστασία ή απλώς μια καλύτερη ζωή» δήλωσε ο Τζον Νταλχούσεν.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αναλαμβάνει ο ΔΟΜ τις εθελούσιες επιστροφές μεταναστών στις χώρες τους
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αναλαμβάνει τις εθελούσιες ...
«Πέφτει» η διαφθορά στην Ελλάδα
Βελτιωμένη εμφανίζεται η κατάσταση στον τομέα της διαφθοράς στην ...
Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στην Ευρώπη - φρούριο από τη Διεθνή Αμνηστεία
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού στις 21 Μαρτίου, η ...
Μετανιώνει για τους φόνους και ζητά αμνηστία ο Ξηρός
Αμνηστία ζητά ο Σάββας Ξηρός ο οποίος διαφωνεί με τις απόψεις του ...
«Καμπανάκι» της Διεθνούς Αμνηστίας για τον «γέροντα Παστίτσιο»
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ...
ΑΕΙ: Παράνομη και όχι καταχρηστική η απεργία
Παράνομη και όχι καταχρηστική κρίθηκε από το Πρωτοδικείο η απεργία των ...
Μαζική φυγή των Αλβανών από την Ελλάδα
Το 18% με 22% των Αλβανών μεταναστών που ζούσαν και εργάζονταν στην Ελλάδα ...
Απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών
«Φως» στις τρισάθλιες συνθήκες κράτησης χιλιάδων μεταναστών στα ...
Παράνομη και καταχρηστική η απεργία στα ΜΜΕ
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε σήμερα το απόγευμα παράνομη ...