Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 22C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Υγεία
Σχετικά Νέα
«Καμπανάκι» του ΕΟΦ για τα φάρμακα στο διαδίκτυο
Πάνω από τα μισά φάρμακα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και σε ...
Επιβάρυνση 100% στα ακριβά φάρμακα ή γενόσημα το νέο δίλλημα του ΕΟΠΥΥ
Από αύριο Δευτέρα όσοι πάνε στα φαρμακεία θα αντιμετωπίσουν το νέο ...
Δωρεάν διάθεση φαρμάκων για τους οικονομικά άπορους
Χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά θα μπορούν να προμηθεύονται τα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Γιατρειά των προβλημάτων στύσης χωρίς φάρμακα

Γιατρειά των προβλημάτων στύσης χωρίς φάρμακα

Ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή μονάχα σημειώνουν Αυστραλοί επιστήμονες, σε σχετικό άρθρο της επιθεώρησης «Journal of Sexual Medicine». Σύμφωνα με τους ίδιους, το χάσιμο βάρους, η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής, η φυσική δραστηριότητα, η μείωση του αλκοόλ και ο ποιοτικός ύπνος μπορούν να συντελέσουν στην επίλυση των προβλημάτων που συντελούν στην ανδρική ανικανότητα.

Η στυτική δυσλειτουργία και η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία συνήθως σχετίζονται με την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, οι ερευνητές του Ιδρύματος «Freemasons» για την Ανδρική Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεγάλη αναλογία ανδρών μπορούν να ξεπεράσουν φυσικά την στυτική δυσλειτουργία με αλλαγές που βελτιώνουν και την υγεία της καρδιάς, χωρίς μάλιστα φαρμακευτική αγωγή.  Επιπλέον, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να διασφαλίσουν γενικώς μια καλύτερη και μεγαλύτερη επιβίωση.

«Αν και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ανδρική ανικανότητα είναι η πάροδος της ηλικίας, και άλλοι παράγοντες παίζουν τελικά μεγαλύτερο ρόλο στην εκδήλωση του προβλήματος», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ Γκάρι Γουίττερτ. «Εξάλλου, επειδή σημαντικός αριθμός ανδρών διατηρεί την στυτική λειτουργικότητά του στην τρίτη ηλικία, τα γηρατειά από μόνα τους είναι απίθανό να είναι η μόνη αιτία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας», σημειώνει.

«Έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε την παχυσαρκία, να βελτιώνουμε την διατροφή και να γυμναζόμαστε περισσότερο, επειδή η υγεία και φυσική κατάσταση βελτιώνονται και έτσι μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, αλλά και οι πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη», εξηγεί επίσης ο Δρ Γουίττερτ.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής, η στύση εξαρτάται από την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν αίμα στο πέος. Τα αιμοφόρα αυτά αγγεία είναι όμοια με αυτά που μεταφέρουν αίμα στον καρδιακό μυ. Αν και παράμετροι όπως η νευρική βλάβη ή οι ορμονικές ανωμαλίες μπορούν να συντελέσουν σε στυτική δυσλειτουργία, η αποτυχία των αιμοφόρων αγγείων να διασταλούν είναι από τις κυριότερες αιτίες του προβλήματος.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 800 τυχαία επιλεγμένους άνδρες, 35-80 ετών, και τους έθεσαν υπό πενταετή παρακολούθηση. Η σεξουαλική επιθυμία κατεγράφη μέσω ενός ερωτηματολογίου που σκιαγραφούσε το ενδιαφέρον για ερωτική επαφή με άλλο άτομο, το ενδιαφέρον για ατομική ερωτική συμπεριφορά και την απουσία ενδιαφέροντος για ερωτική επαφή.

Η στυτική δυσλειτουργία επίσης αξιολογήθηκε βάσει ειδικής κλίμακας, ενώ οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες όπως το βάρος, το ύψος, η αρτηριακή πίεση του αίματος, η δύναμη της χειρολαβής, η ποσότητα του σωματικού λίπους, η ηλικία, η μόρφωση, η οικογενειακή κατάσταση, το επάγγελμα και το κάπνισμα. Επίσης συνεκτιμήθηκαν η κατάθλιψη, η πιθανότητα αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, η χρήση φαρμάκων, η διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη.

Τα άτομα των οποίων οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, έτειναν να έχουν βελτιώσεις στην σεξουαλική τους λειτουργία. Ενώ σε όσους επιδεινώθηκε ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες τους κατά την διάρκεια της πενταετίας, ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν σεξουαλική ανικανότητα.

«Καθώς μεγαλώνουμε, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Το μήνυμα της μελέτης είναι ‘μη αναζητάτε λύση στα φάρμακα, αλλά αλλάξτε ζωή’. Απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά και αντιμετωπίστε την κατάθλιψη», συμβουλεύει ο Δρ Ντέιβιντ Σαμαντι, πρόεδρος του Τμήματος Ουρολογίας στο Νοσοκομείο «Lenox Hill» της Νέας Υόρκης.

Ο Δρ Σαμαντι προειδοποιεί μάλιστα ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι εξίσου αποτελεσματική με την αλλαγή του τρόπου ζωής. «Η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων δεν είναι η λύση, εκτός αν πρόκειται για την θεραπεία της υπέρτασης ή του διαβήτη ή της χοληστερόλης. Τα φάρμακα είναι γι’ αυτούς που δεν μπορούν να αλλάξουν συνήθειες, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι η μόνη λύση», τονίζει.

Και ο Δρ Γουίττερτ συμπληρώνει, σύμφωνα με το vima.gr,  ότι αν και δεν είναι κατά των φαρμάκων για την στυτική δυσλειτουργία, είναι προτιμότερες οι αλλαγές στον τρόπο ζωής. «Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί συνδυαστικά με τα κατάλληλα φάρμακα να συντελέσει σε αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος», σημειώνει.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Νέες ρυθμίσεις στα φάρμακα
Συνολικά 3 νέες ρυθμίσεις για τα φάρμακα, προκειμένου να μειωθεί η ...
Καταγγελία για μεγάλες αυξήσεις σε μη συνταγοραφούμενα φάρμακα κάνουν οι φαρμακοποιοί
Καταγγελία για μεγάλες αυξήσεις σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ...
Τα κινητά ρίχνουν… την ερωτική διάθεση
Προβλήματα στη στυτική λειτουργία προκαλούν τα κινητά τηλέφωνα ...
Μειώσεις σε 6.000 φάρμακα
Περίπου 838 κωδικούς φαρμακευτικών σκευασμάτων απαγόρευσε το υπουργείο ...
ΕΟΠΥΥ: Παράταση στη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους
Χωρίς απόφαση των επιτροπών και με ευθύνη του θεράποντα γιατρού θα ...
BBC: Η Ελλάδα δεν έχει αποθέματα σε βασικά φάρμακα
Έλλειψη φαρμάκων στην Ελλάδα της κρίσης, καταγράφει ρεπορτάζ του ...
Φάρμακο καταπολέμα τη γήρανση
Επιστήμονες στις ΗΠΑ δουλεύουν πάνω σε ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα ...
Χωρίς χρέωση για τους διαβητικούς οι ταινίες μέτρησης σακχάρου
Με απόφαση του υπουργείου υγείας, οι χρόνια ασθενείς που πάσχουν από ...
Εναλλακτικά φάρμακα για την αποφυγή χημειοθεραπείας
Με δεδομένο πως η χημειοθεραπεία δεν είναι αποτελεσματική για όλους ...